Zní to opravdu falešně...

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Simca.1

Zní to opravdu falešně...

Příspěvek od Simca.1 »

Ahooj, zdravím všechny :poklona:
Před týdnem jsem si koupila svojí první kytaru, naladila jsem jí podle ladičky. Kytara je naladěná, jenže když se nažím zahrát nějaký akord, zní to hrozně falešně :( Nevím co s tím, opravdu se snažim, ale pomalu a jistě mě to od učení odrazuje, místo toho abych měla radost ze hry tak mě ten zvuk akorát děsí :oops: Nevíte někdo čím to může být? :shock:

Dejw

Re: Zní to opravdu falešně...

Příspěvek od Dejw »

Zdravím,

těžko se hledá příčina, když to osobně nevidím, jak hraješ a neslyším, co přesně myslíš tím falešně. Možná by mohlo být příčinou, že málo domačkáváš struny nebo možná akord chytáš jinde než se má hrát - občas se to stává a ani si to neuvědomíš...

Pokud hraješ jenom týden, tak to rozhodně nevzdávej, ono to chvilku trvá než na to přijdeš a pak tě určitě bude zase hraní bavit ;)

Simca.1

Příspěvek od Simca.1 »

Děkuju za odpověď, :nice: tak budu zkoušet dál, snad se to časem zlepší ;)

Milan

Příspěvek od Milan »

Taky zdravím,
a nebo je to tím, že ty struny mačkáš naopak moc silně v půlce hmatníku mezi pražci. To potom strunu protáhneš (prodloužíš) a zní to falešně. Opravdu to chce mít prst přesně nad pražcem nebo těsně vedle pražce (směrem k nižšímu půltónu).
Taky záleží na dohmatu. Pokud ho máš vysoký a zmáčkneš akord, tak opět struny neúměrně prodloužíš.
A nebo vyzkoušej všechny struny trochu podladit. Po přimáčknutí struny na pražec se ti opět struna protáhne právě o to podladění a budeš na správném tónu. Někteří profi kytaristé to tak dělají. Upozorňuji ale, že potom budeš mít falešnou hru na prázdných strunách. Je toho dost co je potřeba na kytaře seřídit a vyladit a každý to má rád jinak. Takže hodně zdaru do experimentů a učení.

Tobi

Příspěvek od Tobi »

podle jaký ladičky? foukací nebo elektronický? u foukací musíš mít sluch ať chceš nebo ne, u elektronický můžeš naladit klidně o oktávu nebo tón jinak, bohužel

zkoušelas, jestli znějí struny na 5. pražci (struna g na 4. pražci) stejně, jako struna vyšší? měly by :)

struny od nejtlustší jsou EADghe (nebo EADgbe, kde b je to samé, jako h, což může být malinko matoucí ^^), což určitě víš, jen.. že se můžeš trefit na struně g sice do zelenýho, ale naladíš tam D a nevšimneš si..

netuším, jak seš na tom, takže možná je to, co jsem napsal úplně jasný. v tom případě sorry :roll:

Odpovědět