Studiologic SL73 Studio

Odpovědět
jirineuzil
Příspěvky: 33
Registrován: 03 bře 2016 23:07

Studiologic SL73 Studio

Příspěvek od jirineuzil »

V jednoduchosti síla zůstává.

Novinkou italské firmy Studiologic je řada Studio, navazující na předchozí řadu Grand. Její model SL88 Grand jsme již testovali, proto čtenářům doporučuji i tento test. Řada Studio nabízí modely s 88 a 73 klávesami, na ten menší se podíváme v dnešním testu.
Obrázek
Design
Na první pohled se řada Grand a Studio téměř neliší. Na horním panelu opět najdeme tři joystickové ovladače s různou logikou směrového ovládání, příjemný barevný displej, univerzální otočné tlačítko na volbu hodnot a tři tlačítka pohybu v menu.

Na zadním panelu opět najdeme USB konektor (s možností napájení), dva MIDI výstupy a jeden vstup a bohatou výbavu čtyř vstupů pro pedály (čili např. kombinace klavírní trojpedál + expression pedál).

Ve výbavě nástroje je opět adaptér se sadou různých koncovek používaných po celém světě. Jako u řady SL Grand, i zde bychom mohli vytknout nedostatek jiných ovládacích prvků (otočné nebo tahové potenciometry), vzhledem k programovatelnosti čtyř zón by se mohly hodit. To lze ale řešit např. pořízením nějakého Control Surface a jeho položením právě na prázdné místo na panelu.
Obrázek
Ovládání
Je v podstatě totožné s řadou Grand - navigací se dostaneme na přehledné nastavení zón, joysticků a pedálů s velmi bohatými možnostmi dobře využívajícími možnosti MIDI (možnost např. nastavit aftertouch na joystick). Využít můžeme 250 programů se čtyřmi programovatelnými zónami, které můžeme seřadit do 12 skupin programů.

Můžeme také využít velmi pěkně provedený softwarový editor pro macOS nebo Windows. Umožňuje nastavení programů, skupin, globálních parametrů a updatu firmware, v neposlední řadě také grafickému nastavení šesti uživatelských křivek úhozu, což je dnes poměrně vzácnost.

Klaviatura
Je kladívková typu Fatar TP 100LR s trojitým způsobem snímání, díky ní se daří snížit váhu tohoto nástroje na necelých 12 kg. To je samozřejmě zásadní výhoda tohoto nástroje, nutno říci, že určitá redukce na pocitu ze hry není moc poznat a hraje se na ni příjemně. Reakce je v celém dynamickém rozsahu vyrovnaná, repetice kláves dobrá. Komu by to nestačilo, může zkusit využít jednu z přednastavených nebo programovatelných (!) křivek úhozu, což umožňuje reakci optimálně nastavit individuálnímu stylu hry. Je tu i tlaková citlivost.

Závěrem
Studiologic SL73 Studio je podle mého názoru velmi slušným pokračovatelem dobré tradice MIDI řídících klaviatur, tentokrát vyplňující mezeru na trhu v nástrojích se 73 nebo 76 klávesami, kterým se dnes firmy obecně kupodivu moc nevěnují. I navzdory svému názvu Studio je v menší velikosti a nižší váhou přitažlivá pro zájemce, kteří z různého důvodu nechtějí vozit na živé hraní největší klaviaturu. Ale poslouží samozřejmě i do domácího studia nebo na cvičení. Cena je velmi přiměřená a může být přitažlivá i pro méně majetné muzikanty.

Výrobce: Studiologic
Zapůjčil: Disk Multimedia s.r.o.

Jiří Neužil


Ceny můžete porovnat na Zbozi.cz
PROFIL AUTORA: Jiří Neužil
Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka (obory skladba a klavír), kde vyučuje jazzovou klavírní interpretaci a elektronické nástroje. V letech 1994-1996 působil jako jeden z firemních hráčů Yamaha pro ČR. Bývalý člen skupin Blue Birds Ivana Myslikovjana a Taliesyn, v současnosti Petr Kalfus Sextet a Ajnkesl Buntes. Autor scénické hudby pro divadlo v ČR a ve Francii, rozhlasové hry pro Český rozhlas. Příležitostně spolupracuje s francouzskými šansoniéry (Alain Turban aj.), z české scény např. Jakub Doležal Q, Stainless Swingers, Concept Art Orchestra, Marie Rottrová, Jaromír Nohavica aj.

Odpovědět