Já jsem malej, ale šikovnej.
21. 9. 2018
Nevím proč, ale když jsem poprvé zahrál na tenhle miniaturní zesilovač, vybavil se mi Taz, z kresleného seriálu Tazmania. Prostě maličký čertík, který umí udělat pěknej bordel a je ho všude plno. MV 50 High Gain je další novinkou od firmy VOX. Opět se jedná o další přírůstek do řady mini zesilovačů série MV50, který je tentokrát zaměřený, jak už název napovídá, na Hi Gain zvuky. Nedávno jsem zde popisoval jeho hodnějšího brášku VOX MV50 AC. VOX zde opět použil svůj unikátní analogový obvod, který je doplněn o elektronku Nutube. Díky této elektronce i přes malé rozměry dokáže zesilovač zahřmět 50 W a lampa dodá zvuku potřebnou šťavnatost a dynamiku.
Pohled zvenčí
Nejvíce mě vždy zarazí velikost přístroje. Rozměry 135 x 74,5 x 100 mm a váha necelých 500 g vzbuzují úsměv. Některé tablety nebo telefony jsou mnohem větší než tohle tintítko. Co naopak nevzbuzuje úsměv je design. Ten je opět perfektní. Minimalistický, jednoduchý a účelný. Chromový přední panel je doplněn o typické VOXovské kosočtverce a společně s černým podkladem pro potenciometry doplněné o retro VU metr tvoří dokonalé dílo. Dále, jsou na předním panelu umístěny potenciometry Gain, Tone a Volume, zmíněný VU metr a vstup pro kytaru. Z druhé strany je vstup pro sluchátka nebo linku. Přepínače Eco (což je emulace boxu) a Stand By, vstup pro napájecí adaptér, který je součástí balení, přepínač ekvalizéru Flat a Deep, přepínač inpedance, kdy můžete hrát do 4, 8 a 16 ohm a nakonec výstup do boxu. Vše to doplňuje chromové madlo na vrchní části zesilovače. Víc tady toho opravdu není. Není tu žádná smyčka ani vstup pro footswitch.

Jak to hraje?
Ostrý start. Jak již bylo popsáno výše, VOX se chvástá, že jeho zesilovač má speciálně navržené obvody s variabilní funkcí, díky nimž zesilovač dokáže přesněji reprodukovat dynamický charakter klasického lampového zesilovače a díky tomu zvládne dynamiku a „feel“ klasických lampových zesilovačů. Zapojuji tedy kytaru a jdeme na to. Tento VOX má pouze jeden kanál, takže je trochu limitovaný pro živé hraní. První, co mě překvapuje, je jak tento brouček umí pěkně hlasitě hrát. Tenhle drobek umí zařvat až 50 W. Musím konstatovat, že zvuk je opravdu šťavnatý a plný. Perfektně se prosazuje skrz kapelu a kytara se vůbec neztrácí. Opět i na větším zkreslení je zvuk dynamický a reaguje na hru trsátkem. Pomocí potenciometru Gain navolíte sílu zkreslení. Zesilovač kreslí již téměř od nuly Gainu. Pomocí potenciometru Tone nastavíte ekvalizér a Volume zvuk zesílíte. Nic víc nic míň. Zesilovač je prost dalších nastavení pomocí potenciometrů.

Jak jsem již napsal zesilovač kreslí skoro od nuly. I při nízkém Gainu dostáváte šťavnaté rockové zkreslení, které se dá charakterizovat jako britský lunch, ale s pořádnou porcí „chlupatých“ středů a pevných basů. Po otáčení Gain směrem doprava se zkreslení rapidně zvyšuje. V poloze za třičtvrtinou je již zvuk hodně zahlcen a je silně fizzy. Pomocí potenciometru Tone zvuk dobarvujete přednastaveným ekvalizérem. Jde natočit ultra výškovou pilu i severskou black metalovou temnou divočinu. Nejlepších výsledků lze dosáhnout s Tone zhruba na polovině. Charakter zkreslení je spíše britský high gain. Tedy více středů a výšek a méně basů. Tone lze nastavit i do polohy, kdy se zvuk hodně přibližuje americkému pojetí High Gainu tedy mohutné basy a výšky a k tomu ty správné chlupaté středy. Zkreslení je šťavnaté a nezní vůbec chemicky. Jednotlivé tóny se neslévají a jdou pěkně za rukou. Aparát není tolik dynamický jako celolampa, ale přesto chyby moc neodpouští a pokud chcete aby zpíval, musíte trsátkem přitlačit. Po otočení Gainu nadoraz se zvuk začne hodně slévat a stává se nekonkrétním, ale nedovedu si představit, že by někdo tohle používal, snad je nějací grindový maniaci.
VOX si také velmi dobře rozumí s „krabičkami“. Bohužel vzhledem k absenci efektové smyčky je vše nutné zapojit napřímo, ale funguje to tak jak má. Při použití overdrivu, jako je třeba Tube Screamer, a stažení Gainu na minimum lze opět pozměnit charakter a barvu zkreslení. A navíc tím získáte rádoby druhý kanál zesilovače. Pro experimentátory se tady opět otevírá velká škála pestrých zvukových možností. Výborně fungují i delaye a další modulační efekty.
Jako správný High gainový zesilovač si také dobře rozumí se sedmi a více strunnými nástroji. I zde přenese vše, co do boxu ze své kytary pošlete. V pohodě zvládá temné djentové pásáže i hardcorové riffové sekačky. Ani zde se zvuk neslévá a je pěkně konkrétní.
Závěr
VOX MV50 High Gain můžeme směle považovat plnohodnotný kytarový zesilovač, který najde uplatnění hlavně v domácích studií. Kvalitní zkreslení a jednoduché nastavení ho pro práci ve studiu přímo předurčuje. Pro živé hraní vidím využití spíše pro muzikanty, kteří mají postavený pedalboard a používají zkreslovače. V tomto případě dobře poslouží jako koncový zesilovač, který je skladný a vejde se klidně do kapsy. Majitelům celolampových zesilovačů velmi dobře poslouží jako domácí cvičítko, nebo třeba do sdílené zkušebny, kam nechcete tahat celou svoji aparaturu. Největším problémem a zároveň kladem tohoto zesilovače je jeho jednostranné zaměření. Umí doopravdy pouze zkreslený zvuk. Někomu to vyhovuje, ale pro ty, kteří používají větší paletu zvuků, včetně čistých, tak určitě vyhovovat nebude. Velmi zajímavá je i jeho cena.
Výrobce: VOX Amps
Zapůjčil: Music - Park s.r.o.
Jan Havlíček

PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.