Jaké kombo převážně na klasický rock? :)

Hlavy, reproboxy a vše v jednom, co produkuje zvuk
Dejvis

Jaké kombo převážně na klasický rock? :)

Příspěvek od Dejvis »

Zdravím, v blízké době mám v plánu si pořídit moji vysněnou kytaru - kopii Gibsona EDS-1275 - a to Epiphone G-1275! :) Ovšem k takové kytaře už to bude chtít i nějaké trochu lepší kombo, jak by to jinak vypadalo, že? :D Zatím hraji na levnější modelingové kombo Laney, které má sice krásně čistý zvuk, ale jeho zkreslené kanály jsou opravdu tragické! :( V porovnání s mým prvním malým (lampovým?) kombem od jisté NoName značky, které bylo součástí kompletu u mé první elektrické kytary, je zkreslený zvuk u modelingu mnohem horší, nemá tu sytost, tu hloubku, či jak to jinak popsat - znalci určitě vědí, co mám na mysli... 8-)

Otázka tedy zní, jaké by bylo vhodné kombo pro mé domácí či případně i v malém měřítku venkovní a hospodské brnkání? Cenu bych viděl ideálně do 10ti tisíc, mohu jít i na víc, ale samozřejmě pokud bude levnější, nebudu se zlobit... :) Nejraději bych šel do značek Marshall, Fender či případně ještě Randall! :twisted: Hudební styl je opravdu široký, rád bych z toho vyloudil dobrý zvuk od Country / Bluegrass přes Rock 'n' Roll a klasický Rock až po nejtvrdší druhy Metalu - a samozřejmě k tomu i sem tam nějaký ten pop, blues a lidovky... :lol:

Především by pak bylo pěkné mít tón jako Led Zeppelin, Guns 'n' Roses a Metallica... :kapela:

Předem všem děkuji za rady a případné návrhy... :cte:

Milan

Re: Jaké kombo převážně na klasický rock? :)

Příspěvek od Milan »

Dejvis píše:Předem všem děkuji za rady a případné návrhy... :cte:
Radit a navrhnout se neodvažuji vzhledem ke svým pramalým zkušenostem a neustálému hledání toho správného zvuku.
Napsal jsi jasný a dost široký podmínky výběru. Musíš si taky ale uvědomit praktičnost. Ono tahat s sebou do hospody 20.kilogramového lampáče je tak pro bicepsy Pepka námořníka. Navíc výkonější lampový aparát si asi kvůli sousedům moc neužiješ. Osobně bych tedy uvažoval buď o lampě 5W nebo tranzistoru do 20W.

Co se týká výrobce, tak tam by se dalo souhlasit s tím, že kombo se nemá kupovat podle značky. Na druhou stranu se ale z jiných diskuzí dozvíš, že nemáš kupovat Marshall, že jejich zvuk stojí za prd. Tyto dva názory jdou ale proti sobě. Otázka zvuku je individuální a subjektivní.
Já jsem maršálista a na hraní v paneláku mi maximálně vyhovuje Marshall MG10.
I když po jeho přinesení domů jsem byl docela překvapen. Zkoušel jsem ho v odhlučněné zkušebně a doma znělo úplně jinak. Prostě tak nějak zahuhlaně, bez výšek. Z mého pohledu ale stačilo málo - hodně udělala výměna nástrojového kabelu a taky tomu kombu výrazně pomohla výměna reproduktoru (Eminence Alpha-6A s frekvenčním rozsahem 85Hz-6kHz).
Teď pokukuji a chci vyzkoušet Marshall Class 5.
Dvanáctikilogramová celolampa za 9.900,-Kč.
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... ezen~2011/
Doufám, že ti tady někdo poradí konkrétněji a lépe.

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Zdravím, děkuji moc za odpověď a za cenné rady.

