DigiTech Trio+

Odpovědět
Radek Pittr

DigiTech Trio+

Příspěvek od Radek Pittr »

Basa a bicí v jednom podlahovém pedálu včetně looperu.
8. 7. 2016

Firma DigiTech z amerického Utahu nám před nedávnem představila poměrně unikátní koncept doprovodné kapely (basa+bicí) v podlahovém pedálu velikosti běžné kytarové krabičky. V tomto pedálu se skrývá inteligentní baskytara a bicí a taktéž je zde vestavěn looper. Krabička rozezná vámi hrané harmonie a je schopna k nim vytvořit adekvátní doprovod, u kterého můžete upravit tempo, žánr a také styl. Taktéž lze upravit hlasitostní úrovně u basy, bicích a nahrané smyčky. Součástí pedálu je také kytarový efekt typu overdrive, který je svázán s vybraným hudebním stylem.
Obrázek
Rozbalujeme a zapojujeme
DigiTech Trio+ je uložen v kovové krabici o rozměrech 137x107x36 mm a zespoda stojí na čtyřech pryžových podložkách. Na každé straně pedálu jsou tří 6,3 mm jackové zásuvky. Na levé straně pedálu ještě najdeme USB vstup a slot na micro SD kartu. Na levé straně je pedál vybaven výstupem do efektové smyčky (FS SEnd), výstupem do zesilovače a výstupem do mixu nebo do jiného zesilovače. Na pravé straně se pedálu nalezneme FX Return (návrat z efektové smyčky), vstup pro kytaru a poslední jacková zásuvka slouží pro připojení externího ovladače (lze dokoupit, není součástí balení). Na zadní straně pedálu najdeme vstup pro 9V napájecí sdroj, jack 3,5 mm pro připojení sluchátek a taktéž otočný potenciometr na ovládání hlasitosti sluchátek. Na horní straně nalezneme 6 otočných knoflíků, 10 tlačítek, mnoho LED diod a v neposlední řadě dva nášlapné spínače. Pedál působí velmi robustním a solidním dojmem.

Součástí balení je také externí 9V zdroj a 8GB micro SD karta, která je již vložena do slotu na levé straně pedálu. Pedál nelze napájet z baterie. Přiložen je také stručný návod na úvodní seznámení s pedálem ve dvanácti krocích. Plnohodnotná uživatelská příručka je k dispozici ve čtyřech jazycích ke stažení na firemních stránkách. Na těchto stránkách taktéž naleznete ke stažení poslední firmware a aplikaci TrioManager, která slouží ke správě písní a smyček (k dispozici je verze pro Windows i Mac OS).
ObrázekObrázek
Ovládání
Spínač BAND – tímto spínačem aktivujeme buď režim přehrávání (zelená LED) nebo režim učení (červená rychle blikající LED), popřípadě jím lze vymazat staré nahrávky.

Spínač LOOPER – tímto spínačem aktivujeme smyčku. Maximální délka smyčky může být 230 sekund při rychlosti tempa cca 50 bpm a 48 taktech. Počet smyček není nikterak omezen.

Loop, Bass a Drums - tyto tři potenciometry slouží k ovládání hlasitosti smyčky, basy a bicích. Je to vlastně takový malý mixážní pult. Hlasitost lze nastavovat od úplné nuly.

Tempo - upravuje tempo přehrávání, přičemž rychlost se zvyšuje čí snižuje o 30-40 % včetně rychlosti nahrané smyčky. Přidávání či ubírání rychlosti nemá žádný vliv na tóninu skladby. Větší dopad na tempo staré má tlačítko Alt Time (viz níže).

Genre - pomocí tohoto přepínače uživatel vybere žánr hrané skladby. K dispozici jsou tyto žánry: blues, R & B, rock, alternativní rock, metal, pop, E-pop, hip- hop, country, folk, latina a jazz. Jemnější diferenciaci stylů a groovu poskytuje ovladač Style.

Style - podobně jako ovladač Žánr nabízí tento ovladač opět 12 různých stylů, jejichž podrobnější popis naleznete v manuálu. Styly 1-9 se pohybují ve 4/4 taktu jak v rovných osminkách či šestnáctinách tak také v houpavém stylu swing/shuffle. Styly 10-12 jsou určeny pro hraní ve 3/4 taktu. Liché takty jako 5/4 nebo 7/8 nejsou bohužel k dispozici. Zvolený styl je indikován pomocí LED, buď zelené nebo oranžové. Svítí-li LED zeleně, tak styl odpovídá hranému taktu i feelingu (shuffle/swing popř. rovné osminky). Svítí-li LED oranžově tak styl odpovídá danému taktu a rychlosti, ale má trochu odlišný feeling.

Song - stisknutím tohoto tlačítka se dostaneme ke druhé funkci otočného ovladače Style a to k výběru 12 námi vytvořených písní, které jsou automaticky uložené na micro SD kartě. V případě, že nám nestačí velikost vložené SD karty, lze námi vytvořené „výtvory“ přesouvat do PC pomocí aplikace TrioManager.

Guitar FX - tímto tlačítkem lze aktivovat integrovaný efekt typy Overdrive/Distortion a to ve dvou režimech – Rhytm a Lead. Typ emulovaného zkreslení je úzce svázáno s přiřazeným žánrem. Asi nemusím napovídat, že ke zvolenému stylu Metal je k dispozici více zkreslení a ke stylu Blues nám Trio nabízí lehký crunch.

