Ota Hereš

Odpovědět
Jan Havlíček

Ota Hereš

Příspěvek od Jan Havlíček »

Kytarista kapel Alkehol a Törr.
25. 4. 2017

Ota Hereš je další legendární postavou na naší české rockové scéně. Zakladatel black metalových Törr a pivní hard´n´heavy formace Alkehol. K dalším kapelám, kterými prošel, patří Krypton a Harlej. Společně s Alešem Brichtou se pak podílel i na formaci Hattrick, která pojala po svém další českou oblíbenou tématiku - fotbal. Jeho stopa na naší scéně je zcela nepřeslechnutelná. Zvláště hity kapely Alkehol ve většině případů tak zlidověly, že dokonce skladby jako Pivo dělá hezká těla nebo Houbová znějí i u táborových ohňů.

Jak si se dostal ke hraní na kytaru?
Už v celkem mladým věku jsem pojal myšlenku hrát na kytaru, ale rodiče nemohli sehnat malou, abych plně obsáhl svou malou rukou hmatník. Tak mne přihlásili na zobcovou flétnu a následně k mé velké nelibosti na klarinet. Vlivem odchodu učitele do důchodu jsem toho mohl zanechat a po pěti letech se vrátit ke kytaře.
Obrázek
Stál jsi de facto u zrodu české metalové scény. Založil jsi Törr, proběhl Kryptorem a založil si Alkehol. Jak vzpomínáš na tyto začátky?
No bylo to skvělý… když jsem zakládal Törr a sháněl muzikanty, postupně jsme se všichni učili na nástroje, sháněli je, a já pak začal stavět zesilovače, bedny, zpěvový aparát… krásný začátky. Když jsem nastoupil do Kryptoru, byla to paráda, protože to pro mě byla změna a Alkehol - zase radost z nové muziky, no prostě oukééj (smích).

Jak vlastně muzikanti tehdy získávali své vytoužené aparáty?
Ze začátku nijak, protože se v podstatě tady nedaly koupit a byly neuvěřitelně drahé, takže já osobně jsem si je začal vyrábět. Je fakt, že už tenkrát tady byla spousta šikovných lidí, co dělali kopie, ale i to bylo celkem drahý. Pamatuju si, že jsem tenkrát hrozně chtěl Delay od Bosse, tak jsem na něj šetřil na brigádách. Tehdy stál 1000 bonů, tzn. cca 5000 Kč v době, kdy byl průměrnej plat okolo 1800 Kčs.

Jaké jsou tvé kytarové vzory?
Ani snad žádný nemám. Je spousta kytaristů, kteří se mi líbí, ale nemám tendenci se k nim přiblížit... to už jsem dávno vzdal (smích). Je pravda, že v mládí jsem hodně poslouchal Deep Purple, a že mi hodně imponoval Ritchie Blackmore – bylo pro mne neuvěřitelný, co dokázal zahrát.
Obrázek
Máš ještě trému před koncertem?
Ale jo. Když jde o velký koncerty, tak hlavně aby se něco nepodělalo.

Onehdá jsme tu řešili s Milanem Hoffmanem jeho kytary. Jsi spíše tradicionalista a používáš prověřené značky, nebo se nebojíš experimentů a zkoušíš malé výrobce nebo stavbu kytary na míru?
Za celou svoji karieru jsem vyzkoušel množství kytar a výrobců – od dělaných přes originály. Skončil jsem ale u klasiky, a to u Fender Stratocaster. Konkrétně z dělaných kytar to byla Charvel Baretta od Zdenka Vavruši a ESP od Pepy Vebra. Tu první jsem si nechal udělat pro Törr v roce 1987 - hrozně se mi líbila kytara co měl Dodo, tak jsem ho požádal o kontakt na Zdeňka. Druhou jsem si nechal vyrobit pro tour Törr – Arakain, na jejich poslední šnůru s Alešem Brichtou. Jinak používám pro Alkehol mexický Stratocastery osazený u kobyly SH-4, pro Törr japonskýho a mexickýho s Floyd Rose osazený Seymour Duncan Black Winter a hybridem SH4/SH-6.

Myslíš, že čeští kytaristé jsou „konzervy“ a nechtějí zkoušet jiné značky nástrojů a aparátů, ale chtějí pouze prověřené značky?
To si nemyslím, protože je vidět, že škála kytar a aparátů na naší scéně je fakt různorodá. A hlavně je tady u nás spousta šikovných lidí, co ty kytary a aparáty stavěj – a dobře!
Obrázek
Jaký v současnosti používáš pódiový aparát?
V současnosti používám lampovej zesilovač Engl Invader 100W + XXL Engl box, a k tomu mám ve smyčkách Delay a Chorus TC Electronic a Ghoul Screamer od KHDK.

Liší se tvoje podiová sestava Törr a Alkehol?
Používám to samé, akorát mám jiné kytary s jiným laděním.