Já v tomto směru nemám zkušenosti vůbec žádné, takže každá rada příjde vhod... :)

Také bych se rád stal "maršálistou" :) , je mi jasné, že kvalita zvuku se bude rozhodně v závislosti na ceně různých aparátů lišit, ale obecně je tato značka povážována za jednu z nejlepších, takže věřím, že chybu s ní neudělám... ;) Nad Marshall MG**FX jsem také uvažoval, v merku mám hlavně 15w nebo 30w, za tu cenu si myslím, že by to mohla být opravdu dobrá volba... :) Pravdou je, že při mém pokojovém hraní nějaký extra velký výkon ani nepotřebuji, v tuto chvíli má mé modelingové kombo tuším 25w a hlasitost mám staženou na jednu čtvrtinu... :) I když tam je to i z toho důvodu, že na vyšší hlasitost zní ještě mnohem hůř... :D V tuto chvíli ale už dokončujeme takovou menší "zkušebnu", jestli se to tak dá vůbec nazvat :? , takže věřím, že tam půjde uplatnit (čili bez trvalého poškození na zdraví lidí v blízkém okolí, ať už fyzickém či duševním) i větší výkon... 8-)

Celolampa mě popravdě dosti láká, když slyším např. takové Marshall Super Lead 100, je to neskutečně dokonalý zvuk... :shock: Ovšem to už je dosti mimo moji cenovou relaci a pak také, já bych rád do začátků nějaké všestrannější kombo. Původně jsem vybíral i podle toho, zda má kombo i integrované efekty, ale teď, když jich na modelingu mám co hrdlo ráčí, zjišťuji, že jediný efekt který používám téměř stále je reverb a velice zřídka i chorus. Tím pádem je jasné, že kombo mi stačí bez efektů a do budoucna bych případně pořídil nějaké přídavné pedály, např. Wah! 8-)

Ohledně toho kabelu - již dříve, po přečtení vedlejšího tématu, jsem to ihned zkusil a bohužel bez výsledku - pravdou je, že aktuálně používám jeden z nejlevějších a relativně dlouhých kabelů, nicméně mám i několik lepších kousků, avšak rozdíl ve zvuku nebyl moc znát... Pokud ale kytaru připojím do mého malého lampáče, zvuk je i s tím levným kabelem hned o moc lepší... :) Měnit reproduktor je už nad mé možnosti... :)

Ještě bych se rád zeptat ohledně toho Marshalla MG5, jak je na tom zvukově? Je možné, že by mohl alespoň částečně zvládat vše, co bych jak je výše psáno rád hrál? A vlatně mám ještě jeden dotaz, jaká je životnost lampového komba? Co když odejde lampa, dá se to v domácích podmínkách opravit a poznám vůbec, která lampa se odporoučela? :D Od rodičů vím, že se dříve takto opravovaly televizory, ale nějak si to nedokážu představit... :P

Omlouvám se za opět dlouhý text, ale rád bych tentokrát už vybral dobře a na delší dobu... ;)

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejvis-
je mi jasné, že kvalita zvuku se bude rozhodně v závislosti na ceně různých aparátů lišit,
V tomhle případě ano, MG 10 dneska seženeš nové za 16 stovek a za to nemůžeš očekávat bůhvíco. I když...
I když to souvisí s tvým vkusem, sluchem, peněženkou, ostatním vybavením (snímače, kabely...).
Rozhodně nekupuj nic bez rozmyslu a vyzkoušení, abys nelitoval. Ono i 16 stovek jsou peníze.
Pro zajímavost si přečti názory na řadu MG na českých fórech (z 90% je zde řada MG zatracována) a na zahraničních, třeba Harmony central (z 90% je zde řada MG vychvalována). A teď si vyber :D
ale obecně je tato značka povážována za jednu z nejlepších, takže věřím, že chybu s ní neudělám... ;)
To ano, i když na tu opravdu anglickou kvalitu je mi líto peněz. Tedy vzhledem k mým kytarovým dovednostem. To považuji jako koupit si Rolls Royce na české silnice III třídy. Takže mám vietnamskou kvalitu :D
Původně jsem vybíral i podle toho, zda má kombo i integrované efekty, ale teď, když jich na modelingu mám co hrdlo ráčí, zjišťuji, že jediný efekt který používám téměř stále je reverb a velice zřídka i chorus. Tím pádem je jasné, že kombo mi stačí bez efektů a do budoucna bych případně pořídil nějaké přídavné pedály, např. Wah! 8-)
Já efekty prakticky nepoužívám, hraju jak mi kytara v lese narostla.
Ohledně toho kabelu - již dříve, po přečtení vedlejšího tématu, jsem to ihned zkusil a bohužel bez výsledku - pravdou je, že aktuálně používám jeden z nejlevějších a relativně dlouhých kabelů, nicméně mám i několik lepších kousků, avšak rozdíl ve zvuku nebyl moc znát...
Nedávno jsem se svým synem prováděl test kabelů naslepo. Nejlevnější kabely od sedmi výrobců. Vítězem se staly tři - Monster Cable Prolink Rock-12A, Snap Jack ZZYZX (moje recenze tady) a doma dělaný kabel (koupený v metráži s koncovkami v GESu).
U kabelu dost záleží na impedanci, respektive na kapacitě. Kapacita je dána vzdáleností mezi vodiči a kvalitou dielektrika.Velká kapacita způsobuje úbytek vysokých kmitočtů. A věř mi, že to bylo fakt poznat.
Měnit reproduktor je už nad mé možnosti... :)

