100% začátečník

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Janny

Re: 100% začátečník

Příspěvek od Janny »

no minimálně já takhle hraju :) A jestli je to tak špatně, tak to sme už dvš kdo má divný ruce :) Prostě tak je to normální, řekla bych :) A ty boky k sobě - jo ale nepřehánět to, ať je ruka uvolněná :)

Akustika Western

Příspěvek od Akustika Western »

Zdravím, já třeba hraju většinou trsátkem, ale když už to má být prstama, tak dolu hraju nehtem u prostředníčku a nahoru nehtem u palce.
Jinak ale používám trsátko.

Sum41-FanNumberOne

Příspěvek od Sum41-FanNumberOne »

Dobrý den.
Nedávno,jak zde bylo již psáno,jsem doma našel akustickou kytaru(není nová),a tak jsem si řekl,že bych chtěl umět na ni hrát.Jenomže všude na internetu jsem nacházel materiál,který spíše odpuzuje od hry na kytaru,hra na kytaru je těžká,složitá,já hledal lidi,kteří by mi s tím mohly pomoct,a pokud možno zdarma,protože na tom nejsem finančně zrovna nejlépe,než jsem objevil tuto internetovou stránku.Je tu všechno.
:nice: Ale já jsem opravdu 100% začátečník.Mám ještě k tomu kytaru,kde jsou struny asi 1 cm od hmatníku.A jenom bych se chtěl zeptat,rád bych hrál na basskytaru a proto mám dotaz:Když se chci učit na basskytaru,bylo by vhodné učit se hrát na akustickou kytaru?A chtěl bych se více seznámit s tím,co potřebuju k hraní na basskytaru.Rád bych našel spřízněnou duši,která by mi s tímto pomohla.
Už od malička miluju písničky s kytarovým doprovodem ať už se jedná o rock,punkrock,metal(jen zřídka,skoro vůbec),a chtěl bych se naučit hrát ve stylu punkrock-na basskytaru.Jak jsem ale poslouchal písničky detailněji,tak jsem sám slyšel,že je to docela složité.A některé pasáže není dokonce ani slyšet v písničce.Ale já věřím,že tady dostanu nějakou rozumnou odpověď a předem děkuji :thx: a věřím,že v co nejkradší době,a co nejrychleji se naučím hrát na kytaru ať už akustickou,nebo basskytaru :-) :kapela: .Sám osobně si myslím,že mám docela smysl pro rytmus.Ale není rozvinut.V písničce poznám všechno ale neumím to bohužel zahrát :( :nice: :taborak: :poklona: :thx: :pise:

Tobi

Příspěvek od Tobi »

@amour.et.paix: nehtama se normalne hraje, dokonce je to.. řekněme.. doporučené :) znám pár lidí, kteří směrem dolů i nahoru po strunách hrají bříškem palce.. hudba je pak nevýrazná, není skoro slyšet a není dobrá (hodí se jen třeba na závěr písničky - efektivní konec :)) já třebas hraju směrem nahoru nehtem palce a směrem dolů nehtem ukazováku nebo nehtama prostředníku a prsteníku :)) ale snaž se hrát nehtama

při vybrnkávání se dokonce dělá to, že si necháš nehty trochu delší - nehraješ pak bříškama prstů a lépe to zní :) trsátka na každým prstu :D

@Sum41-FanNumberOne: čau :) co já si myslím.. že basskytara je podobná spíš base než kytaře, tzn. zastává v kapele funkci basy, takže se od ní chce trochu jiný styl hraní, než na normální kytaru, často má jen 4 struny a slouží spíš k dokreslování hudby, drží rytmus. určitě je to znát, když hrajou lidi s basou nebo basskytarou a nebo bez ni. Určitě se člověk může začít učit rovnou na basskytaru, ale podle mě je to trochu škoda. být tebou, začal bych na obyč, akordy (a pisnicky, ktere si vzdycky hodi, k ohni a tak) a jednoduche melodie trsatkem (coz predpoklada naucit se taby (tabulaturu) - stajnak budes jako basskytarista potrebovat :))

Smajda

Příspěvek od Smajda »

amour.et.paix: já hraju rytmus (mymochodem ty boky prstů k sobě jsem beztak psal já :D) no ono to nebylo myšleno až tak doslovně jako má to výrazněší zvuk než když to hraješ jen ukazováček dolů a palec navrch. Zkus uvolnit ruku, klidně ty prsty naskládej i "podsebe" tím myslím že ty tří prsty nemusíš mět v rovině, já mezi něma mám díru tak asi 2mm takže tak, hlavně se uvolnit a nehrát to křečovitě ;)

