Suverénní excentrik s pestrou minulostí.
21. 6. 2019
Je málo firem, které provází tak bohatá historie. Firem, jejichž produkty definovaly standardy ve svém oboru a stejně se nějakým nepochopitelným způsobem ocitly na “druhé koleji” obchodních výloh. Guild jsem měl, stejně jako většina ostatních, spojený převážně s akustickými kytarami a legendárním unplugged koncertem Erica Claptona. Faktem ovšem je, že Guild má svůj silný arsenál i na poli kytar elektrických. V České republice se tyto nástroje pomalinku etablují a sklízí chválu, kdekoliv se objeví. Pro následující recenzi mi byla zapůjčena kráska s názvem Jetstar, v barevném provedení Seafoam Green a pokud je na tomhle světě kytara, která by mohla být zhmotněním surf rocku, je to právě tato.

Jablko nepadá daleko od stromu
Guild Jetstar rozhodně nepatří mezi ty nejdražší modely z nabídky této americké firmy, ovšem v tomhle případě to není žádný handicap. Zpracování nástroje a cit pro detail je znát i za příjemnou cenu kolem 16 tisíc, což nebývá v těchto relacích běžné. Ale hezky popořádku… Jetstar je kytara, jejíž kořeny sahají až do šedesátých let minulého století. Originály z této doby dnes na eBay dosahují ceny padesáti tisíc a více. Soudobý Jetstar je na chlup přesně vyráběný podle svého letitého vzoru, tentokrát ovšem v asijské produkci.
Originálně tvarované tělo je vyrobeno z mahagonového dřeva, stejně jako lepený mahagonový krk profilu “C”. Z důvodu novodobé legislativy o ochraně ohrožených dřevin, je hmatník Jetstaru vyroben z pau ferrového dřeva, které je svými vlastnostmi nejblíže tolik oblíbenému a vyhledávanému palisandru. Pražce, kterými je tento hmatník osazen, jsou o velikosti narrow jumbo a jejich celkový počet je dvaadvacet. O hardware by se dalo říci, že Guild v tomto případě razí na pořekadlo, že v jednoduchosti je síla a osazuje Jetstar klasickou tune-o-matic kobylkou s pevně usazeným struníkem a řadovou mechanikou Guild Vintage Style. Nejinak je tomu u elektroniky, která se skládá ze dvojice snímačů Guild LB-1 Little Bucker - jejichž tonální vlastnosti si rozebereme níže, dvojicí potenciometrů pro ovládání hlasitosti a tónové clony, třípolohového přepínače a samozřejmě jackovou samicí. Hardware s elektronikou se na první i následující pohledy zdají být “pořádně” přimontovány ke kytaře, takže nám požitek ze hry nebudou kazit žádné uvolněné poťáky, přepínače a bůh ví co ještě.

Dojmy
Přijíždím domů a Jetstar zapojuji do svého komba Fender Hot Rod De Ville. Už během toho, co nechávám nažhavit lampy, se prvními licky seznamuji s vlastnostmi této “kytky” a zjišťuji, že mě vlastně každým tónem baví víc a víc. A o to jde! Nevím, jak se to firmě Guild daří, ale zatím doslova každý kousek který se mi dostal do ruky, nabízel velmi příjemný pocit ze hry a komfort. U nových kytar se často setkávám s nedostatky, jakými jsou nezabroušené pražce, špatně nastavený dohmat či vystužený krk apod. Nic z toho ovšem pro Jetstar neplatí. Kytara je v takové kondici, že bych se jí nebál, po převlečení do nových strun, hned z fleku vytáhnout na pódium.
Zapínám stand-by na svém kombu a prvních několik minut se zasekávám na čistém zvuku a krkovém snímači. Ten nabízí opravdu krásný kulatý sound s bohatým frekvenčním spektrem. Při trochu nakrmeném nastavení komba lze bez problému docílit raného, špinavého zvuku Rolling Stones. Kobylkový snímač na mě působí o něco málo chladněji, nicméně v kombinaci zapojení obou snímačů si dokážu představit velmi příjemně strávenou řadu hodin. Céčkový profil krku je velmi pohodlný ve všech polohách i daleko za dvanáctým pražcem. Kytara krásně a rychle reaguje na dynamiku hry. Stejně tak i potenciometr hlasitosti nabízí přehlednou kontrolu nad výsledným tónem a mírou zkreslení. Za mě osobně se jedná o další velmi povedený kousek divize Westerly Collection, sympatické firmy Guild.
Oficiální video výrobce
Výrobce: Guild
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.
Sebastian S. Sorrosa

PROFIL AUTORA: Sebastian S. Sorrosa
Rock n' rollový muzikant a skladatel s ekvádorskými kořeny, žijící hudbou a vším, co k tomu patří. Půsbil jako sólový kytarista v poprockové formaci Rituály. V současné době stojí v čele svého tria Tortuga, hraje v doprovodné kapele amerického kytaristy Dani Robinsona a spolupracuje s řadou dalších interpretů. Je také vyhledávaným učitelem kytary a vášnivým sběratelem kytarových efektů.