Technické nebo finanční? :D Reprák je přidělán čtyřmi vruty a připojen dvěma kablíky na fastony. Ale je určitě kontraproduktivní nacpat do komba za 16 stovek reproduktor za tisíc a více. Jako jsem to udělal já.
Ještě bych se rád zeptat ohledně toho Marshalla MG5, jak je na tom zvukově?
Tak to neznám, žil jsem v bludu, že MG 10 je nejmenší v řadě. I když existuje i MG 2 - bateriové kombo. Nebo máš na mysli tohle - http://www.yopi.de/prd_5253715
A vlatně mám ještě jeden dotaz, jaká je životnost lampového komba? Co když odejde lampa, dá se to v domácích podmínkách opravit a poznám vůbec, která lampa se odporoučela? :D Od rodičů vím, že se dříve takto opravovaly televizory, ale nějak si to nedokážu představit... :P
Tak s tímhle praktické zkušenosti nemám a určitě ti tady poradí někdo zkušenější.
Já ti můžu napsat jen pár obecných informací, které jsem pochytal.
Životnost lampového komba, přesněji životnost elektronek, závisí na tom, jak s kombem a elektronkami zacházíš. Určitě škodí přechod ze zimy do tepla a okamžité žhavení promrzlých lamp, škodí nažhavené lampy nenechat pomalu vychladnout a dát je na mráz, nechat kombo na dešti (zkondenzovaná voda může způsobit zkrat), škodí zakrývání chladících mřížek a otvorů komba, škodí sahání na lampy holou rukou, škodí postavit kombo do vyloženě studeného průvanu (prudké ochlazování nažhavených lamp), škodí nenechat po zapnutí komba lampy v klidu nažhavit a začít bušit do strun, škodí otřesy a nárazy...
Většinou odcházejí lampy v koncovém zesilovači, protože jsou víc namáhány než ty v předzesilovači.
Když končí životnost elektronky, tak bys to měl poznat na poklesu nebo ztrátě zvukového výkonu nebo podle kolísání hlasitosti.
Elektronky se mění tak, že je vytáhneš z patice a zasuneš tam novou, nejlépe stejnou značku nebo minimálně se stejnými parametry.

Uf, to je vše, delší slohovka už nebude. :D

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Uff, no je toho tedy opravdu hodně... :) Děkuji moc za všechny rady, cením si toho...

Abych pravdu řekl, tak mi z toho jde teď už opravdu hlava kolem... :shock: Pročítal jsem si různá fóra, diskuze, recenze a další a popravdě, nejsem z toho o moc moudřejší... :? Někdo píše, že např. MG30 (které se mi zdá na to naše brnkání zatím asi nejlepší z těch levných) je opravdu ve všech směrech zvukově skvělé a nic lepšího se za tu cenu vlastně ani sehnat nedá :P , jiný zase píše, že čistý kanál sice nemá nic moc, ale zkreslené kanály jsou naprosto úžasné a další třeba napsal, že toto kombo se nehodí ani na sezení... :D Teď babo raď... :roll: Je mi jasné, že ta nakonec si vyberu hlavně podle mého subjektivního posouzení zvuku, ale chci mít už předem více možností, abych pak nemusel vařit z vody...

Jinak si tak pomalu říkám, že možná ještě přecijen bude stačit nějaký levnější model a lampáč si nechám zase až jako svou další metu... :) Ono mi to myslím neuteče a stejně ještě nemám takové dovednosti, uvidíme, jak na tom budu časem...

