Fishman Fluence

Odpovědět
Martin Smejkal
Příspěvky: 3
Registrován: 13 říj 2014 21:36

Fishman Fluence

Příspěvek od Martin Smejkal »

Revoluce ve snímání zvuku elektrické kytary?
19. 11. 2015

Společnost Fishman není třeba příliš představovat. Především hráči na elektroakustické kytary o těchto snímačích již dozajista mnohokrát slyšeli. Troufám si dokonce říci, že každý kdo někdy slyšel na nahrávce zvuk akustické kytary, byť jen v rádiu při cestě do práce, se s ikonickými snímači od firmy Fishman již setkal. Ba co více! Společnost Fishman se zřejmě rozhodla, že jí nestačí udávat trendy pouze na poli akustických nástrojů a uchýlila se podle svých slov k „revoluci ve snímání zvuku elektrické kytary“. Je to skutečně pravda? Pojďme se tomu společně podívat na cívku (zoubek, pozn. autora).

Do redakce nám dorazily hned dva druhy aktivních snímačů z nové řady Fishman Fluence, Singl Width a Modern Humbucker. Oba druhy těchto snímačů byly nainstalovány do kytar značky Ibanez, které byly osazeny dobíjecím Battery Packem od firmy Fishman. Podle výrobce tento Battery Pack nabízí při plném nabití až 250 hracích hodin a lze ho nabíjet prostřednictvím mini-USB kabelu. Odpadá tak nutnost neustálého dokupování 9V baterií.
Obrázek
První z testovaných kytar, Ibanez RC330T BBS, byla osazena třemi snímači typu Single –Width, které jak sám název napovídá, vycházejí ve svém designovém provedení z „klasických“ jednocívkových singlových snímačů. Uvnitř snímačů však nenalezneme běžné měděné cívkové vinutí. Společnost Fishman se uchýlila k využití Alnico magnetů, které jsou tvořeny slitinou hned několika magnetických kovů (hliník, kobalt, železo, měď, titan atd.) a vyznačují se velmi nízkou náchylností k přenosu různých ruchů (brum, šum, apod.). Byl jsem skutečně velmi překvapen, že tyto snímače jsou prakticky imunní i vůči přenosu nepříjemného brumu pocházejícího od záření z rozličných druhů osvětlení na koncertních podiích.
ObrázekObrázek
Aktivní zapojení snímačů v kombinaci s již zmíněným Alnico magnetem vytvářejí unikátní způsob snímání zvuku, se kterým jsem se u žádného jiného snímače zatím nesetkal. Zvuk nástroje je vyvážený v celém frekvenčním pásmu a vyznačuje se velmi rychlým attackem a dlouhým sustainem. Výstupní signál pocházející z nástroje je díky tomu velmi silný a kytara hraje dle mého názoru pocitově hlasitěji, nicméně při zachování zvukových charakteristik nástroje a pestrosti jeho zvuku.

Druhá testovaná kytara, Ibanez ARZIR20FB DBS, byla osazena dvěma snímači typu humbucker, které opět namísto využití dvou klasických cívek využívají magnetů Alnico. Tyto snímače se dle mého názoru vyznačují větší hutností a plností zvuku oproti dříve testovaným snímačům typu singl. Co se týče náchylnosti k přenosu ruchů, nepozoroval jsem žádný významný rozdíl mezi oběma typy snímačů Fluence. Humbuckery se však, jak se dalo očekávat, mohou pyšnit silnějšími a hutnějšími basy. Zvuk však stále zůstává věrný charakteru nástroje i jeho zvukové pestrosti.
Obrázek
Dle mého názoru oba dva typy snímačů Fishman Fluence patří ke zvukově velmi kvalitním snímačům, které za příjemnou cenu nabízejí optimální snímání zvuku nástroje při zachování jeho zvukových charakteristik a dynamiky hry. Domnívám se, že rozdíl mezi singly a humbuckery je v tomto případě spíše otázkou preference, jelikož oba dva druhy snímačů Fishman patří ke zvukově nejčistším a nejsilnějším snímačům, které jsem měl možnost vyzkoušet. Pakliže hledáte kvalitní aktivní snímače, které nic neschovají, ale na které se můžete spolehnout, Fishman Fluence stojí za zvážení.

Výrobce: Fishman
Zapůjčil: 3D Music s.r.o.

Martin Smejkal
PROFIL AUTORA: Martin Smejkal
Martin Smejkal se narodil 2. 8. 1989 v Říčanech. Vystudoval Mezinárodní obchod na pražské VŠE. Hru na kytaru pak studoval soukromě u Tomáše Valáška. Od roku 2007 hraje na kytaru v pražské kapele Votchi. Zahrál si také například s Leškem Semelkou či s Otou Balagem. Více o něm naleznete na oficiálních stránkách kapely www.votchi.cz.

Odpovědět