Dotaz k rytmům

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Sibro

Dotaz k rytmům

Příspěvek od Sibro »

Zdravim všechny mam dotaz ohledně hraní rytmů.Jsem uplný začátečník a s radou od vás jsem začal nejdříve s naučením vybrnkávání 4/4 rytmu na píseň Montgomery a zkoušim to na akord G a také na prázdné struny abych se naučil nejdříve plynule hrát rytmus ale potřeboval bych radu ohledně strun přes které se hraje u tohoto rytmu.Zda se hraje pokaždé přes všechny struny ať jdu dolu nebo nahoru nebo zda se musim nějakým strunám vyhýbat.Děkuji předem mockrát za radu

Tobi

Re: Dotaz k rytmům

Příspěvek od Tobi »

ahoj. jestli seš začátečník, tak rada určitě nezněla vybrnkávání. to spíš ten rytmus 4/4 (v-v^-^v^), to jo :)

a k tvojí otázce - ze začátku se tím vůbec netrap a hraj přes všechny struny. já to dělám do teď. správně by to mělo být tak, že se třeba u akordu D se nehraje nejtlustší struna (E), protože akord D se sestává z tónů D, A, FIS, takže tam E nemá co dělat, nicméně teď se tím vůbec nezabývej a hraj přes všechny struny ;)

je lepší se ze začátku naučit hrát přes všechny a to stejně silně (stává se, že někdo hraje třebas víc horní (ty vysoký) nebo dolní struny (ty tlustší, co znějí hlouběji)) a to u písniček většinou nezní dobře.

samozřejmě existujou výjimky, kdy je naopak žádoucí hrát třebas jen 3 nejtlustší struny, ale to je zase něco trochu jiného. teďka všechny struny a stejně silně ;)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

já se řídím heslem, když držím nějakej "vysokej" akord (G, Em, E apod.) prostě ty co se blíží horním A, E strunám, tak hraju přes všecky, jinak na D, Dm, D7 hraju většinou jen spodní 4 :)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Sibro

Příspěvek od Sibro »

Ahoj díky moc za rychlou odpověd.Omlouvám se pokud jsem použil u něčeho jinej termín než se používá přeci jen se mi to vše ještě trochu motá tim že jsem začátečník :) .Dobře Aspon vim že jsem to doposud trénoval dobře akorát mam ještě dotaz pro to moje počáteční trénování.Používám trsátko Dunlop 60mm je to dobrá tloušťka nebo bys te doporučovali nějakou jinou a když přejíždim přes struny tak nemam jistotu v tom zda mam přejíždět nějak šikmo přes struny a nebo kolmo snad mě pochopíte co myslim :).Díky za odpověď

Tobi

Příspěvek od Tobi »

s trsátkem nehraju, takže o něm vím jen základy a to:
> tloušťku si vyber takovou, která ti bude vyhovovat. moc tenké "pleská", což není hezký a moc tvrdý se zase nedoporučujou pro začátečníky, protože pak s nimi "trhají struny". jde spíš o to, aby ti trsátko sedlo (když mám slabé chvilky a říkám si, že teď už se s trsátkem naučím, hraju s 3mm nebo mám ještě 1.25 a pohoda (pro bluegrass třeba tenký být nemůžou, páč pak se nedá pořádně vybrnkávat))
> když se hraje trsátkem přes struny, hraje se klasicky nejkratší možnou cestou
> trástko má být malinko nakloněno - ne úplně kolmo ke strunám a sklon se během hry nemění. trsátko by mělo být nakloněno tak, že se koukáš na tupý úhel tvořený osou trsátka a deskou kytary (ruka s trsátkem směřuje nahoru, ne obráceně), nicméně ani se sklonem to moc nepřeháněj

Sibro

Příspěvek od Sibro »

Dobře díky za další radu.Akorát tedy nevim zda je lepší učit se hrát bez trsátka nebo je to uplně jedno?Je sice pravda ža to občas zkusim bez trsátka a přijde mi to bez něj hrozné ale vim že to je asi jen o zvyk.

K tomu rytmu je možnost že bych zkusil nahrát kousek mého rytmu a zkusil to uložit na internat a dal bych sem na to odkaz a že by si to někdo z vás zkušených hráčů poslechl a aspoň posoudil že to zní dobře bez nějaké vážné chyby?Třeba jestli nehraju moc rychle atd?Zatim díky moc

Tobi

Příspěvek od Tobi »

klidně video dej, to uvítáme :)

jinak.. jak rychle, to záleží na písničce, kterou zrovna hraješ, nefunguje to tak, že hraješ stejně rychle všechny písničky

a k tomu hraní bez trsátka - hraje se pak nehty, na to pozor. dost lidí hraje třeba jenom palcem, ale to je pak málo slyšet. takže směrem dolů nehty prstů, směrem nahoru nehtem palce ;)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

já s trsátkem teď hraju furt, jelikož když hráváme v hospodě tak by to nebylo slyšet, zezačátku to nebylo nic super, trsátko cestovalo ale teď už bezproblému :) mám myslim 0.8 nebo 0.9 skrz to, že s ním hraju i trochu bluegrass ;)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Svobík