K těm efektům - pravda, zatím ani ve skladbách, kde se ten či onen efekt hrát má, ho nepoužívám, takže pro mě další efekty vlastně ani nejsou potřeba... Ovšem na reverbu musím trvat, už jen když se hraje Blues a nebo Rock by mi to asi moc chybělo... :)

K těm kabelům - asi jsem to výše špatně popsal. Ono né, že by nebyl poznat rozdíl, naopak, ten rozdíl tam znát je! 8-) Ale obávám se, že u tohoto mého modelingového komba už nepomůže ani ten nejkvalitnější kabel... :D Tam bude chyba asi někde jinde, těžko říct kde... Recenze na kabely jsem pročítal a děkuji za ně.

K tomu reproduktoru - asi nad oboje... :D Těžko říct, jesli za ten horší zvuk při zkreslených kanálech může přímo reprák a nebo už samotná elektronika... A nerad bych se do toho poušel s předem nejistým výsledkem, takže to asi nechám jak to je (případně pro elektroakustickou kytaru, protože čisté kanály na tom zní opravdu krásně) a raději zainvestuji do nového a snad už i trochu lepšího komba... 8-)

K tomu MGčku - myslel jsem samozřejmě MG10, bylo by možné se podělit o zkušenosti a nějaké jeho hodnocení?

K lampám - nic z těchto uvedených případů u mě myslím zatím v dohledné době nehrozí, u mě bude převážně ve stálých teplotách i podmínkách, takže ta životnost by byla snad co nejdelší... :) Uklidnilo mne, že lampy jsou pouze v paticích a nemusí se nijak pájet, jak jsem si původně myslel... :D Takže to bych snad i mohl zvládnout... :P

Jinak nakonec abych se vrátit k tomu hlavnímu, tak zatím uvažuji o těchto dvou - z těch levných tento Marshall MG 30 FX a nebo lampáč Marshall MA 50 C či obdobné... :) Ještě jsem dříve uvažoval nad jedním Fenderem, který mi přišel také vcelku ideální (cena kolem 8 tisíc), ale ten už nemohu nikde najít?! :?:

A ještě jednou velké díky za odpověď a rady, já se v tom totiž totálně ztrácím... :)

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejvis píše:A ještě jednou velké díky za odpověď a rady, já se v tom totiž totálně ztrácím... :)
Ale to já taky :D
Kdybych měl dát na rady všech, kteří píší na net recenze, tak mám doma 50 kombíček a zblázním se z toho.
Každý má rád jiný zvuk a ten se slovy strašně blbě popisuje. Nebo ty by sis představil zvuk, kdybych ti napsal že kombo má dunivé basy, barevné středy, jiskřivé výšky a zkreslení je drze mashallovské? Já tedy ne.
A to jsou přesně ty kecy, který se dozvíš nebo si je přečteš u popisu prodejců.

Je to přesně jak píšeš, někdo to kombo vychvaluje a jiný ho má místo židle.
Pokud koketuješ s Marshall MG 30FX a primárně ti vyhovuje jeho výkon, efekty, cena (teď jsem koukal, že se dá sehnat už za 3 a půl :shock: ), tak sekundárně ho vyzkoušej v nejbližších hudebninách. A rovnou si tam vyzkoušej i komba, co stojí okolo. A věř tomu, že až si to kombo koupíš a někde se s tím pochlubíš, tak ti ho 100 lidí zdrbne a poradí ti 100 jiných značek co sis měl koupit.:D :D

Jinak koukám, že naše příspěvky mají formát SZ. Nikdo nám do toho nemluví :D , ale je doba dovolených a prázdnin. Tak počkej, třeba se ještě někdo ozve a ty naše marshally nám pošle do horoucích pekel. :D :D

Nemyslel jsi tohoto Fendera? - http://www.audiotek.cz/product-28991-fe ... o-champ-xd

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

No podle tohoto popisu si opravdu nic konktrétního představit nedokážu :?: , ale určitě bude znít krásně... :D Jo jo, právě ho mají v akci, takže ta cena je opravdu více než slušná... ;) Být to o pár měsíců nazpět, tak bych ho rozhodně vzal místo svého stávajícího komba! Ten rozdíl v ceně už není nijak velký a zvukově to bude určitě o několik tříd jinde - ale to se teprve uvidí, až budu mít možnost si ho vyzkoušet osobně... :)

