Adam Malík se narodil 7. března 1990 v Ostravě. Vystudoval klasickou kytaru na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a klarinet na JAMU v Brně. Od ledna tohoto roku hraje na kytaru s populární slovenskou zpěvačkou Kristínou a dále působí například v kapele AC/CZ, Black Roll či Silegrail.
Jak ses dostal k muzice?
Pocházím z hudební rodiny, rodiče se muzice věnovali amatérsky, takže mě k ní přirozeně vedli už od mala. Oba hráli spolu v kapele, takže moje srdíčko od studia klasické hudby přirozeně vedlo tímto směrem.
Jak vzpomínáš na svá studia na Janáčkově konzervatoři v Ostravě?
Na Janáčkovu konzervatoř jsem nastoupil v roce 2005 na klasickou kytaru. Měl jsem výborného profesora Ondřeje Gilliga, kterému jsem dodnes vděčný za vše, co mě naučil. Studium bylo velmi intenzivní a mnoho hodin jsem věnoval kytaře, někdy jsem to často přeháněl, ale mám tento motor práce dodnes. Po maturitě v roce 2009 jsem šel studovat klarinet na JAMU v Brně.
Jak ses dostal od hraní na klarinet ke kytaře?
Oba nástroje jsem dělal současně, protože když jsem se v patnácti rozhodoval, jaký nástroj začít studovat na konzervatoři, bylo to těžké rozhodnutí… zda kytara nebo klarinet. Takže jsem na klarinet pokračoval u svého učitele Igora Františáka, který mě od ZUŠ připravil až na JAMU v Brně, kterou jsem absolvoval letos v červnu.
V jakých kapelách momentálně působíš? Jakým způsobem například probíhá spolupráce s Kristínou?
V současné době mě asi nejvíce zaměstnává právě hraní se slovenskou zpěvačkou Kristínou… v listopadu a prosinci máme turné po Česku i Slovensku. Dále mám dvě své kapely, které i manageruju… autorskou kapelu Black Roll a AC/CZ, což je revival AC/DC. A posledním projektem, ve kterém působím je pražská formace s názvem Silegrail.
Spolupráce s Kristínou je skvělá a moc mě baví. Je skvělá zpěvačka a především hlavně skromný člověk, který si umí získat lidi svou upřímností a písničkami. Celý tým je hrozně fajn a máme, řekl bych nejen pracovní, ale i kamarádský vztah (smích). Naše spolupráce vznikla na začátku letošního roku, kdy jen hledali kytaristu na záskok… a poté jsem se stal hlavním členem kapely.
S kapelou AC/CZ patříte k nejlepším revivalům AC/DC v republice. Jak často hrajete a kde máte nejvíce fanoušků?
Hrajeme už asi třetím rokem asi 50 až 60 koncertů za rok, což je celkem slušný počet. Hrozně nás to baví, takže věřím, že budeme hrát i nadále.
I když jsme ostravská kapela, tak hrajeme téměř všechny koncerty v Čechách… hlavně tedy severní a jižní Čechy. Máme pár míst, kam se rádi vracíme a kam na nás lidi chodí pravidelně, ale rádi také objevujeme nová místa, kde jsme ještě nehráli.
Můžeš nám něco více povědět o kapele Silegrail? Kdo s Tebou v kapele hraje, jakou hrajete muziku, jaké máte s kapelou plány do budoucna?
Je to kapelka složená z kamarádů a především kluků, kteří se muzice věnují profesionálně. Na bicí například hraje můj velmi dobrý kamarád a spolužák z Janáčkovy konzervatoře Patrik Sas, nynější bubeník skupiny Čechomor. Ostatní kluci hrají kromě Silegrail také v několika komerčních projektech jako já, takže progresivní styl Silegrail nás především baví a v současné době makáme na repertoáru, abychom mohli udělat první koncert.
Kolik koncertů do měsíce zhruba míváš?
No je toho celkem dost, letos mám přesně 110 koncertů, takže v průměru takových 8 – 10 do měsíce.
No je to někdy těžké, hlavně tedy to cestování, ale baví mě to, takže si vůbec stěžovat nemůžu (smích).
Na jaké nástroje hraješ a proč?
