Zildjian S Family

Odpovědět
Jan Martinek

Zildjian S Family

Příspěvek od Jan Martinek »

Činely pro řezníky.
7. 8. 2016

Kdyby nebylo pana Zildjiana, neměli bychom vůbec žádné činely a na bicí bychom všichni hráli jako holandský bubeník Hans Rutten, který se kdysi přiznal, že při jednom ze svých prvních koncertů se opil tak, že si činely zapomněl připevnit ke stojanům a celý koncert si toho vůbec nevšiml.

Ale zpět k činelům Zildjian, za které buďme proto rádi. Značka, která se proslavila fantastickými činely typu A, K a Z, nedávno vypustila na trh řadu S, pojmenovanou podle Sally, manželky samotného otce všech činelů Avedise Zildjiana III. Činely jsou vyrobeny ze slitiny B12, kterou tvoří z 88% měď a 12% cín. Osobně jsem otestoval třináctipalcovou hi-hatku Mastersound, efektový 16“ trash crash, 18“ medium thin crash a 20“ rock ride. Některé z těchto činelů lze nalézt v sadě „Performer Cymbal set“ s tím rozdílem, že sadová hi-hatka má čtrnáct palců a místo efektového crashe je tu činel zcela klasický (medium thin).

Můj první dojem byl, že činely jsou opravdu krásné. „Briliantová“ úprava se blyští, až oči přecházejí, vidět je i tepání, z estetického hlediska je tedy všechno v pořádku. Pak už zbývá jen nasadit je k soupravě a dotýkat se jich přitom co nejméně, aby se ten blýskavý povrch hned nezašpinil. Činely jsem několikrát vyzkoušel jak samotné, tak při muzice (tvrdší), tak směle pojďme na hodnocení.

Všechny činely jsou VELMI HLASITÉ. U lacinějších (případně těch středně laciných, což je tento případ) řad je to vždycky tak trochu sázka do loterie, činely jsou buďto tišší, nebo hlasitější. U činelů ze série S si ale můžete být zcela jisti, že bez problémů prolezou i tou nejhlasitější muzikou. A teď konkrétně…

13“ Mastersound Hi-hat
Hi-hatka s vroubkovaným spodním činelem, což je model, na jaký jsem vážně už velmi dlouho nehrál, a musel jsem si na něj trochu zvyknout. Na otevřené a hlasité hraní funguje kupodivu velmi dobře, což se většinou o méně „ušlechtilých“ typech činelů říct nedá. U tichého hraní na sešlápnuté hi-hatce nastával trochu problém, a sice až příliš ostrý, kovový tón. Muzikou prošla parádně.
Obrázek16“ Trash Crash
K děrovaným efektovým činelům jsem osobně měl vždycky trochu nedůvěru, ale právě proto to byla ještě větší výzva jej vyzkoušet. Tenhle vypadá skutečně jako ementál, a samotný název „trash crash“, tedy „popelnicový činel“, mi okamžitě evokoval zvuk bicích alba St. Anger od skupiny Metallica. Činel má hodně pronikavý zvuk a spíš jako crash mi v prvních chvílích a po prvních úderech zněl jako china, s ne moc příjemným charakterem. Akcentované noty společně s bubínkem zněly správně naštvaně, a po chvíli hraní jsem zjistil, že se činel dá celkem obstojně použít i místo klasického crashe na levé ruce. V muzice, která trochu přikryla jeho až příliš efektový dozvuk, na něj nevadilo hrát ani standardní noty na první dobu.
Obrázek18“ Medium Thin Crash
Asi můj nejoblíbenější prvek z testované série. Nenechte se zmást názvem, protože tenhle kousek není tenký ani trochu, naopak je to pořádná kovadlina, u které rozhodně platí, že čím hlasitěji, tím lépe. Při čtvrťových notách v hlasitějších doprovodech se s tímhle činelem doslova otřásala země a především měl i pěkný, moderní zvuk. Naopak na slabší údery činel příliš nereagoval. Ale kdo by taky na osmnáctipalcový crash hrál slabě?
Obrázek20“ Medium Rock Ride
Na tomhle činelu mi vadilo především to, co dost často nalézám u levnějších kousků, a sice nepříjemně vysoký, cinkavý pupek. Určitě se najdou bubeníci, kterým to nevadí, já mezi ně nepatřím (čím hlubší a konkrétnější bell, tím lépe). U tohoto činelu jsem měl při hraní na pupek téměř pocit, že cinkám na triangl. Při tišším hraní ride funguje celkem v pořádku, i tak bych jej asi úplně nedoporučoval jazzmanům. A to, že se u levnějších ride činelů ani nemá zkoušet „wash“, tedy tvrdší hraní přes hranu, je obecně známá věc a tento kousek není výjimkou. Naštěstí je zde ona výše hodnocená osmnáctka, která tuhle práci skvěle zastane. Ride je veskrze průměrný a zaujal mě z celé sestavy asi nejmíň.
ObrázekSuma sumárum
Činely Zildjian S bych neváhal doporučit řezníkům, co hrají hodně hlasitou muziku. Připravte se též na to, že vás budou spoluhráči nenávidět ještě trochu víc, než obvykle. Ale za ten pocit to stojí.

Výrobce: Zildjian
Zapůjčil: Kytary.cz

Jan Martinek
PROFIL AUTORA: Jan Martinek
Jan Martinek je současně novinář a hudebník. Přes den popisuje a komentuje českou politickou scénu, o večerech hraje na bicí v několika skupinách a projektech, se kterými vydal několik desek a sjezdil stovky klubů a desítky festivalů v celé ČR, ale i za hranicemi. K velké spokojenosti používá bicí Pearl Masters a různé činely tureckého původu, většinou méně známých značek, kterých má pozoruhodnou sbírku.

Odpovědět