Majik Box Body Blow

Odpovědět
Ondra Hauser
Příspěvky: 1
Registrován: 16 zář 2014 20:40

Majik Box Body Blow

Příspěvek od Ondra Hauser »

Dva stejné, ale přesto odlišné efektové pedály.
7. 1. 2015

Firma Majik Box sídlící v Californském městě Torrance vzešla z přátelství dvou zakladatelů Davea Simpsona a Roba Nishidy a z jejich chuti vyrábět kvalitní pedály na míru profesionálním i amatérským muzikantům. Jejich krabičky používají lidé jako např. John Petrucci, Dave Navarro nebo Paul Gilbert. Na jejich webu naleznete všechny dostupné informace. Tato firma má v nabídce mnoho efektů typu Fuzz, nebo Disortion a právě na takové dva pedály se dnes zaměříme.

Body Blow Jake E Lee Mod
Už když jsem tento pedál vybaloval z krabice, musel jsem se pozastavit nad kvalitou zpracování. Grafika, knoby, spínač… vše vypadá krásně a naprosto precizně zpracováno. Krom tří knobů pro ovládání úrovní hlasitosti (tedy Level), tónové clony (Tone) a míry zkreslení (Drive), spínače, LED diody, vstupu a výstupu se na efektu nachází také konektor pro 9V adaptér.Ten je vybaven závitem, který v kombinaci se správným adaptérem může zamezit nepříjemnému vykopnutí krabičky ze sítě. Vrchní kryt pevně drží čtyři větší šrouby na bočních stranách. Na spodní straně se nachází štítek s ručně vypsaným sériovým číslem. Celkovým dojmem na mne působí takřka nezničitelně.

Ačkoliv se na pedálu oproti jeho druhému recenzovanému kolegovi nachází mnohem méně ovládacích prvků, jeho zvuková variabilita je celkem pestrá. Rozhodně bych o něm ale neřekl, že je univerzální. Primárně bych jej doporučil kytaristům milujícím „raně“ metalový zvuk. Jeho charakteristika je velmi středová a specifická, dobře funguje jako lehký Distortion a výborně potom s potenciometrem Drive otočeným k vyšším hodnotám. Což ostatně můžete posoudit dle zvukových ukázek níže. Samozřejmostí u efektů této cenové relace je funkce True Bypass.
ObrázekObrázek
Body Blow
Tento efekt se samozřejmě vyznačuje stejným, vysoce kvalitním zpracováním a „nezničitelným“ šasi. Vzhledově se liší pouze jiným grafickým zpracováním a navíc přináší rozšířenou nastavitelnost v podobě dvou přepínačů navíc. Prvním můžete aktivovat funkci Body, která jaksi „zmohutní“ zvuk. Dle mého názoru je ale důležitější druhý přepínač, který můžete nastavit buď do polohy Modern (jemnější attack, méně středových frekvencí, ostřejší charakteristika), nebo do polohy Vintage (výrazné zesílení nižších středů dodává zvuku na „klasičnosti“, v tomto nastavení mi efekt velmi připomíná starý dobrý Tube Screamer od firmy Ibanez). Body Blow se mi jeví na rozdíl od Jake E Lee Modu jako velice univerzální Distortion, který můžeme využít v mnoha hudebních žánrech. A to převážně díky jeho rozšířeným ovládacím prvkům. Velice dobře a pevně také působí v kombinaci s lampovým zkreslením z aparátu (odzkoušeno na Peavey Classic 50). Obzvláště se mi tato kombinace líbila při zapnutí funkce Body. Musím ještě dodat, že jsem Body Blow zkoušel zapojit i za baskytaru a výsledný zvuk se mi velmi, velmi líbil. Je to první zkreslení, co mě v kombinaci s baskytarou opravdu zaujalo.

Shrnutí
Nutno říct, že lidé z Majik Box odvedli opravdu perfektní práci. Obě krabičky jsou skvěle zpracovány a po technické stránce na nich nevidím nic „vachrlatého“. Jsou to první dvě krabičky od této firmy, na které jsem si měl čest zahrát a musím říct, že mě velmi uchvátily. Jejich cena tomu samozřejmě odpovídá a proto budou určené lidem, kteří prahnou po perfektním zvuku a možnosti naprostého spolehnutí se na svůj gear, bez ohledu na finanční stránku věci.

Efekt Jake E Lee Mod se mi zamlouvá podstatně méně a to protože jeho zvuková charakteristika se nedá měnit. Mně příliš nevyhovovala. Kdybych krabičku vlastnil, využil bych jí opravdu jen jednou za čas. Osobně jsem větším fanouškem druhé testované Body Blow a to z důvodu variability jejího nastavení. Body Blow bych zařadil do svého pedalboardu nejenom při hraní na kytaru, ale také na baskytaru.

MP3 ukázky
K efektu Jake E Lee Mod přikládám pět demo nahrávek se zvyšující se intenzitou zkreslení, k Efektu Body Blow je jich deset, z důvodu použití přepínače Vintage/Modern.


Body Blow Jake E Lee Mod
zkreslení 0
zkreslení 1/4
zkreslení 2/4
zkreslení 3/4
zkreslení max.

Body Blow - Modern
zkreslení 0
zkreslení 1/4
zkreslení 2/4
zkreslení 3/4
zkreslení max.

Body Blow - Vintage
zkreslení 0
zkreslení 1/4
zkreslení 2/4
zkreslení 3/4
zkreslení max.

Ondřej Hauser
PROFIL AUTORA: Ondřej Hauser
V roce 2013 absolvoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v oboru baskytara. Narozen v Příbrami, ale již osmým rokem žije v Praze, kde se živí jako muzikant převážně na zdejší klubové scéně. Je členem několika kapel, např. kapela Davida Krause, Dekolt, Tonya Graves, Personal highway, Anthony Dee aj. Při natáčeních Show Jana Krause měl možnost poznat a doprovázet mnoho českých i zahraničních interpretů. Ve svém volném čase se věnuje hlavně tvorbě a produkci autorské hudby, často založené na elektronických vibes. Též studuje nahrávací programy, praktiky a problematiky zvukařské práce. Je fanouškem nových zvukových možností v moderní době a kvalitního zvuku vůbec... Není stylově vyhraněným hráčem, ale nejvíce se věnuje jazzu a hiphopu.

Odpovědět