Fender Player Plus Telecaster

Odpovědět
Tomáš Hoskovec

Fender Player Plus Telecaster

Příspěvek od Tomáš Hoskovec »

Skvěle upradované tele z Mexika.
19. 7. 2022

Musím se přiznat, že mám momentálně telecí období. Telecastery se na mě valí ze všech stran a já začínám tomuto ikonickému modelu, který je tu s námi už od roku 1949, přicházet stále více na chuť. Začalo to tím, že mě má dcera požádala, zda bych jí neseřídil její kytaru – levné, ale solidně znějící tele. Následovala zásilka z Music City s žádostí o recenzi, kterou právě čtete. A vzápětí poté mě zlákaly velice pozitivní video recenze na nejmenovaného výrobce levných kytarových klonů, a tak jsem neodolal a ze zvědavosti jsem si objednal jednu z nich – hádáte správně, bylo to tele. A do toho si ještě pokradmu půjčuju tele American Highway od kamaráda, spoluhráče, protože se často bezprizorně válí ve zkušebně. Myslím teď tu kytaru. Co mě na tomto modelu baví nejvíc je jeho jednoduchá konstrukce a možnost doladit a přizpůsobit si jednotlivé komponenty dle vlastního vkusu. Prakticky všechny části kytary můžete nahradit díly od různých více nebo méně renomovaných výrobců, a vyrobit si tak svůj jedinečný custom nástroj.

Player Plus má na rozdíl od řady Player několik skvělých vychytávek, které byste spíše čekali ve vyšších řadách s přívlastkem American. Takže můžete na vlastní ruce a prsty vychutnat luxus i na této relativně dostupné verzi Fender Telecasteru. Pojďme se tedy podívat na kytaru zblízka.

Abych řekl pravdu, musel jsem se trošku zorientovat v názvosloví jednotlivých nástrojových sérií u rodiny Fendrů, protože mi v tomto ohledu evidentně ujel vlak. Doby, kdy obchodům vládly pro mě klasické názvy jako Standard (mexický) anebo American Standard či Deluxe, jsou už pryč. Názvů přibylo a co víc, za mnohdy obskurními názvy jako Noventa či Vintera, pod kterými si člověk nepředstaví nic konkrétního, se skrývají desítky variací různých specifikací, až oči přecházejí. Na konci této zjišťovací pouti fendrovskými webovkami jsem tedy vyšel o něco moudřejší a informovanější. Player rovná se dřívější Standard a Player Plus je tedy nevyhnutelně bývalý Standard Deluxe.
Obrázek

Dřevo – tělo a krk
Dřevěné části kytary jsou naprostá klasika. Tělo je vyříznuto z masivní olše, podle kresby dřeva bych řekl, že z jednoho kusu. Zkrátka poctivý, solidní kus dřeva. Kytara není z nejlehčích. Navážil jsem něco kolem 4 kg, což je na tele horní hranice. Nádherná struktura dřeva, třítónový sunburst, vysoký lesk a masivní kus dřeva. Na těle však najdete jeden nestandardní prvek. Horní vnitřní okraj kytary je ergonomicky vybraný jako u stratocastera. Někteří kytaristé jistě ocení, že kytara tolik netlačí do žeber.

Javorový krk je po pečlivé senzorické inspekci též seznán jako jediný kus bez lepeného hmatníku. V tomto případě má svůj smysl tmavý proužek ořechového dřeva, tzv. skunk stripe, který uzavírá šachtu pro ocelové táhlo – trus rod. V tomto nástroji je konkrétně single action truss rod, který se utahuje pouze jedním směrem a kompenzuje pnutí strun, které ohýbá krk do luku. Krk je ukončen saténovým lakem, takže je velice příjemný do dlaně a hrany hmatníku jsou znatelně zbroušeny a zakulaceny, což dodává pocitu ze hry další plusové body. Hrany medium jumbo pražců by naopak mohly být zpracovány o něco lépe. Mám pocit, že drhnou o něco více než u dražších modelů. Radius hmatníku je 12 palců. Oproti standardní verzi Player, která má rádius 9,5 palce, se jedná o modernější a rychlejší hmatník.

Ořech je vyroben ze syntetické kosti, což je pouze eufemismus pro umělou hmotu. O kolik by se navýšila cena nástroje, kdyby byl použitý kvalitnější materiál? Nezaznamenal jsem sice žádné přeskakování a drhnutí v této nenápadné části nástroje, ale struny A a G v této části nenápadně drnčí. Čím to? Netuším, ale je to jen detail, který zaznamenáte pouze při hře „nasucho“. Možná by to vyřešil další srážeč strun, který by způsobil větší přítlak strun na ořech.

Krk je zakončen klasickou úzkou hlavicí typickou pro tele s výrazným špagetovým logem Fender, v prémiovějším deluxe metalickém provedení.
Obrázek

Železo neboli hardware
Co bezpochyby dělá tuto kytaru nástroj s luxusnějším nádechem jsou uzamykatelné ladící mechaniky. Mají plynulý chod a stabilní ladění, plus doba na výměnu strun bude asi tak o polovinu kratší. Jistě potěší i kobylka se šesti bytelnými sedlovými kameny, které zajistí preciznější doladění strun v oktávách. Tradiční je uchycení strun procházejících tělem v šesti kovových kroužcích na zadní straně korpusu. Tento systém dodá nástroji lepší rezonanci. Veškerý hardware včetně ovládacích prvků je vyveden v chromové lesklé úpravě.
Obrázek

