Meinl Byzance & Pure Alloy Crash

Odpovědět
Jan Martinek

Meinl Byzance & Pure Alloy Crash

Příspěvek od Jan Martinek »

Investice, co se vyplatí.
28. 3. 2022

Činely značky Meinl jsem na tomto místě představoval nedávno a jejich výhodou mimo jiné je, že velké představování ani nepotřebují. Jen rychlá rekapitulace: jedná se o německého výrobce činelů, který je na trhu už sedmdesát let, a jedná se o jednu ze čtyř nejznámějších a nejpoužívanějších značek činelů vedle Paiste, Zildjian a Sabian. Meinl nevyrábí pouze činely, je známý také svými perkusemi, například tamburínami. Na činely Meinl hrají hráči ze světové extratřídy, jako je například zázrak německého fusion Benny Greb, nebo třeba naprostý technický šílenec Matt Garstka z nedostižných progresivně metalových Animals As Leaders.

Byzance Traditional 19“ Extra Thin Hammered Crash
Dnes se blíže podíváme na několik nových crashů. Začal bych činelem, který mě z vyzkoušených vzorků zaujal nejvíc, a to je Byzance Traditional 19“ Extra Thin Hammered Crash. Jak už název napovídá, činely ze série Byzance jsou vyráběné „tradičním“ způsobem a ručně vyklepávané jsou v Turecku. A Turecko je, jak známo, Mekka všech činelů. Při první notě na tenhle činel jsem měl skutečně pocit, že hraju na své oblíbené „turky“ (osobně prakticky jiné než klasicky turecké značky nepoužívám). Tenké činely samozřejmě výrazněji vibrují a mají výraznější sustain (dozvuk) než jejich tvrdší kolegové. Což je právě to, co mě na činelech baví. Tenhle crash má velmi univerzální, příjemný a hlavně pronikavý zvuk. Umím si jej velmi snadno představit jak v jazzové sadě, tak v rukou metalového bubeníka. Ostatně hlasité čtvrťové doprovody zněly s tímhle kouskem skutečně majestátně. Špičkový činel, jehož cena (kolem 8 tisíc korun) odpovídá kvalitě.
Obrázek

Byzance Dual 18“ Trash China
Dalším kouskem je osmnáctipalcová čína Byzance Dual Trash China vyvedená v „briliantovém“ finiši. Jak může prozradit šest otvorů, jedná se spíš o efektovou čínu a tahle se vyznačuje doopravdy extra suchým zvukem, spíš „štěknutím“. Má velmi ušlechtilý, hluboký tón a téměř žádný dozvuk, žádné nepříjemné (vyšší) frekvence tam nenajdete a při hraní na samotnou soupravu se do ostatních komponentů setu začlení parádně. Nicméně jsem zjistil, že při hraní s hlasitou kapelou téměř zaniká. Nedoporučím ji na tvrdší styl, snad jako doplněk k mnohem pronikavější číně. Ale k tiššímu hraní (jazz, fusion, taneční hudba...) se tenhle suchý práskanec hodí výsostně. Větší číny patří obecně ke dražším kouskům, tahle stojí kolem devíti tisíc korun.
Obrázek

Pure Alloy Custom 17" Medium Thin Crash
Pak zde máme dva činely z tvrdší stáje - ze série Pure Alloy. Ta se vyrábí ze speciální slitiny B12, jejíž přesné složení Meinl údajně tají, s mosazným finishem a viditelným „leopardím“ vyklepáváním. Ze dvou testovaných vzorků (byť chápu, že většinou platí, že co činel, to zvukový originál) se mi lépe hraje na sedmnáctipalcový Medium Thin Crash. Jde o tvrdší, poměrně pronikavý činel se středně vysokým tónem kratším dozvukem, trochu připomíná střední řady činelů značky Paiste, každopádně je slyšet, že od Turecka jsme daleko a jde o činel modernější, určený spíš k tvrdšímu hraní. Stojí kolem sedmi tisíc.
Obrázek

Pure Alloy Custom 18" Medium Heavy Crash
Pro druhý kousek, osmnáctipalcový Pure Alloy Medium Heavy Crash, platí prakticky to samé, jen je ještě „tvrdší“, ale oproti svému menšímu a tenčímu kolegovi má vyšší tón, který v dozvuku začíná být trochu nepříjemný. I v hlasité kapele proleze bez problémů, je to opravdu „kovadlina“, trochu mi ale vadí onen vyšší tón. Osobně bych si, co se týče větších crashů, určitě z těchto dvou vybral raději ten z Byzance série, na druhou stranu každý hráč má trochu jiné priority. Bubeníkům z tvrdších stylů bude určitě vyhovovat, pořídíte jej zhruba do osmi tisícovek.

Ve všech uvedených případech jde o kvalitu za trochu vyšší cenu, stále ale platí, že do dobrého zvuku se vyplatí investovat.

Výrobce: Meinl Cymbals
Zapůjčil: Roland Meinl Musikinstrumente

Jan Martinek
PROFIL AUTORA: Jan Martinek
Jan Martinek je současně novinář a hudebník. Přes den popisuje a komentuje českou politickou scénu, o večerech hraje na bicí v několika skupinách a projektech, se kterými vydal několik desek a sjezdil stovky klubů a desítky festivalů v celé ČR, ale i za hranicemi. K velké spokojenosti používá bicí Pearl Masters a různé činely tureckého původu, většinou méně známých značek, kterých má pozoruhodnou sbírku.

Odpovědět