Kytarová zbrojnice: Yarda Helešic

Odpovědět
matomisik
Příspěvky: 45
Registrován: 03 úno 2019 19:22

Kytarová zbrojnice: Yarda Helešic

Příspěvek od matomisik »

Videoreportáž s kytaristou a producentem Yardou Helešicem, který nám ukázal své kytarové vybavení, zavzpomínal na působení v Support Lesbiens, podělil se o zkušenosti jak z velkých pódií, tak i z práce ve studiu.
3. 2. 2020

Tohoto hubeného a velmi nadaného kytaristu si většina z nás spojuje s jeho dlouholetým působením v kapele Support Lesbiens. Nicméně Yarda se už dlouhá léta věnuje především studiové práci s hudební produkci. Jako hudebník nebo producent má na kontě spolupráci například s umělci jako Alice Springs, James Cole, Prago Union, Kabát, Ohm Square a mnoho dalších. Ve videu nám Yarda podrobně představí své aktuální kytarové vybavení a podělí se o nejednu zkušenost jak z velkých pódií tak i ze studiové práce a to jak z pohledu muzikanta, tak i jako producenta. Máte se na co těšit.
Akustické kytary
• Gibson CL20
• Pulino Bernabé – klasická nylonová kytara

Elektrické kytary
• Ibanez 540R Roadstar Pro Series
• Fender Stratocaster 1981 Vintage Reissue '57
• Ibanez GB-10 (hollow body)
Obrázek

Aparatura
• kombo Fender Hot Rod Deluxe (hlavní aparát)
• kombo Marshall JTM30 (používá nyní jen ve studiu)
• kombo Fender Twin Reverb Silverface (používá nyní jen ve studiu)
• Fishman Pocket Blender (používá pro akustickou kytaru na koncertech)
Obrázek

Efekty
• Dunlop Cry Baby (kvákadlo)
• T.C. Electronic Flashback delay
• fuzz BIG MUFF π
Obrázek

Doplňky
• kabely Planet Waves, Spectraflex a Monster
• trsátka Dunlop Ultex .73 a Dunlop Nylon .73
• kapodaster Shubb
• bottleneck slide skleněný Dunlop
• struny na el. Kytaru: Ernie Ball Regular Slinky
• struny na ak. Kytary: Elixir Nanoweb Bronze a Ernie Ball Earthwood Bronze
Obrázek

Rozhovor s Yardou Helešicem o jeho kariéře profesionálního muzikanta, který vznikl v rámci tohoto natáčení.
PROFIL AUTORA: Maťo Mišík
Hudebník a výtvarník. Starší syn zpěváka Vladimíra Mišíka. Jako kytaristu si ho můžete pamatovat z kapel Tata Bojs nebo Aneta Langerová. V současnosti je aktivní ve své domovské skupině Gingerhead. Jako výtvarník stojí za značným počtem CD obalů předních českých interpretů jako jsou Kabát, Wohnout, Kurtizány z 25 Avenue, UDG, Škwor, Žlutý pes, Aneta Langerová a další. Jeho vztah ke kytarám se odrazil také ve spolupráci s Kirkem Hammettem z Metallicy a jeho firmu na kytarové efekty KHDK nebo Salvation Audio, značkou světoznámého českého inženýra Antonína Salvy. Maťo je také autorem video seriálu Kytarová zbrojnice. Více na www.matomisik.cz.


Další video rozhovory


Kytarová zbrojnice: Olda Krejčoves

Olda Krejčoves (Monkey Business, ex-Kollerband, Okrej, Potpalto atd.) nás provedl svým arzenálem kytar, ukázal podrobně svůj pedalboard a předvedl svůj velmi sofistikovaný aparát.

Oldu jsem poznal někdy kolem roku 1995 a hodně si oblíbil jeho tehdejší kapelu Pat Pot. Krom toho, že už tehdy to byl opravdu výrazný a zajímavý kytarista, Olda taky moc pěkně zpíval (zde moje oblíbená píseň Málokdy). Od té doby Olda prošel velmi slušnou řádkou kapel a projektů a jako kytarista dnes patří k naprosté špičce. Z jeho kariéry můžeme určitě zmínit působení v muzikálu Jesus Christ Superstar, byl členem kapely Báry Basikové, Kollerband Davida Kollera nebo Pusa s Lenkou Dusilovou. Od roku 1999 je členem kapely Monkey Business. K jeho sólovým projektům patří Okrej a Potpalto.


Kytarová zbrojnice: Honza Homola

Video rozhovor s kytaristou skupiny Wohnout. Honza je velice vytříbený kytarista a ve svém domácím studiu nás pečlivě provedl svým kytarovým vybavením. Dozvíme se jaké kytary, aparatura a efekty stojí za jeho koncertním zvukem.

Pokud o někom mohu říct, že jsem s ním začínal hrát na kytaru, tak je to právě Honza. Sdíleli jsme společně své první kytary, kytarové učitele a byli u vzniku našich prvních kapel. Kdo by to tehdy řekl, že to nadšení dvou bratrů pro elektrické kytary vyroste v kapelu, jakou dnes Wohnout jsou. Chvilku to trvalo, ale nakonec si Honza mezi nahráváním jejich posledního alba Miss marignotka a přípravami na turné našel čas a my mohli společně spáchat tento díl Kytarové zbrojnice.


Kytarová zbrojnice: Tomáš Javůrek

Kytarová videoreportáž s kytaristou Mirai, Tomášem Javůrkem.

Je milé, že i ve velkých popových kapelách najdeme talentované mladé muzikanty, jako je například Tomáš Javůrek, kytarista skupiny Mirai. V Kytarové zbrojnici nám Tomáš představil své kytary, kde jednoznačně dominuje model Fender Stratocaster. Dále poctivé lampové zesilovače a pedalboard s efekty, které jen tak někde nevidíte.

Odpovědět