Elektronika
Duší elektronické části kytary jsou měniče neboli snímače vibrací strun v magnetickém poli cívek a přeměna tohoto mechanického vlnění v elektrické napětí. Jak fungují na této kytaře? Bezpochyby výborně. Ve vylepšené verzi Plus jsou totiž snímače bezbrumové, tzv. noisless pickups Player Plus Noiseless Tele, které byly vyvinuty speciálně pro tuto sérii. Jedná se o Alnico 5 magnety. Brum obvykle uslyšíte, pokud hlasitost pořádně vyšťavíte v první a třetí poloze, tedy když je sepnutý pouze buď krkový nebo kobylkový snímač. Tato technologie nic neubírá na typickém zvuku telecasterových singlů a je stejně agresivní, a s výrazným atakem. Ovládání elektroniky je pro tele klasické. Přepínání mezi snímači zajišťuje třípolohový switch. Jsou zde dva potenciometry. Jeden pro ovládání hlasitosti a druhý pro ovládání tónové clony. U telecasterů docela potřebná maličkost, protože tento nástroj dokáže být hodně ostrý a kousavý, a určitě budeme chtít mít výšky pod kontrolou. Ovšem pozor, i v oblasti elektroniky najdeme na tomto nástroji výjimečný prvek. Tím je push-pull spínač umístěný v potenciometru, ovládajícím tónovou clonu. Vytažením tohoto knobu spojíte oba snímače do sériového zapojení podobně jako u humbuckerů. Zvuk kytary se okamžitě posune do jiné dimenze a zhutní. Stále je ovšem patrný typický twang nebo chcete-li pronikavý atak. Z logiky věci vyplývá, že potom už nepoznáte žádné rozdíly při posouvání třípolohového přepínače. Oba snímače jsou permanentně zapojené v sérii. Neobvyklé, ale rozhodně využitelné. Takže sečteno podtrženo, můžeme si vybrat ze čtyř zvukových kombinací snímačů.

Celkové dojmy a jak to hraje
Po otevření gigbagu, ve kterém kytara dorazila, jsem byl lehce překvapen, když postupně odpadl neutažený knob od ovládání hlasitosti a následně černá plastová hlavička přepínače snímačů. Po utažení šroubku a nasazení hlavičky jsem položil ruce na nástroj. Dohmat a seřízení nástroje se zdá být v pořádku. Některé struny jen lehce drnčí na ořechu. Po tomto rozpačitém prvním dojmu, už ale začala převládat samá pozitiva.

Velice příjemně překvapil hmatník se zabroušenými hranami do kulata. Chybí zde ostřejší hrana přechodu mezi hmatníkem a krkem. Na druhou stranu bych ještě více zbrousil pražce, o kterých už jsem se zmiňoval výše a které pocitově více vyčnívají možná kvůli zaoblenému hmatníku. Po krku se hladce klouže díky saténovému, matnému laku. Možná bych na modelu Plus ocenil zkosení patky napojení těla na krk, aby měně překážela při hře v nejvyšších polohách. Jinak celkový dojem z krku, paráda. Tím, že je tělo kytary o něco těžší, získává nástroj na důstojnosti a významnosti. Výřez na horní hraně těla podtrhuje jistou eleganci nástroje. Snímače vskutku pracují bezhlučně i bez šumu. Ocení jistě kytaristé, kteří používají hodně velké zkreslení. Ještě ke snímačům, lidé na různých fórech tvrdí, že noiseless snímače nezní tak pronikavě či průrazně, a zvuk z nich je jakoby pod dekou. Co se týče mě a mé zkušenosti s touto kytarou, neřekl bych. I ve srovnání s klasickými snímači mi tyto připadají brilantní a čitelné a perfektně reagující na dynamiku hry. Možná je to dané i tím, že tyto noiseless jsou alnico 5, ale s rozdělenými pólovými nástavci, které jsou v protifázi. Je to rozdílná technologie od starších noiseless snímačů, které jsou vyrobené ze slitiny samaria a kobaltu. Zvukově tedy dostanete vše, co očekáváte od plnokrevného telete, plus jeden zvuk navíc díky push-pull přepínači, který spojí do série oba snímače do série. Od něžných medových tónů krkového snímače přes křehčí a více čirý zvuk krkového i kobylkového snímače s všudypřítomným výrazným atakem, až po kousavý a dravý štěkot kobylkového snímače. Pokud vytáhnete push-pull, celkově průrazný tón ještě navíc zhutní.

Komu je kytara určena? Všem. Amatérům i profíkům a zároveň hráčům jakýchkoli žánrů. Tele je univerzální kytara. Stále ještě někdy slyším hlasy, že se nejlépe hodí do country, protože umí imitovat pedálovou steel kytaru, ale vzpomeňte si sami, kdo všechno tele používá a v jaké konkrétní muzice. Netřeba to zde rozepisovat. Takže pokud sháníte luxusní tele za relativně rozumnou cenu, nebojte se sáhnout po Player Plus.

Výrobce: Fender
Zapůjčil: MUSIC - CITY

Tomáš Hoskovec
PROFIL AUTORA: Tomáš Hoskovec
Narozen v roce 1974 v Ústí nad Labem. Na litvínovském gymnáziu v roce 1990 zakládá kapelu č.p.1398. Hostuje v dalších formacích litvínovsko-mosteckého regionu - THE FACE a THE END. Na pedagogické fakultě v Ústí nad Labem v roce 1994 spoluzakládá kapelu LINGERS, se kterou vydává alba Beyond (2002), Gallery (2004) a Made In Mind (2010). Prochází několika zajímavými hudebními projekty - folkově orientovaným triem TRUCKEŘI, nebo originální reggae skupinou ORLY W BLOTIE EUROPY. V současné době, vedle produkční a nahrávací činnosti s kapelou LINGERS.ON, též působí v revivalové skupině RHCP Tribute.

Odpovědět