V současné době mám šest kytar, dvě akustické a čtyři elektrické. Většinou to jsou kytary vyrobené na zakázku, protože dnes vybrat ideální nástroj, který by vyhověl všem požadavkům je někdy těžké. V podstatě se nejedná o nějaké zásadní a velké požadavky, ale zvukově a řemeslné zpracování všech nástrojů si nemohu vynachválit. Akustické kytary jsou obě značky Schneider, což je český výrobce především klasických kytar z Lubů u Chebu. Dále mám na zakázku vyrobenou elektrickou kytaru značky Macho, což je také český výrobce sídlící nedaleko mého bydliště u Ostravy. Na AC/CZ používám samozřejmě Gibson SG, u Kristíny používám kromě Macha a Schneider kytar také elektrickou kytaru značky Ibanez model Paul Gilbert… je to vybraný kousek Prestige koupený v Anglii. Také vlastním sedmistrunnou kytarou značky Music Man model John Petrucci. Poslední dvě jména jsou samozřejmě mí kytaroví oblíbenci, kteří mě svou hrou inspirovali a až nedávno jsem si jejich signature modely kytar koupil především pro radost.
Na jaké hraješ zesilovače? Používáš také nějaké efekty?
V podstatě jsem nějak moc zesilovačů a aparátů nevyzkoušel, protože jsem měl kolem sebe lidi, kteří mi doporučili, dá se říct to nejlepší a pak už je to věc vkusu. Samozřejmě všechny značky aparátů mám otestované v různých hudebninách, ale aktivně na koncertech ne. Hraji na zesilovač Mesa Boogie Mark 5, opět model na zakázku od Dušana Zemana. Je to tříkanálová „hlava“ pokračující model Mark 4, který používá John Petrucci. Několik kamarádů a známých muzikantů si u mě tuto hlavu vyzkoušelo a nemohli uvěřit tak skvělému čistému a zkreslenému zvuku. Na AC/CZ používám 50W hlavu Marshall JCM 800 což je v podstatě klasika.
Efektů nepoužívám mnoho. Nejčastěji používám efekty Delay a Chorus značky Marshall, které mají aktivní bypass takže „nežerou“ signál, právě naopak ještě zvuk více „nakopnou“. Dále používám už jen ladičku Boss Tu 3 a „kvákadlo“. Bezdrátový systém Line 6 Relay G30 nebo obyčejnější Sennheiser Freeport.
Co posloucháš za muziku? Jaké máš hudební vzory?
Nejsem zastáncem upřednostnění nějakého hudebního stylu. Poslechnu si tedy vše snad kromě dechovky a hip-hopu. Má srdeční kapela je Dream Theater, další oblíbené kapely jsou Nickelback, samozřejmě AC/DC, Mr. Big, Van Halen… Z česko-slovenských mám rád hlavně No Name… Určitě na mou hru měli vliv kytaristi jako Paul Gilbert nebo John Petrucci, které považuji za dřívější vzory (smích).
Na čem momentálně pracuješ? Jaké máš plány do budoucna?
Koncem října a z kraje listopadu jsme finišovali přípravy na Horehronie Tour 2014 s Kristínou, které začalo 6.11. v Pardubicích, takže zkoušení a příprava. Nedávno jsem zveřejnil další z mých Promo videí na YouTube ze studia Plesná, kterých mám zatím šest, ale připravuji další. Jsou to cover videa hlavně kapely Dream Theater. V listopadu budeme natáčet nové songy Black Roll a 8.11. jsme též odehráli koncert s AC/CZ v bratislavské Hant Aréně v rámci velkého festivalu. S kapelou Silegrail zkoušíme a dáváme dohromady repertoár na první koncert. Do budoucna bych rád zachoval počet koncertů za rok a hrál více se svou autorskou kapelou, ale časové možnosti jsou dost omezené. Každopádně každé další zajímavé spolupráci se nikdy nebráním.
Oficiální weby:
Adam Malík: http://www.adammalik.cz
Kristína: http://www.kristinamusic.sk
AC/CZ: http://www.acdcrevival.cz
Black Roll: http://www.blackroll.cz
Silegrail: http://www.silegrail.com
Za MUSICstage se ptal Martin Smejkal