Jinak těch ostatních značek a modelů, co každý doporučuje, je opravdu mnoho... :shock: Ale nějak se v tom všem nedokážu orientovat a tak bych rád zvolil toho Marshalla... 8-) Spíše teď už jen váhám, jestli vzít menší tranzistorák za skvělou cenu a nebo ještě "několik" papírků přihodit a jít už rovnou do lampáče... :)

Jinak délka příspěvků snad nevadí, alespoň je vidět, že jdeme opravdu do detailu a snad to někomu i případně pomůže... ;)

BTW: Tento Fender to nejspíše nebyl, ale možná to bude stejná série... :) Popravdě už ani nevím, jestli bych ho vůbec poznal, pamatuji si hlavně jeho popis a ten je zde jiný... :D Vím že byl na kytarách.cz, ale teď už tam z nějakého důvodu žádný z modelů Fender není, takže nevím... :) Jinak právě tento Fender Vibro Champ XD má, alespoň co jsem na některých zahraničních forech koukal, až překvapivě dobré hodnocení, že bych ho také zapojil do výběru? 8-)

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejvis píše:Spíše teď už jen váhám, jestli vzít menší tranzistorák za skvělou cenu a nebo ještě "několik" papírků přihodit a jít už rovnou do lampáče... :)
A co si pořídit oboje :?: :D
Osobně bych hledal zvuk a praktické využití komba než otázku tranďák nebo lampa.
Někdy mám pocit, že kdo má lampu, tak je lepší kytarista než ten s tranzistorem :D
Vyzkoušej obojí a uvidíš.
Já to vyzkoušel a pro moje podmínky je vhodnější tranzistor a lampu jsem věnoval synovi. Tranzistor zapnu a hned hraju a potichu nebo nahlas, vždy to hraje stejně.
Lampu musíš vybudit hlasitostí a to někdy nejde.
Navíc nemám ambice se veřejně produkovat (nebo se spíš stydím) a nejsem revival abych pořád hledal něčí zvuk.

Dejw

Příspěvek od Dejw »

O kvalitě kytaristy nerozhoduje druh aparátu, na který hraje. I přesto vytavený lampový aparáty většinou nic neodpouští a jsou na nich slyšet všechny chybičky, kterých se dopustíš během hraní, což je dostatečná motivace k pilování techniky hraní.

Když už jsme u těch značek, zvuk se taky podívat na komba od VHT. Kombo této značky používá ho mistr Radim Hladík.

Milan

Příspěvek od Milan »

Milan píše:Nědy mám pocit, že kdo má lampu, tak je lepší kytarista než ten s tranzistorem :D
Dejwe, to bylo myšleno ironicky, doufám, žes to tak pochopil.
Nejsem taková trubka, abych to myslel vážně.

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Tak se tím stále ještě probírám a nakonec nejspíše asi opravdu půjdu do toho Marshalla MG30FX! Pořídit si oboje, to by bylo pěkné a časem to tak nejspíš i opravdu dopadne, ale zatím na to moje učení a zkoušení bude stačit tohle MGčko, navíc když je teď za super cenu... :) Bude to teď zatím asi ta nejrozumnější volba, pokud tedy bude mít (čistě subjektivně pro mě) dobrý zvuk... ;) Jinak na nějak veřejnou produkci to také zatím neplánuji, hraju si pro svou osobní radost a nemám potřebu se nějak veřejně projevovat - ono taky s tím co zatím umím by to asi nemělo moc dobrou odezvu... :lol: Revival také nejsem, ovšem v tomto směru bych byl rád, když to co hraji bude znít stejně jako v originálu - i když to je také věc názoru, někdy je možná i lepší do toho raději asi dát něco svého... :)

Zatím si ještě pořád brnkám jen v bytě, takže mám trochu obavy z výkonu, aby těch 30w nakonec nebylo až moc... :) Ale už se pomalu dokončuje "klubovna", což bude trochu větší prostor a možná by se případně dalo občas zabrnkat i venku, např. na zahradě, takže tam už to asi bude zase jiné... :)

Dejw: Na značku VHT jsem se mrknul a vypadá to opavdu zajímavě - lampáče za slušné ceny, ale mají celkem málo produktů. Mohl by jsi mi případně doporučit ještě nějaké další kvalitní a ověřené výrobce? :)

