TC Electronic QUINTESSENCE HARMONY

Odpovědět
sebastian
Příspěvky: 5
Registrován: 28 lis 2018 08:40

TC Electronic QUINTESSENCE HARMONY

Příspěvek od sebastian »

Esence harmonií.
3. 4. 2019

Jako další z produktového portfolia firmy TC Electronic mi byl zapůjčen efekt QUINTESSENCE HARMONY. Už samotný název napovídá, že se bude jednat o novou hračku na poli harmonizérů a jak je pro dánského výrobce zvykem, určitě si neodpustí nějakou tu technologickou zajímavost. Při menším sondování jsem zjistil, že QUINTESSENCE HARMONY si našel své místo v pedalboardech takových jmen jako Steve Morse, Pete Thorn, nebo Tyler Larson. Tak se mu pojďme podívat na zoubek…

ObrázekCo má pod “kapotou”?
Na rozdíl od různých POGů, či Whammy pedálů má tahle krabička kompaktnější rozměry. V dnešní době tzv. downsizingu jsou to určitě body k dobru. TC Electronic QUINTESSENCE HARMONY, neboli inteligentní harmonizer, disponuje vkusnou, bytelnou konstrukcí a snadným ovládáním. Nabízí zapojení v monu i stereu a samozřejmostí je i USB konektor, kterým lze pedál modifikovat dle vlastních preferencí prostřednictvím aplikace TonePrint. Samozřejmostí je i True Bypass, pro co nejautentičtější přenos signálu. Na předním panelu jsou umístěny následující ovládací prvky:

KEY - Tímto přepínačem navolíte od C do H tóninu ve které si přejete hrát. Pokud už vás nebaví pořád dokola drhnout A-moll pentatoniku, můžete pomocí tlačítka pod křížkem vstoupit světa fisů, gisů, disů a podobně.

HARMONY - Zde nastavíme přidaný interval k námi hraným tónům. Harmonický rozsah nabízí široký záběr od spodní sexty po vyšší sextu. Dále jsou zde tři polohy, které lze použít k uložení vlastních presetů.

SCALE - Quintessence nabízí možnost nastavení durové i mollové stupnice, včetně všech církevních módů. Poslední pozice opět nabízí volný slot pro vlasní preset.

MIX - Slouží nastavení finální intenzity efektu.

Zajímavým prvkem je přepínač LATCH/MOMEN, který nabízí dvě možnosti použití efektu. V režimu LATCH se sešlápnutím spínače efekt aktivuje a zůstane zapnutý do následné deaktivace. V režimu MOMEN se Quintessence aktivuje pouze po dobu sešlápnutí pedálu - tuto funkci shledávám velmi zajímavou pro obohacení kytarových partů, nebo sól. V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout sensitivní nožní spínač s funkcí MASH. V závislosti na intenzitě sešlápnutí zdvihne MASH vámi hraný tón do příštího intervalu, a to dle nastavení.

Na vlastní kůži
Vyzkoušel jsem QUINTESSENCE HARMONY se svým Telecasterem a Marshallem 2061 X. Už tato kombinace sama svádí k tomu vytáhnout z koutků paměti staré, dobré licky Thin Lizzy jako Boys Are Back In Town. Stačí nastavit čistou kvartu, mollovou stupnici a se vší ctí odehrajete legendární kytarové dvojhlasy. Velmi zajímavou funkcí je volitelnost stupnic a církenvích módů. I při klasické bluesové dvanáctce se lze díky této technologii ocitnout ve vzdálenějších vodách hudební harmonie. Dalším vyníkajícím atributem je sensitivní spínač MASH, který je ideální při peprném zakončení kytarových sól. Nedá mi to si s tímto pedálem nezahrát pár starých fláků od Rage Against The Machine. V tomto repertoáru velmi oceňuji přepínač LATCH/MOMEN, který mi dovoluje harmonizovat pouze urřité tóny a pasáže kytarových partů, jediným sešlápnutím po dobu hry. Technologické aspekty této krabičky jsou opravdu unikátní, nemluvě o velmi příznivé ceně.

Závěr
Firmě TC Electronic se daří každým svým produktem posunout laťku zas o kus dál. Po zkukové stránce je QUINTESSENCE HARMONY neméně stejně, jako technelogické inovace kterými je obdařen.

Oficiální video výrobce
Výrobce: TC Electronic
Zapůjčil: BaSys CS s.r.o.

Sebastian S. Sorrosa
PROFIL AUTORA: Sebastian S. Sorrosa
Rock n' rollový muzikant a skladatel s ekvádorskými kořeny, žijící hudbou a vším, co k tomu patří. Půsbil jako sólový kytarista v poprockové formaci Rituály. V současné době stojí v čele svého tria Tortuga, hraje v doprovodné kapele amerického kytaristy Dani Robinsona a spolupracuje s řadou dalších interpretů. Je také vyhledávaným učitelem kytary a vášnivým sběratelem kytarových efektů.

Odpovědět