bolest

Co se nevešlo do definovaných kategorií a souvisí s kytarama
Odpovědět
SpeedEX

bolest

Příspěvek od SpeedEX »

Zdravim,
je bolest pri hrani ve stoje normalni a je to jen o zvyku nebo mam kytaru moc nizko? :-D a nebo mam spatnou techniku drzení powerů. Meli jste taky bolesti? jakoby slachy z vrchni strany zapesti.

Dejw

Re: bolest

Příspěvek od Dejw »

Pokud cítíš při hraní bolest, tak je něco špatně a je jedno, jestli u hraní stojíš nebo sedíš.

Záleží tam taky na tom, jak dlouho hraješ bez přestávky.

Modli se, aby to nebyl nějakej zánět šlach, který by způsobil nucenou přestávku.

SpeedEX

Příspěvek od SpeedEX »

Ja si nemyslim ze by to bylo neco vaznyho. Nekde sem cetl ze si kytaristi protahují svaly, slachy jako sportovci pred sport vykonem. Nedelate nejaky cviceni?
I kdyz si myslim ze to bude spatnym drzenim akordu

Milan

Příspěvek od Milan »

Nejsem sice doktor medicíny ale neviděl bych v tom začínající zánět šlach.
Pokud tě bolí vrchní (venkovní) strana zápěstí, tak tě "jenom" bolí klouby. V tvém věku to asi nebude revma, artróza nebo artritida, ale bolest, která plyne ze špatného a nepřirozeného držení zápěstí nebo dlouhodobého namáhání zápěstí. Nebo obojí dohromady.

Vyzkoušej tohle:
- nevím jak vysoko držíš kytaru, ale podívej se na nějaké fotky Anguse Younga z AC/DC. Hlavu kytary má skoro ve stejné výšce jako svojí hlavu. Kašli na image, dej si kytaru tak vysoko, abys měl zápěstí prakticky v rovině s předloktím.
- nepadá ti kytara na hlavu? (nemyslím na tvojí :D ) To tě potom nutí kytaru podpírat a levé zápěstí je namáháno další silou.
- kde máš palec vůči ostatním prstům? Pod jakým úhlem máš prsty vůči krku kytary?
Ona většinou stačí malá změna a je po problému. Mluvím z vlastní zkušenosti.
- střídáš více typů kytar? Je ta bolest u všech stejná se stejným průběhem?
- nemačkáš moc velkou silou struny k pražci?
- děláš pravidelné přestávky nebo do toho mydlíš :D půl hodiny v kuse?
- věnuj pozornost poloze zápěstí a vysonduj, kdy a při jaké poloze to začne bolet.

Osobně žádné cviky neprovozuji a ani ti nedoporučím. Fakt, nejsem doktor, a nechci ti tu něco blbě poradit. A nebudu ti ani doporučovat máchání rukou v teplé nebo ve studené vodě, jak jsem někde četl.
Já si ruce jen protřepu a dám pauzu.

Horší je bolest vnitřní strany zápěstí, předloktí, brnění nebo necitlivost prstů. To už zavání průšvihem, zánětem šlach a syndromem karpálního tunelu.
To mám bohužel já na obou rukách a ty bolesti a stavy rukou bych nikomu nepřál.
To jsou bolesti kvůli kterým se nevyspím a nejsem schopný se podepsat nebo udržet trsátko.
No jo, už mi není dvacet :D

SpeedEX

Příspěvek od SpeedEX »

- nepadá ti kytara na hlavu? (nemyslím na tvojí ) To tě potom nutí kytaru podpírat a levé zápěstí je namáháno další silou.
-myslim, ze ne. Mam hlavu kytary spíš nahoru.
- kde máš palec vůči ostatním prstům? Pod jakým úhlem máš prsty vůči krku kytary?
No mel by byt naproti ukazovacku, který drží všechny struny ale pri posouvani doprava mi zklouzava a nekdy ho tedy drzim rovnobezne s krkem.
- střídáš více typů kytar? Je ta bolest u všech stejná se stejným průběhem?
střídam ele. a španělku. u španelky mě to nebolí ptže hraju v sede a nehraju zas tolik silovych akordů či barré
- děláš pravidelné přestávky nebo do toho mydlíš půl hodiny v kuse?
No třeba na konci Jesus of Suburbia to už bolí hodně. A ta je dlouha jen 9 minut.

jinak zapěstí se mi uhyba tak od 45° - 65° takže bude asi nizko kytara

nejaky protahovani sval a šlach by ale neuškodilo, vetšinou ta bolest přechazí až k "předprstí" mezi prstama a zapestim a taky vnitrni strana zapesti u palce.

Milan

Příspěvek od Milan »

Našel jsem o tom zajímavý článek - to abych tady nemachroval jakoby z hlavy :D
Z kontextu vytrhnu jednu větu, která myslím přesně vystihuje práci levé ruky u kytaristy nebo pravou ruku při práci s počítačovou myší (u leváků samozřejmě opačně :) ): "Dlouhodobá práce spojená s množstvím drobných pohybů ruky ve strnulé poloze předloktí je největším rizikem."

Jsou tam i návody na preventivní a rehabilitační cviky - http://www.cvikyprozdravi.cz/web/clanek ... F4401906?0

Odpovědět