Vím, že si jeden čas, používal postavenou hlavu Rockwell od Honzy Vladyky. V čem byla síla tohoto zesilovače?
Jasan, zesilovač byl výbornej. Teda vlastně je, neb na něj hraje jeden můj kamarád a byl hlavně vyladěnej přesně dle mých představ. Honza je hodně šikovnej. Pak se mi ale zalíbil zvuk Engla…

V dnešní době hodně kapel vyměňuje lampové aparáty za různé stroje se simulacemi, jako je Kemper nebo Axe FX. Jaký je tvůj názor na simulace?
Osobně vlastním Kemper a do studia si ho nemůžu vynachválit. V tomto případě se nejedná o simulace, ale zkopírované zvuky aparátů, včetně beden a mikrofonů. Simulace jako takový se mi moc nelíbí.
Obrázek
Používáš kytarový bezdrát, nebo jsi zastánce kabelů?
Jsem jasnej zastánce bezdrátů, neb se na podiu pohybuju a kabel by mne značně vadil. Používám ho již od roku 1990.

Alkehol má teď za sebou vyprodanou Lucernu. Pokud to není tajemství, budete vydávat záznam z tohoto vystoupení?
Ano, vyjde DVD a pravděpodobně i audio záznam, tzn. CD live.

Když si ve studiu, laboruješ dlouho se zvukem kytar, nebo jen pustíš aparát a je to tam?
Mám to předem vymyšlený a jasný (smích).

Jak vlastně probíhá tvůrčí proces? Máš vše připravené, než jdete do studia?
Jelikož poslední dobou natáčíme ve vlastním studiu, tak je práce značně pohodlnější a songy si natočíš tak jak chceš a hlavně kdy chceš – respektive, když máš na to náladu. Nedovedu si představit, že bychom natáčeli jako kdysi, tzn. mít songy secvičený s celou kapelou a tudíž tomu věnovat strašný množství času. Natočil jsem už 31 alb, tak už jsem značně zpohodlněl (smích).
ObrázekObrázek
Co je nejtěžší ve studiu?
Natočit to tak, aby se ti všechno včetně zvuku líbilo. Kdo točil, tak ví o čem mluvím… je to vlastně nekonečná práce, protože když to celý doděláš tak zjistíš, že to není úplně ono a můžeš začít znova.

S kapelami hrajete velké scény, ale našel jsem i záznam z koncertu ve Vagonu. Kde nejraději hraješ. Menší kluby, nebo velké festivaly?
Já mám radši ty velký scény. Malý prostory už nejsou pro mne, ale to u mne souvisí s věkem… už lehce klaustrofobní.

Myslíš, že dnes ještě má cenu natáčet CD, nebo vidíš budoucnost v elektronické distribuci. Aleš Brichta jednou řekl, že CD je vlastně jen taková dražší vizitka pro promotéry.
Jsou fandové, kteří mají tvojí celou diskografii, tak pro ty má smysl vydávat CD. Jinak to už dlouhodobě není vůbec rentabilní záležitost, teda kromě pár kapel, které toho prodaj tolik, že na tom vydělaj. Ale točit nový songy je třeba z důvodu podpory koncertního provedení, protože nemůžeš vystupovat pořád se stejnými písničkami – lid si žádá novinky!

Odkazy:
Facebook: www.facebook.com/ota.heres
Web: www.torr.cz, www.alkehol.cz

Za MUSICstage.cz se ptal Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Další rozhovory

Vlasta Horváth

Superstar na vlastních nohou.

Vítěz druhé řady superstar, zpěvák a multiinstrumentalista, ale i skladatel, textař, producent a v neposlední řadě i učitel, to vše je Vlasta Horváth. Po dvou deskách, které vydal krátce po svém vítězství v Superstar, se na dlouhou dobu odmlčel a třetí sólové album vydal po osmi letech. Rozhodl se nespoléhat na žádné vydavatelství a vlastně vše si kolem posledního alba zařídil sám – složil veškerou hudbu a velkou část textů, natočil si sám veškeré nástroje a celou desku produkoval a vydal. Od chvíle, kdy se začal o své záležitosti starat sám a přestal se spoléhat na externí management, nabrala jeho kariéra opět stoupající tendenci. S Vlastou jsme si tedy měli o čem popovídat.

Lukáš Chromek

Potřebuju kolem sebe lidi a jejich chuť něco dokázat. Našel jsem se v roli producenta.

Lukáš je velice pracovitý a skromný muzikant a producent, který kytaře obětoval skoro vše a i díky tomu se mu splnil sen a stal se firemním hráčem značky Fender. Byl členem kapely Airfare, která posbírala plno hudebních cen a nahrávala s producentem Smashing Pumpkins. Vystoupil s prvoligovým klávesistou Jamie Muhoberacem (The Rolling Stones) a nyní je kytaristou v kapele Ewy Farné. Jako producent má na kontě spolupráci s řadou interpretů jako jsou například ATMO music, Thom Artway, Michal Hrůza, Sofian Medjmedj, Klára Vytisková, Sebastian a skladby, na kterých se podílel mají na YouTube dohromady už kolem sto miliónů shlédnutí.

Daniel Salontay

Hudbou maluji, studio je mi plátnem, kytary paletou.

Slovenský kytarista, skladatel, zvukový malíř a experimentátor, zakládající člen skupiny Longital, která má na kontě již přes deset alb. Původně vystudoval matematiku, poté jazz v Americe, ale to vše opustil aby se vydal vlastní cestou hledání své vnitřní hudby a vlastního výrazu. Za zmínku stojí jeho spolupráce se zpěvákem Richardem Mullerem nebo skladatelem Jaro Filipem.

Odpovědět