Sum41-FanNumberOne: přesně tak jak píše tobi, začal bych se učit na kytaru akustickou, nějaký písničky k ohni a pak hlavně tabulaturu. Jinak hraní na basskytaru podle mě není tak záživný pokud nehraješ v kapele (je to jen můj názor, nemusí se někomu líbit). Takže začni tady snama a pak můžeš vpohodě přejít na basovou přičemž si myslím že basskytara je jednodušší (nebo se pletu, nikdy sem na ni nehrál)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

CarterV

Příspěvek od CarterV »

Ahoj,
po dlouhé době se ozývám s dotazem, můj postup je nic moc, ale to bude tím, že tomu dávám málo času...Chtěl bych prosím poradit s laděním. Dostal jsem ladičku Blond EMT-789GB, chci prosím poradit postup jak kytaru naladit. V životě jem nikoho neviděl jak se to dělá, takže ani nevím, jaký kolík(teď se omlouvám jestli jem to nazval špatně), mám u jaké struny utahovat/povolovat atp. Prostě moula, co nic neví:) Díky za každou radu.

Smajda

Příspěvek od Smajda »

ahoj, myslím že tady tu ladičku má přímo janny tak ti napíše přesně co na ni nacvakat, jinak se dívám, ukazuje ti to tam název struny a šipku jestli ju máš přelazenou nebo podlazenou, tím pádem povolíš nebo dotáhneš. takže zapni tu ladičku, vem kytaru a laď struny od spodu Emil Hodil Granát Do Atomové Elektrárny (EHDGAE) mimochodem podle této věty si to musí zapamatovat snad každé :D no, takže brnkneš poslední strunu a pokud ta kytara je jen rozlazená tak to máš jednoduchý, skočí ti tam název struny E(poslední) no a dotáhneš nebo povolíš to tak, aby ta ručička ukazovala přimo nastřed(nejlíp nalazeno) a tak pokračuješ s každou strunou jinak možná že se tam nikde nedohledáš struny H, ona je označována někdy jako B a na spoustu ladičkách to je, takže přeji hodně úspěchů ;)

Tobi

Příspěvek od Tobi »

smajdo, smajdo :P nemám rád, když se říká odspodu :( ono.. sice z pohledu hráče vysoká (zvukově) struna E je "vespod", ale mě to pak mate :P :roll:

jinak.. problém je, když máš kytaru úplně rozlazenou. pak je důležité dávát si pozor, abys dolní E (zvukově dolní :)) nenaladil výš, než třeba A, pak může prasknout :S takže při lazení dávat trochu pozor, co ti ladička ukazuje. a když při ladění dolního E u ukazuje, že se skoro blížíš k D, je to špatně :)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

:lol: no tak já za méch mladéch let sem se to tak učil :) jinak projistotu si když ladím třeba strunu A, tak chyntu pátej pražec na struně E(nejtlustší) a brnknu ji a hned za ní brnknu to Ačko, pokud člověk není uplně hluchej tak pozná jestli to nemá přelazený nebo naopak to má podlazený. když to dobře naladíš tak by měly znít stejně(začnu zvrchu)

struna/pražec/lazená struna
e/5/a
a/5/d
d/5/g
g/4/h
h/5/e

když se ladí struna H tak to není chyba ale drží se struna g na 4tým pražcu. Jinak, kdo je, jak říká kamoš "hovado" tak to takhle podle sluchu naladí ;) ale já to prozatím používám jen informačně :D

Sum41-FanNumberOne

Ahoj.
No ještě mám jednu dost zásadní otázku.
Mám v tom docela zmatek :D ,doporučujete mi,abych teda začínal hrát prsty.Jenomže,když se pokouším hrát,tak mi prsty na pražci,když mačkám struny,buď je nedomáčku,nebo je mačkám špatně.Ja vím.Chce to cvik,a potom už to je jako samozřejmost rychle přehazovat akordy a hrát rytmus plynule.Takže kdybych se naučil obstojně hrát na akustickou kytaru,tak by pro mě basskytara byla lehčí ?
Chápu to tak,jako vím že bassk. má jen 4 struny a akustická má 6.
Ale zase basskytara je delší,a struník má blíže u okraji ozvučnice.Ale mám prozbu :
Na basskytaru by bylo (nevím,myslím si to) lepší hrát trsátkem,protože potom zvuk více vynikne a bude čistější ? :?: .Vím zabývám se tím moc brzo,když ještě neumím hrát ani na akustickou k. ,ale jen tak se ptám,protože bych se taky mohl začít učit hrát rovnou na basskytaru.Mě totiž od dětství zaujímaly basskytary.Líbí se mi jejich zvuk i styl hraní na ně.Většinou když se ve skupině hraje na basskytaru,tak není žádný problém,když bassák ztratí rytmus neboo něco zkazí,protože většinou jen uvádí písničce rytmus,a pri poslechu hudby je basskytara v pozadí,a nejde tolik slyšet,jen při slabších pasážích na elektrickou kytaru se projeví za ní až bassk.(doufám,aspoň si to myslím) :D :thx: .Byl bych rád,kdyby mi tu někdo popsal detailněji,co by bylo pro mě vhodné a co ne,přímo potřebuju vědět,jestli začínám správně.Většina dobrých skupin co jsou na špičce,tak každý z nich ze začátku hrál na akustickou,takže si myslím,že by to mohlo být to nejvhodnější řešení.Ale budu za nápovědu :) :) :thx:

Sum41-FanNumberOne

Ještě jsem na něco zapoměl,s těmi prsty.Jak mám hrát aby zvuk byl co nejčistší ?
Nehty? nebo snad bříšky ?.Když jsem se pokoušel hrát bříšky,tak mě pálily bříška prstů a nebo mě bolely ( doslova,potom se už nedalo hrát :D ) a nebo nehty,nehty mám krátké a jediná možnost by bylo hrát na ně , kdybych ze shora bych nehty směřoval dolů,ale nevím jestli s něma potom směřovat zase nahoru ? nebo opakovaně zase nahoru bez dotyku strun a pak dolů ? :D :D :D :D :D :pravidla: :thx:

dejv

Příspěvek od dejv »

Takže..co sem z toho narychlo pochytil chceš hrát na basovku jo? ;) Tak něco k tomu...je hodně technik jak hrát na basovou kytaru dají se zahrát bez trsátka prsty,palcem=slapping....na všechno příjdeš časem co ti bude vyhovovat...to samý i s kytarou normální...mi vyhovuje trsátko... :)
A teď k těm nehtům a prstům :D Hele...ze začátku ty prsty fakt bolí no...s tím nic nenaděláš,ale nehty mívej strižené na krátko...nehtem by ses neměl dotknout hmatníku... ;-)
Poraď se se zkušeným kytaristou co na tom máš za struny!
citace z knížky 1400 akordů a jak na ně od Petra Rimského odstavev s nazvem:Auu auu to to bolí!!! --> '' Bolí vás prsty ze strun? A poradili jste se na jakou kytaru to hrajete? A co na ''tom'' máte za tloušťku strun? Tak to máte za to!''

Tak se uč uč ať je tu další skvělý gytááárista :D :D :nice:
Metal up your ass... \m/

Smajda

Příspěvek od Smajda »

já se v basovkách vůbec nevyznám, teda kromě toho počtu strun. ale myslím si že akustika není k zahození a hodně ti ulehčí následné učení na ni :)

Sum41-FanNumberOne

Díky.
Já jsem ještě na internetu sehnal pár informací o tom,jak hrát na basskytaru.
V jednom článku se píše,že na basskytaru se učí ještě rychleji,než na akustiku.Jenomže zase když se hraje na akustiku,tak se pak umí hrát i na elektriku a na basskytaru :) ;) ,je to snažší se naučit to,jenomže se rozhodnout,na co začít.Asi na akustiku.Dá to hodně dřiny ale já věřím.že postupem času se tu naučím perfektně na akustiku,potom se naučím na elektriku ;) :) :pravidla: a potom snad i na basskytaru,chtěl bych taky hrát v nějaké :kapela: ,vaše stránky jsou moc super,a já doufám,že se prostřednictvím nich splní můj sen :thx: :taborak: :poklona: :nice:

Janny

Příspěvek od Janny »

Ahoj,
po dlouhé době se ozývám s dotazem, můj postup je nic moc, ale to bude tím, že tomu dávám málo času...Chtěl bych prosím poradit s laděním. Dostal jsem ladičku Blond EMT-789GB, chci prosím poradit postup jak kytaru naladit. V životě jem nikoho neviděl jak se to dělá, takže ani nevím, jaký kolík(teď se omlouvám jestli jem to nazval špatně), mám u jaké struny utahovat/povolovat atp. Prostě moula, co nic neví:) Díky za každou radu.
Ahoj, postla jsem Ti krátké video o tom jak vlastně ladím, nápad jak do toho narvat ještě kytaru (jako do obrazu) se bohužel nedostavil :-) Ale jinak pokud máš španělku nebo westernku, nebo jumbo nebo prostě cokoliv co má 3 kolíky na jedné straně a 3 na druhé tak je to takhle :

Obrázek
Tome díky za fotku, kdy ses sem někdy dostal :D

http://www.youtube.com/watch?v=-x0zBvS0Do0

Odpovědět