začátečník

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
jožin222

začátečník

Příspěvek od jožin222 »

ahoj
chtěla bych se jen zeptat, začínám hrát na kytaru, jestli můžu na kytaru hrát pouze noty bez akordů? popřípadě jak je mám hrát? nevím jak hrát na hmatníku levou rukou..Mám doma učebnici hry na kytaru ale jsou tam pouze noty nad nimi označení prstů kterými mám hrát(m,i,a..) a pod tím mám označené jakým prstem mám hrát na hmatníku(1,2,3..) ale kam a nad jaký pražec je mám dát u každé noty...to nevím a ani jsem se nedočetla..Mohl byste mi prosím někdo poradit co s tím? :) ;)

Smajda

Re: začátečník

Příspěvek od Smajda »

nejprv musíš začít od stupnice C D E F G A H C, pak půltóny CIS DIS FIS GIS AS...je to na našem webu od tobiho, ale já ještě neměl čas se ty noty naučit :oops: promiň Tobi :)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Tobi

Re: začátečník

Příspěvek od Tobi »

teda Smajdo... ccc :roll:

ok. na kytaru samozřejmě můžeš hrát i jenom podle not (nebo tabů, rozdíl tu je někde vysvětlený).. v lekcích pro začátečníky je návod, jak hrát podle not: http://vyuka.kytaraforum.cz/2009/11/18/ ... podle-not/

pro to, abys mohla hrát podle not, je nejlepší naučit se tzv. chromatickou stupnici - stupnice s půltóny. znamená to, že si zapamatuješ tóny: C, cis/des, D, dis/es, E, F, fis/ges, G, gis/as, A, ais/b, H, C, atd.. celkem 12 (poslední céčko se vlastně opakuje, a zápis dis/es znamená, že ten tón má 2 názvy).

teď je potřeba:
1) přečíst notový zápis - podle návodu, co jsem dal odkaz výše
2) vědět, kde je tón na kytaře, a to je:

na kytaře jsou volný struny (občas se říká nultý pražec), sturny jsou od nejtlustší: e,a,d,g,h,e (kdybych měl být přesnější, tak e0, a0, d1, g1, h1, e2, kde číslo za notou značí číslo oktávy - je to tu někde zmíněné v hudební teorii, taky :))

a jak funguje samotné hraní podle not.. přečtu si notu, určím, co to je za notu, tak třeba F1.. teď se mrknu na struny na kytaře a vím, že nejbližší nižší tón na prázdné struně k tónu F1 je na struně D1. teď si vzpomenu na to, že každý pražec je vlastně o půltón zvýšený tón a podívám se na chromatickou stupnici - D1 (0. pražec), dis1/es1 (1. pražec), E1 (2. pražec), F1 (3. pražec) a tím pádem vím, že F1 se zahraje na struně D1, na 3. pražci.

v notovém zápisu máš napsáno číslo (1,2,3,4) a písmeno (p,i,m,a). to značím, čím by se tón na na dané struně a na daném pražci měl hrát. čísla jsou levá ruka (ukazovák, prostředník, prsteník, malík), písmena jsou pravá ruka (palec, ukazovák, prostředník, prsteník (malíkem se většinou nehraje)) ty čísla neznamenají nic jiného, než doporučený "prstoklad" - jakýma prstama bys měla hrát.

a ještě jsem chtěl něco.. jo.. napíšu tim sem tóny na kytaře, které se hrají na které struně a přažci do 5. pražce (od 5. výš se to vesměs opakuje) zkus si pak projít ještě jednou, co jsem napsal a nalézt v tom souvislosti ;)

Kód: Vybrat vše

0.   - 1. pražec -     2.    -     3.    -     4.    -     5.    (čísla pražců)
nejtenčí struna
e2   -     F2    -  fis/ges  -     G2    -   gis/as  -     A2
h1   -     C2    -  cis/des  -     D2    -   dis/es  -     E2
g1   -   gis/as  -     A1    -   ais/b   -     H1 (výjimka - stejný tón na 4. pražci)
D1   -   dis/es  -     E1    -     F1    -  fis/ges  -     G1
A0   -   ais/b   -     H0    -     C1    -  cis/des  -     D1 
E0   -     F0    -  fis/ges  -     G0    -   gis/as  -     A0
nejtlustší struna
hmm :roll: napsal jsem to srozumitelně? :oops:

Odpovědět