Co udělat jako první?

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Smajda

Co udělat jako první?

Příspěvek od Smajda »

Chcete se naučit hrát na kytaru, ale nedržel(a)s ji nikdy v ruce? nevadí... naučit se hrát není nic sloźitého a naučí se to skoro každý a v žádném věku není pozdě na hraní. Ať je vám 40 nebo 20 je to úplně jedno.

Jako první věc, která je asi nejdůležitější je nebát se a vzít si kytaru do ruky :)
Další důležitý bod je, aby ste si kytaru naladili:
- pomocí návodu unás na fóru
- pomocí programu na počítači a mikrofonu (nedoporučuji)
- koupit si ladičku(v dnešní době to není nic drahého, pokud zrovna nemáte peníze tak vyberte jinou)
- dát kytaru známému, který umí ladit kytary ať už pomocí ladičky nebo sluchu

Ták, už máme kytaru naladěnou a jdem dál.
Jako další věc bych řekl naučit se jeden Rytmus (je to i tady na fóru) jedno kterej, ale naučit se ho opravdu zvládat levou zadní (zezačátku doporučuji 4/4[8/8]). Poté se naučit néjaký akord určitě akord D, A, A7, G. to jsou základní akordy, a dá se na ně zahrát hodně písniček. jakmile poskládáte prsty na hmatník, zahrejte jednou pomalu rytmus (snažte se aby vám věchny struny zněly). poté dejte třeba akord G zahrejte jednou rytmus atd. prostě pomaličku. Nesnaźte se přehazovat rychle akordy, to postupem času půjde samo. Prsty si na to musí zvyknout.

Toto by bylo asi vše do začátku s hraním. A nezapomeňte, zezačátku vás to moc bavit nebude, jelikož je to pořád vše dokola, hlavně to nevzdávejte, ono až se potom naučíte vybrnkávání atp. tak ono vás to bude bavit víc.
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

P3to

Re: Co udělat jako první?

Příspěvek od P3to »

lepsie ako sa ucit hrat sam je mat nejakeho ucitela ktory vas bude "kopat do zadku" lepsie je ked nieco vidite nazivo ako s papierov
Highway to hell

Smajda

Příspěvek od Smajda »

jenže někdo nemá možnost třeba jít k ućitelovi, jak z peněžních důvodů tak z důvodů že v jejich okolí nikdo schopný není. Proto jsme založili toto fórum, aby se mohl naučit hrát každý. a myslím, že pokud má alespoň základní znalosti práce s PC tak to pro něho nebude problém ;)

P3to

Příspěvek od P3to »

ano s tym suhlasim :)...ja by som to mozno uz bol vzdal ale pomohol my jeden otcov kamarat a odvtedy ma to zacalo bavit
Highway to hell

hawranek

Příspěvek od hawranek »

Já si myslím že učitel nemusí vždy "nakoupnout", hraju jedenáct let na housle a často bych byla mnohem šťastnější bez učitelky. Částečně proto jsem se rozhodla naučit se na kytaru sama, částečně je to taky proto, že jsem z malého města a učitel na kytaru tu není...navíc se těším na ten uspokojivej pocit až se to naučim :-D

Janny

Příspěvek od Janny »

Taky si kolikrát říkám že bez učitelky by to bylo lepší :D :D

hawranek

Příspěvek od hawranek »

Navíc to je takový.....ty do příští hodiny MUSÍŠ udělat tohle a tohle....a já nemám ráda když mně někdo do něčeho nutí....takhle to dělám sama pro sebe, kdy se mi chce a jak mám čas a chuť... :kapela:

Janny

Příspěvek od Janny »

No je fakt že kolikrát jsou věci který bych si sama nevybrala :D (no klasika není až tak moje hobby :) )

TommyK

Příspěvek od TommyK »