Jinak opravdu si nemyslím, že kdo má lampáč, ten je i lepší kytarita - určitě je to jako v mnoha jiných oborech i zde převážně o rukách - věřím tomu, že když to má někdo v ruce, tak by nám tu asi vytřel zrak i na tom nejlevnějším kompletu s cenou pod 3 tisíce... :D Já pouze hledám dobrý zvuk a kombo, které mi jako celek vydrží opravdu hodně dlouhou dobu bez nutnosti jít zase někam dál a hrát a učit se na něj bude pro mě radostí... 8-)

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Osobně si myslím, že kvalita zpracování a celkový zvukový vlastnosti u komba/zesilovače jsou mnohem důležitější než počet modelů v nabídce daného výrobce. Těžko se radí, nějaký kvalitní a prověřený značky, každýmu se líbí něco jinýho. Já poslední dobou sleduju produkty Orange amps a zesilovače značky Blackstar. Hledám totiž pořádnou metalovou pilu s dostatkem gainu :-D Ovšem cenově jsou pořád mimo můj dosah, protože by byla asi nutná kompletní výměna (tedy hlava i boxík).

Docela chválený jsou i ty modulový zesilovače řady MTS značky Randall. Jednoduše vyměníš modul a získáš jiný vlastnosti zesilovače, což je úžasný. Není to postavený na digitální simulaci. Nevýhoda je zase vyšší pořizovací cena samotného zesilovače a ceny modulů začínající na 5000,- Kč. I tohle je možná varianta mého budoucího zesilovače :-D

Pokud trochu sleduješ, na co hrají tvý oblíbení umělci, tak by tě to mohlo nasměrovat k nějaké konrétní značce. Ale zase si je potřeba uvědomit, že řada umělců používá zakázkově dělaný modifikace a přestavby zesilovačů. Tyhle modifikace se dají koupit, ale cena je tam hodně vysoko.

Přiblížení se originálu je věčný problém. Nikdy toho nedocílíš, je tam hrozně moc pastiček, který ovlivní výsledný zvuk. Hledání "svého zvuku" je nekonečný příběh, který je přirozenou součástí života kytaristy. Když tě aktuální zvuk omrzí, pošleš vybavení do světa a pořídíš něco jiného...

Milan

Příspěvek od Milan »

Dejw-
Docela chválený jsou i ty modulový zesilovače řady MTS značky Randall. Jednoduše vyměníš modul a získáš jiný vlastnosti zesilovače, což je úžasný. Není to postavený na digitální simulaci.
Máš na mysli toto?
Pokud ano, tak jsou to pěkný pálky. Koukal jsem, že za nejslabší 20W kombo bez modulu dáš skoro 20 tisíc.

Dejw

Příspěvek od Dejw »

JJ, přesně tohle myslím. Mě se líbí ten systém simulací, že ti to umožní mít zvuk jinýho zesilovače. Občas se objevuje tahle řada v akci za rozumnější ceny, takže to zase tak hrozný není.

Ano, je to hodně drahá sranda, ale zase je to kompenzovaný možnostmi, které tento systém má. Je to jedinečné řešení, není masově rozšířeno a proto si ho výrobce cení na tuto sumu.
Randall přišel s moduly, které kromě klasického „randallovského“ zvuku nabízí i simulace aparátů Fender, Marshall, Mesa Boogie, Bogner a Vox.
Sice kombo stojí 20000, ale pokud si spočítáš, na kolik by přišlo zakoupení komb všech těchto značek a nákup zesilovače s příslušnými moduly, tak bude cena úplně jinde. A na modulový systém není potřeba tolik místa.

Milan

Příspěvek od Milan »

Sice kombo stojí 20000, ale pokud si spočítáš, na kolik by přišlo zakoupení komb všech těchto značek a nákup zesilovače s příslušnými moduly, tak bude cena úplně jinde. A na modulový systém není potřeba tolik místa.
Tak to máš určitě pravdu, ale oni těch modulů prý uvedli na trh "zatím" jen dvacet :D . A ty rád laboruješ se zvukem a tak si pořiď hóóódně velký prasátko :D a přeji ti, abys to měl brzy doma.

Odpovědět