Paiste Color Sound 900

Odpovědět
Jan Martinek

Paiste Color Sound 900

Příspěvek od Jan Martinek »

Barevné činely vypadají skvěle...
26. 6. 2017

Značku Paiste asi netřeba bubeníkům představovat. Abych byl upřímný, ačkoliv byl několikrát roztřískaný a obroušený crash této značky mým prvním „pořádným“ činelem v mých bubenických začátcích, vždy jsem tuhle švýcarsko-estonskou výrobní linku tak trochu upozaďoval a celý svůj bubenický život dával přednost tureckým značkám, což platí dodnes. Zvuk činelů Paiste mi přišel vždy o něco méně ušlechtilý a muzikální, a to včetně nejvyšších řad. Zahrál jsem si několikrát například i na činely série Rude, která je zejména oblíbená u metalových bubeníků a používá ji nemálo mých skalních oblíbenců (namátkou Charlie Benante z Anthrax, či Eloy Casagrande ze Sepultury), ani tak mi však její „plechový“ zvuk k srdci nepřirostl. Nicméně zahrát si na nové barevné činely, to byla skutečná výzva.

Z historie je zřejmé, že s příchodem nové série Color Sound 900 to není zdaleka poprvé, kdy Paiste přichází s obarvenými činely. Poprvé se tak stalo už v roce 1984: v osmdesátých letech se totiž nejen v muzice dávalo mnohem víc na vizuální efekt, ostatně stačí se podívat na fotografie předních umělců z té doby, a to včetně bubeníků. Tehdy vznikla série ColorSound 5, která se vyráběla až do roku 1986 a dodnes lze některé činely (například brčálově zelené) nalézt na hudebních bazarech. V devadesátých letech přišla firma s další barevnou sérií Visions, kterou nevymyslel nikdo jiný, než jeden z nejlepších hráčů této stáje, Terry Bozzio. Poté už Paiste obarvené činely sériově nevyráběli, pouze jednotlivé kusy na zakázku od bubeníků, kteří chtěli mít něco extra. Barevnými plechy na bicí soupravě se mohl blýsknout například bývalý bubeník Slipknot Joey Jordison, Tico Torres (Bon Jovi) či Paul Bostaph z thrashmetalových Slayer. Až nyní se firma opět rozhodla přijít na činelový trh opět s něčím zvláštním, a vyvinula sérii Color Sound 900. Hráč si může vybrat činely ve čtyřech barvách: černá, zářivě červená, modrá a tmavě fialová (purple). Že by barevné odstíny vykazovaly i zvukové rozdíly (a černé činely by se třeba nejen vizuálně, ale i zvukově hodily především na black metal, modré potom na blues...), o tom není nic známo. I tak ale samozřejmě činel, na který se hodí nějaký „kabát“ (v tomto případě barva) zvuk změní: podle samotných výrobců jsou obarvené činely sušší a s menším sustainem. Což nemusí být vůbec na škodu, záleží na tom, co hledáte. Paiste rovněž zákazníky ujišťuje, že barva se neodrolí, ani neoprýská. Naopak, kvůli barevnému nátěru činely údajně vydrží více, než ty nebarevné. Tohle jsem samozřejmě nemohl při relativně krátkém testu zjistit, ale zkusme jim věřit.
Obrázek
Samotný test tentokrát probíhal jen a pouze v showroomu pražské prodejny Music City. Je tedy nutné brát hodnocení s menší rezervou: kvalitu činelů (či prostě jen skutečnost, zdali nám jejich zvuk vyhovuje, či nikoliv) poznáme především při hraní s kapelou. Stalo se mi už u více kousků, včetně mého nejoblíbenějšího ride činelu, který dodnes používám, že při hraní „nasucho“ se mi jejich zvuk dvakrát nepozdával, ale jakmile jsem jim dal šanci rozeznít se při hraní s kapelou, byl jsem velmi příjemně překvapený. Protože – jak jsem již napsal – nemám dojem, že by byl zvuk jednotlivých činelů závislý na barvě, vyzkoušel jsem namíchanou sestavu – 14“ hi-hat a 18“ crash v purple odstínu, kdežto 16“ crash a 20“ ride byly červené (tahle barva se mi u činelů zamlouvá mimochodem nejvíc). Tedy rocková klasika, bez efektových činelů, ty si třeba vezmeme na paškál příště.

Takže nyní již k jednotlivým kouskům.

14“ hi-hat (purple)
Příjemná, trochu tvrdší hi-hatka, kterou budou mít jistě (ostatně jako všechny činely téhle značky) v oblibě razantnější hráči. „Crisp“ při tichém hraní je sice tak akorát, ale víc hi-hatka vynikne, když do ní říznete. Při otevření má plný a poměrně hlasitý charakter.

16“ crash (red)
Můj nejméně oblíbený kousek při testování, přičemž neříkám, že nemůže jiným hráčům vyhovovat. Jak už to u tvrdších crashů bývá, tenhle má můj vkus příliš krátký dozvuk a celkově vyšší (a ve špičce trochu nepříjemný) sound. Troufám si i bez zkušenosti tvrdit, že muzikou proleze v pořádku, a to i tou velmi hlasitou.

18“ crash
Tvrdý, bytelný činel pro všechny, kteří (stejně jako já) rádi hrají čtvrťové, razantní doprovody. Zároveň to ale, i přes zmíněnou tvrdost, není kovadlina, která by vám rozmlátila hlavu při prvním úderu a přivodila doživotní tinitus, jak už to u některých činelů tohoto typu bývá. Činel zněl dobře i při klasickém crashování na první, a to i při menší razanci, což je u „osmnáctek“ vždy dobré znamení. Do některých – a to se týká zvláště činelů, které nejsou úplně v „top“ třídě - totiž musíte doslova třískat kladivem, jinak jsou hluché.

20“ ride
Tenhle komponent mi z celé sady vyhovoval nejlépe: ride je cinkavý tak akorát, při tichém hraní zní příjemně a hlasitostí nevyčnívá ani pupek neboli bell, který je ve zvukovém poměru vyvážený. Co mě velmi potěšilo, že na tenhle kousek se dá bez problémů hrát „wash“, neboli hlasité doprovody přes hranu, aniž by činel začal nepříjemně přeznívat, což je rozhodně častá Achillova pata některých ride činelů. Na tenhle kousek by rozhodně mohl s klidem hrát jak metalista, tak jazzman.

Co říct závěrem?
Je jisté, že barevné činely si bubeník nekoupí ani tak kvůli zvukovému charakteru, ale především proto, že to zkrátka dobře vypadá. Možná se do budoucna dočkáme i světle růžových činelů pro bubenice, nebo třeba svítivě žlutých pro bubeníky jungle. Dobrá zpráva každopádně je, že tyhle činely nejenže vypadají nádherně, ale zároveň jsou zvukově velmi přijatelné. Především pro razantnější hráče, ale není to podmínkou.
Výrobce: Paiste
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.

Jan Martinek
PROFIL AUTORA: Jan Martinek
Jan Martinek je současně novinář a hudebník. Přes den popisuje a komentuje českou politickou scénu, o večerech hraje na bicí v několika skupinách a projektech, se kterými vydal několik desek a sjezdil stovky klubů a desítky festivalů v celé ČR, ale i za hranicemi. K velké spokojenosti používá bicí Pearl Masters a různé činely tureckého původu, většinou méně známých značek, kterých má pozoruhodnou sbírku.

Odpovědět