To já bych na jednu stranu byl rád kdybych měl někoho,kdo by mi řekl co a jak a rozumněl tomu,ale zase vzhledem k tomu,že mám na hraní málo času a postupuji pomaleji vpřed, jsem na druhou stranu rád,že to nemusím dělat proto,že musím někomu ukázat,že jsem se naučil zadané lekce, ale že to dělám jen pro sebe ke své a možná i časem radosti ostatních. Akorád nevím jestli dárek od sestry, 150 základních akordů nebyla nějaká provokace :-D

Smajda

Příspěvek od Smajda »

:shock: takovéch akordu :) to neumím ani zdaleka...nauč se takový akordy, který potřebuješ ke svým písničkám. Pokud budeš hrát hodně tak jich budeš potřebovat čím dál víc a tím se to naučíš. Jako učit se jen akordy z nějaké knížky by mi nic neříkalo a zachvilku by knížka letěla do p....oličky :D Ale jakmile se ty akordy budeš učit k písničkám bude tě to bavit víc a můžeš tím pádem trénovat i přehmaty ;)

TommyK

Příspěvek od TommyK »

Však taky tu knížku beru jen jako takovou zajímavost, jsou tam jednotlivé skupiny akordů a u některých i alternativní hmaty, alespoň je do čeho kouknout v případě potřeby :D Já se učím od těch základních,co jsou v každé odrhovačce, a časem přibudou další pokud se dopracuju ke složitějším písničkám, zatím zápasím s rytmy a rychlostí přehmatávání a pořádně mi ještě neznecitlivěla bříška prstů, už je to hezkých pár let co jsem se na kytaru pokoušel naučit, takže to beru znovu uplně odzačátku a konečně s trochu rozumnou kytarou. Původně sem to zkoušel na máminu 3/4 kytaru z roku 1973,teď na ní koukám a je vevnitř i lístek s typem a cenou Cremona Luby 230 Kčs, pekelný to stroj :D Teď jsem si pořídil westernku od Ibanezu a nějaké to příslušenství k tomu, dřív jsem neměl ani vlastní ladičku a teď díky akci na kytarách mám pro jistotu dvě Ibanez a Blonde, takže hraju děsně,ale nemůžu to svádět na rozladěný nástroj :D

CreAtive_34

Příspěvek od CreAtive_34 »

(reakce na debatu o učitelce)
Já jsem na kytaru zkoušel začít nekolikrát a vždycky to nějak nevyšlo, až jednou, po poslechnutí jisté písničky a debatě s kamarádem kytarystou jsem do toho šel znovu. Tentokrát s cílem že se to prostě musím naučit a nesmím to vzdát. :roll: Dal jsem dohromady mamky starou španělu (výměna kobylky a strun). Sehnal jsem si knížku (už ani nevím, jak se jmenovala) a podle "návodu" jsem se krok za krokem učil hrát, podle knížky jsem se naučil asi 4 akordy a nějak to zabalil, občas jsem si na tu kytaru brnknul kolotoč těch akordů a dál nic. Další fáze nastala po túře s kamarádem, když jsme se u ohně shodli, že by to chtělo kytaru. To už jsem se dokopal k tomu naučit se i jiné akordy a pár dalších písniček...

Teď (cca 2 roky později) se nacházím ve fázi, kdy nemám problém zahrát písničku, pokud si ji jednou poslechnu a mám k ní akordy, když akord neznám, najdu si ho na netu. Problém nemám ani s improvizací. Noty neumím (a ani se je učit nebudu...) Upřímně, na rytmy většinou kašlu a hraju tak, jak mi to zní. Už jsem párkrát bavil partu u ohně s kytarou v ruce a nikdy si nikdo nestěžoval ;)

mimochodem, na tu španělu hraju pořád a stále hraje skvěle 8-)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

krásně napsaný :) :pise:

Dejw

Příspěvek od Dejw »

to že hraješ na tu španělku, tomu se ani nedivím - to ještě byla kvalitní výroba a nešidily se materiály, tak jak se to dělá v současné době... :(

ReDy

Příspěvek od ReDy »

já mám třebas španělku(na kterou se právě učím-už umím akord D :D:D) od mamky kterou ona dostala 17-teď ji bude 40 a stačily vymenit struny a je jako nová :-)

Odpovědět