Příspěvek od Svobík »

vidím že je to staré téma ale rád bych se zeptal..já zkušim hrát jak s trsátkem tak bez,ale mam problém že nemam nehty, jsem nervní člověk a bohužel zlozvyk je kousání:-D ale prostě když hraju nehtama, rytmus už celkem zvládam,ale prostě nedokážu přejíždět jen palcem asi špatně stavím prsty nevim, ale když jdu dolů tak celkem ok, jde to jen prstama,ale nahoru se snazím přes palet ale pořád mi to zachytává i přes ukazováček:( a nevim co s tim..jinak sem taky začátečník...
a pak bych se chtěl zeptat jak je to s tim sklonem toho trsátka? to taky moc nechápu s popisu, nejlepší by bylo u obou přiložit nějaké foto nebo pro méně nechápavý jako třeba ja to nějak lépe vysvětlit děkuji:)
Ibanez AEL 30SE
FACE DG26

Dejw

Příspěvek od Dejw »

zdravím, nový kolego a vítám tě mezi námi na fóru.

nehty při hraní - nejsi jediný kdo má tento zlozvyk (já naštěstí nee, já si nehty stříhám nakrátko, líp se mi domačkávat struny), je to otázka zvyku, snaž se to omezit a taky to nevypadá hezky a asi už jsi přišel sám na to, že to při hraní vadí

s nervama taky něco udělej - stres není zdravej a při učení na kytaru potřebuješ zvláště pevné nervstvo (až budou hodiny zkoušet nějakej riff pořád dokola, tak si na to vzpomeneš :-D) - osobně znám borce, kterej zakončil učení tak, že chytl kytaru a rozmlátil ji o futro :-(

trochu nechápu to s tím palcem - když hraješ, tak ti to nezní nebo jakej tam je problém?? když hraješ dolů, tak používej ukazováček, směrem nahoru palec - kdyžtak zkus natočit palec trochu víc ke kytaře

pokud jsi začátečník, tak bych si spíš radil, naučit se nějaký základní rytmy a trsátko vzít až trošku později (ale záleží na tobě, naučit se to budeš muset a je celkem jedno kdy začneš)

držení trsátka mezi palcem a ukazováčkem, co nejvíc pevně, držím tak - otázka cviku než si na něj zvykneš

ideální je snažit se držet trsátko kolmo směrem ke kytaře... samozdřejmě podle toho co hraješ

Svobík

Příspěvek od Svobík »

prosimtě to s tim palcem - když hraju dolu tak je to ok, ale většinou když hraju nahoru, tak jedu přes nehet palce ale připlete se mi tam bříško ukazováčku a pak to zní divně. Nevím právě jestli mam ty prsty správně a nebo špatně nakláním ruku...asi budu muset vyhledat někoho kdo mi přímo ukáže jak na to.
můj táta teda hraje na kytaru, zkoušel sem to jako on ale stejně mi tam ten ukazováček vždycky zavadí. Asi musím zkoušet dokud se to nepovede:)
Ibanez AEL 30SE
FACE DG26

Dejw

Příspěvek od Dejw »

podle toho co píšeš to vypadá, že tím ukazováčkem při hře nahoru tlumíš struny... jako musíš najít způsob, jak to vyhovuje tobě a jak to zní (zkus palec jako trošku vysunout, abys hrál opravdu jen tím palcem - jinak univerzální rada na to asi není - takže zkoušet, zkoušet a ještě jednou zkoušet, protože je to otázka zvyku

říkáš, že tvůj táta hraje, tak ho na chvilku popros o pomoc, ať ti ještě párkrát ukáže, jak to hraje on -> reálná ukázka ti dá víc než foto nebo video ;)

Svobík

Příspěvek od Svobík »

tjn, on už mi to párkrát ukazoval, ale přijde mi jako bych měnil postavení ruky nevim a nerad bych se takhle na začátky naučil nějaké zlozvyky.. hraju zatim 3 dny, základní rytmus už umím udržet ale právě že jak mi tam ti prsti občas překáží tak to zní divně
Ibanez AEL 30SE
FACE DG26

Tobi

Příspěvek od Tobi »

to půjde, neboj ;) první se nauč pořádně ten základní rytmus a když se na něj pak už nebudeš muset soustředit, tak se soustřeď na to, ať nahoru hraješ jenom palcem. chce to uvolněnou ruku ;) a - mezi námi - taky občas zavadím prstama, když jedu nahoru, ale nemyslím si, že je to nějaký superprohřešek ^^

Svobík

Příspěvek od Svobík »

Nevim jestli to napsat přímo sem, ale. nějakej ten rytmus umim, ale poraďtě jak se naučit správné tempo a udržet ho...žádnej přístroj na to nemam a poklepávání nohou mi moc nejde...pls nějaké rady jestli máte nějakou pomůcku
Ibanez AEL 30SE
FACE DG26

Odpovědět