Part 1-5 a SEQ – těmito tlačítky lze naprogramovat sekvenci dané písni skládající se z pěti různým částí (např. úvod, sloka, refrén, mezihra, závěr). Programování sekvence je možné buď pomocí dokoupeného nožního přepínače a samozřejmě také ručně pomocí těchto tlačítek. Sekvenci je možné také uložit v jakémkoliv pořadí, což znamená, že na úvod písně můžeme dát například Part-4, poté Part-3 a dále Part-1.

Alt Time - tímto tlačítkem lze zvolit alternativní tempo pro vybraný styl, buď dvojnásobnou rychlost při pomalém tempu nebo poloviční oproti originálnímu tempu skladby.

Simple Bass - jak toto tlačítko napovídá, tak je možné aktivovat zjednodušeně hranou basovou linku. Aktivací tohoto tlačítka basový part značně prořídne. Tlačítkem lze aktivovat tři módy, což nám indikují různé barvy.
ObrázekObrázek
Jak to hraje
Efekt jsem testoval s kytarami typu Stratocaster (snímače Nordstrand) a LesPaul (snímače Lindy Fralin) na aparatuře MesaBoogie Triaxis s koncem 20/20 a celolampovém kombu Peavey. Reprobox 2 × 12 (Celestion Heritage a Greenback). Taktéž jsem vyzkoušel přímé zapojení do mixu a hraní přímo do PA systému (bedny Mackie).

Kytaru jsem připojil přímo do vstupu efektu Trio, kytarový předzesilovač a další efekty jsem zapojil do efektové smyčky a výstup Trio+ jsem zapojil přímo do kytarového zesilovače. Ovladače Loop, Bass a Drums jsem nastavil na 12 hodin, na ovladači Genre jsem natavil styl Blues a na ovladači Band jsem nastvil mód Learning (učení). Začal jsem hrát jednoduchou dvanáctku od A a po 24 taktech jsem si poslechl, co že to krabička vymyslela za doprovod. K mému překvapení vše fungovalo a basa a bicí se ihned naučily, jak se správně připojit k mé harmonii a tempu. Pomocí ovladačů Genre a Style zkouším měnit žánry a styly a vše funguje tak jak má. Takže teď ještě nahrát nějakou smyčku. Spouštím si tedy doprovod k mé bluesové skladbě, na ovladači Looper nastavuji režim nahrávání smyčky a začínám hrát doprovod. Po odehrání dvanácti taktů se Looper automaticky ukončí a uloží to co jsem právě zahrál – skvělé. Takže mám v malé krabičce bubeníka, basu a i mnou nahraný kytarový part. Jdu si to pustit a můžu začít tvořit nějaké to sólíčko, že? Pomocí otočných potenciometrů Loop, Bass a Drums lze nastavit hlasitostní poměry jednotlivých nástrojů a zahrát si sólový part. Zkouším využít i vestavěný efekt typy Overdrive, ale po čase zjistím, že přece jen můj Triaxis zní přece jen o něco lépe. Když mám pocit, že „basák“ hraje příliš složitě a rád bych, aby svůj doprovod zjednodušil a hrál jen pořádný groove, tak stisknu tlačítko Simple bass a je to tam. „Basák“ poslechne a opravdu hraje jednodušeji. Mám-li pocit, že tempo skladby je nutné změnit, tak to lze udělat pomocí ovladače Tempo. Skladbu včetně nahrané smyčky lze zrychlit či zpomalit a to beze změny ladění.

Je dobré dodržovat doporučení výrobce a hrát doprovod v režimu učení jednoduše rytmicky i harmonicky (maximálně sedm akordů). Synkopické hraní dělá této malé krabičce přece jen problém. Na druhou stranu latinu zvládá excelentně.
Obrázek
Resumé
DigiTech Trio+ je hudebně velmi dobře „myslící“ podlahový pedál. Máme zde možnost uložení 12 skladeb na vyměnitelnou SD kartu, intuitivní looper s praktickým a jednoduchým ovládáním, 12 žánrů, 12 stylů, dva výstupy (jeden do kytarového aparátu, druhý se speaker simulátorem přímo do mixu). Krabička v režimu učení reaguje také na to, zda hraji rovně či swinguji.

Možnosti využití pedálu jsou nekonečné, ať již na domácí cvičení, tak například k vytvoření kytarových lekcí, nebo případně i na živé hraní. Kde jinde seženete tak spolehlivého, dochvilného a navíc ještě poslušného bubeníka a basáka. Na domácí cvičení je to excelentní pomocník. Zvuky basy a bicích jsou nahrané skutečnými hudebníky, takže působí autenticky. Tentokrát se mi testovaný kus ani nechce vracet, tak jsem si na něj zvykl. Za nápad a provedení dávám jednoznačně pět hvězdiček.

Výrobce: DigiTech
Zapůjčil: Praha Music Center s.r.o.

Radek Pittr
PROFIL AUTORA: Radek Pittr
Kytarista Radek Pittr se věnuje hudbě již od dětství. Původně hrál na housle v LŠU Horšovský Týn a poté v 15ti letech zcela přešel na elektrickou kytaru, které se věnuje dodnes. Za svoji kariéru si prošel mnoha kapelami (Band, Střepy za pařezem, Gremlins) a styly, jako rock, blues, jazz apod. V současné době působí jako kytarista a příležitostný zpěvák v bluesrockové kapele Jedubaby. Mezi jeho další koníčky patří také počítačové zpracování zvuku a videa.

Odpovědět