Guild Jetstar Seafoam Green

Odpovědět
sebastian

Guild Jetstar Seafoam Green

Příspěvek od sebastian »

Suverénní excentrik s pestrou minulostí.
21. 6. 2019

Je málo firem, které provází tak bohatá historie. Firem, jejichž produkty definovaly standardy ve svém oboru a stejně se nějakým nepochopitelným způsobem ocitly na “druhé koleji” obchodních výloh. Guild jsem měl, stejně jako většina ostatních, spojený převážně s akustickými kytarami a legendárním unplugged koncertem Erica Claptona. Faktem ovšem je, že Guild má svůj silný arsenál i na poli kytar elektrických. V České republice se tyto nástroje pomalinku etablují a sklízí chválu, kdekoliv se objeví. Pro následující recenzi mi byla zapůjčena kráska s názvem Jetstar, v barevném provedení Seafoam Green a pokud je na tomhle světě kytara, která by mohla být zhmotněním surf rocku, je to právě tato.
Obrázek
Jablko nepadá daleko od stromu
Guild Jetstar rozhodně nepatří mezi ty nejdražší modely z nabídky této americké firmy, ovšem v tomhle případě to není žádný handicap. Zpracování nástroje a cit pro detail je znát i za příjemnou cenu kolem 16 tisíc, což nebývá v těchto relacích běžné. Ale hezky popořádku… Jetstar je kytara, jejíž kořeny sahají až do šedesátých let minulého století. Originály z této doby dnes na eBay dosahují ceny padesáti tisíc a více. Soudobý Jetstar je na chlup přesně vyráběný podle svého letitého vzoru, tentokrát ovšem v asijské produkci.

Provedení
Originálně tvarované tělo je vyrobeno z mahagonového dřeva, stejně jako lepený mahagonový krk profilu “C”. Z důvodu novodobé legislativy o ochraně ohrožených dřevin, je hmatník Jetstaru vyroben z pau ferrového dřeva, které je svými vlastnostmi nejblíže tolik oblíbenému a vyhledávanému palisandru. Pražce, kterými je tento hmatník osazen, jsou o velikosti narrow jumbo a jejich celkový počet je dvaadvacet. O hardware by se dalo říci, že Guild v tomto případě razí na pořekadlo, že v jednoduchosti je síla a osazuje Jetstar klasickou tune-o-matic kobylkou s pevně usazeným struníkem a řadovou mechanikou Guild Vintage Style. Nejinak je tomu u elektroniky, která se skládá ze dvojice snímačů Guild LB-1 Little Bucker - jejichž tonální vlastnosti si rozebereme níže, dvojicí potenciometrů pro ovládání hlasitosti a tónové clony, třípolohového přepínače a samozřejmě jackovou samicí. Hardware s elektronikou se na první i následující pohledy zdají být “pořádně” přimontovány ke kytaře, takže nám požitek ze hry nebudou kazit žádné uvolněné poťáky, přepínače a bůh ví co ještě.
ObrázekObrázek
Dojmy
Přijíždím domů a Jetstar zapojuji do svého komba Fender Hot Rod De Ville. Už během toho, co nechávám nažhavit lampy, se prvními licky seznamuji s vlastnostmi této “kytky” a zjišťuji, že mě vlastně každým tónem baví víc a víc. A o to jde! Nevím, jak se to firmě Guild daří, ale zatím doslova každý kousek který se mi dostal do ruky, nabízel velmi příjemný pocit ze hry a komfort. U nových kytar se často setkávám s nedostatky, jakými jsou nezabroušené pražce, špatně nastavený dohmat či vystužený krk apod. Nic z toho ovšem pro Jetstar neplatí. Kytara je v takové kondici, že bych se jí nebál, po převlečení do nových strun, hned z fleku vytáhnout na pódium.

Zapínám stand-by na svém kombu a prvních několik minut se zasekávám na čistém zvuku a krkovém snímači. Ten nabízí opravdu krásný kulatý sound s bohatým frekvenčním spektrem. Při trochu nakrmeném nastavení komba lze bez problému docílit raného, špinavého zvuku Rolling Stones. Kobylkový snímač na mě působí o něco málo chladněji, nicméně v kombinaci zapojení obou snímačů si dokážu představit velmi příjemně strávenou řadu hodin. Céčkový profil krku je velmi pohodlný ve všech polohách i daleko za dvanáctým pražcem. Kytara krásně a rychle reaguje na dynamiku hry. Stejně tak i potenciometr hlasitosti nabízí přehlednou kontrolu nad výsledným tónem a mírou zkreslení. Za mě osobně se jedná o další velmi povedený kousek divize Westerly Collection, sympatické firmy Guild.

Oficiální video výrobce
Výrobce: Guild
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.

Sebastian S. Sorrosa
PROFIL AUTORA: Sebastian S. Sorrosa
Rock n' rollový muzikant a skladatel s ekvádorskými kořeny, žijící hudbou a vším, co k tomu patří. Půsbil jako sólový kytarista v poprockové formaci Rituály. V současné době stojí v čele svého tria Tortuga, hraje v doprovodné kapele amerického kytaristy Dani Robinsona a spolupracuje s řadou dalších interpretů. Je také vyhledávaným učitelem kytary a vášnivým sběratelem kytarových efektů.

Odpovědět