Take 6 se vrací do Čech

Odpovědět
jakub zomer
Příspěvky: 3
Registrován: 23 zář 2014 16:39

Take 6 se vrací do Čech

Příspěvek od jakub zomer »

Bleskový rozhovor s Claudem McKnightem.
20. 11. 2014

Po dvou letech se vrací do Čech v rámci Moravia Music Festu (29.11. pražský Lucena Music Bar, 30.11. Brno Sono Centrum) americký vokální sextet Take 6. Přestože věřím, že jej není potřeba představovat, rád bych zmínil pár základních fakt o tomto fenomenálním souboru.

Kapela začala svoje působení v Alabamě, na Oakwood College v roce 1980 pod názvem „The Gentleman's Estate Quartet“. Pokud se vám nelíbí ve vaší zkušebně tak vězte, že tahle skvělá kapela se scházela na sociálním zařízení koleje. Po příchodu dvou dalších členů se soubor přejmenoval na „Alliance“. Jméno Take 6 vzniklo až v roce 1987, při podpisu smlouvy s Reprise Records/Warner Bros.

Současné obsazení sextetu je: Claude McKnight (ten), Mark Kibble (ten), Joel Kibble (ten), Dave Thomas (ten), Alvin Chea (bas) a Khristian Dentley (bar). Take 6 jsou držiteli 10 cen grammy, 10 cen Dove Awards a mnoha dalších!

Bohužel nebylo možné se s předstihem (Take 6 přilétají do Prahy z Mexika den před koncertem) s umělci setkat osobně, avšak Claude McKnight byl natolik laskavý, že odpověděl na otázky po e-mailu.
Obrázek
Vracíte se do Prahy po dvou letech. Co nového můžeme ve vašem programu slyšet?
Do programu jsme přidali několik vánočních písniček. Je také možné, že budeme zpívat nějaké věci od Ray Charlese, které máme v programu jen pár měsíců.

Jelikož už nějakou dobu sploupracujete, vsadil bych se, že způsob vedení zkoušek máte dokonale vypracovaný. Můžu se zeptat, jak vypadá běžný týden? Jak zkoušíte, když se učíte nový program?
Nebydlíme v jedné lokalitě, takže se dohodneme na přibližně týden, když je potřeba zkoušet.

Když zkoušíte nový program, nakolik je v aranži prostor na změny původního tvaru skladby?
Obvykle jsou aranže velmi striktní. Pouze ten z nás, kdo zpívá lead, má určitou volnost změnit kousek tady, kousek tam.

Když jsme u tématu zpěvu- klíčem pro funkci vokální kapely je perfektní sluch. Jaká je ve vašich očích dokonalá chemie mezi tonální, intervalickou a melodickou představivostí?
Myslím, že ideální chemie v tom, co děláme je to, že každý stále poslouchá všechny ostatní členy kapely. Je třeba si uvědomovat, že každý part je stejně důležitý, jako kterýkoli jiný.

Přijde -li řeč na rytmus, jaká je vaše první lekce?
Rytmus je zapeklitý, protože každý cítí hudbu svým vlastním způsobem. Pro kapelu je důležité se pokusit o udržování vzájemného očního kontaktu, a dostatečně se věnovat cvičení společného feelingu.

Máte jistě rozsáhlé zkušenosti s ozvučovací technikou- mikrofony, monitory, PA systémy. Co je váše oblíbené vybavení?
Pro každého z nás je nejdůležitější fakt, že máme skvělé in-ear monitory od Westone Audio
Obrázek
Co byl největší technologiký průlom vaší kariéry?
Největší pokrok spatřujeme v možnosti mít počítač se softwarem umožňujícím nahrávání na profesionální urovni, někdy i bez toho, abychom byli všichni pohromadě.

Jaká je největší výhoda, jakou může mít zvukař?
Největší výhodou, kterou si pro zvukaře dovedu představit, je mít na pódiu super zpěváky! Také je dobré, když má k dispozici dostatek výkonu, aby se nedostal do situace, kdy nemá odkud brát.

Jaké bylo vaše původní pouto k tradici gospelu? Take 6 yačínali v Alabamě, takže předpokládám, že mezi vlivy byli například Blind Boys Of Alabama?
Všichni jsme vyrůstali v křeťanských rodinách, zpívali jsme v kostelích. Pro většinu z nás byla velmi vlivná hudba Andre Crouche.

Koho by měl poslouchat středoevropan, který chce porozumět hudebnímu jazyku gospelu?
Je mnoho gospelových umělců, které stojí za to poslouchat! Cokoli od Andre Crouche, po Hawkins Family, The Winans, a řadu soudobých umělců.

A jazzový materál?
Opět je zde dlouhá řada umělců. Stojí za to začít s klasikou. Miles Davis, Charlie Parker, atd.

Nějaký Vzkaz pro vaše posluchače před koncertem?
Náš vzkaz je jednoduchý: přicházíme šířit lásku! Těšíme se í na shledání s vámi. Přijďte, zazpívejte si s námi a užijte si koncert!
Za MUSICstage se ptal Jakub Zomer
PROFIL AUTORA: Jakub Zomer
Jakub Zomer je klavírista, varhaník a zpěvák, hudbě se věnuje od dětství. Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka, kde od ukončení svého studia vyučuje. Za svou kariéru prošel různými kapelami a styly od moderního jazzu, funku, brazilské a kubánské hudby, swingu až po blues, které v současnosti tvoří hlavní náplň jeho tvorby. V současnosti vede svou kapelu Blues Bond, jako sideman pak nejčastěji hraje s Marcel Flemr Bandem, či Charlie Slavík Revue.


Další rozhovory


Votchi chystají novou desku

Rozhovor s kapelou nejen o natáčení desky.

Se členy skupiny Votchi jsem se sešel v jejich Žižkovské zkušebně, ve velmi uvolněné atmosféře. Kapela chystá vydání nové desky na leden 2015. O tvůrčím procesu i věcech souvisejících si se mnou povídal kapelník Mirek Mužík (klávesy), Pavel Bartoš (baskytara), Martin Smejkal (kytara) a zpěvák Alex McBeat. S producentem vznikajícího alba, Ianem Keloskym, jsem se stačil jen minout ve dveřích, ale na rozhovor s ním také brzy dojde.


Viktor Dyk

Zpěvák a skladatel na roztrhání.

Vpravdě renesanční osobnost české hudební scény. Již devátým rokem působí v RockOpeře, prošel mnoha muzikály, mnoha významnými i méně významnými kapelami, skládá hudbu a texty pro své kapely i na zakázku pro jiné umělce, do reklam i do filmu. Věnuje se produkci, a přestože je asi nejvíc rockerem, stylově se neomezuje a zasahuje i do hiphopu, funku nebo taneční hudby. A občas se objeví i coby herec před kamerou. Oproti až démonické pódiové prezentaci je to v civilu příjemný a komunikativní chlapík.


Na návštěvě: Kytary.cz

Modřanská kytarová odysea.

Kdybychom český trh s hudebními nástroji přirovnali k cyklistickému závodu, můžeme konstatovat, že čelo jeho pelotonu drží už několik ročních etap Kytary.cz. Společnost se sídlem v pražských Modřanech se pod vedením Jana Pilse a Vladimíra Myslíka během dvaceti let své existence vypracovala v moderní firmu evropského formátu. Jako jediná v České republice organizuje vlastní hudební festival a své obchodní aktivity rozšiřuje také do zahraničí. Má u nás značka s pankáčem v logu konkurenci? Jaké byly její začátky a jakou má před sebou budoucnost? I na to jsme se zeptali jejího obchodního ředitele Jiřího Würtherleho.

Odpovědět