teda Smajdo... ccc
ok. na kytaru samozřejmě můžeš hrát i jenom podle not (nebo tabů, rozdíl tu je někde vysvětlený).. v lekcích pro začátečníky je návod, jak hrát podle not:
http://vyuka.kytaraforum.cz/2009/11/18/ ... podle-not/
pro to, abys mohla hrát podle not, je nejlepší naučit se tzv. chromatickou stupnici - stupnice s půltóny. znamená to, že si zapamatuješ tóny: C, cis/des, D, dis/es, E, F, fis/ges, G, gis/as, A, ais/b, H, C, atd.. celkem 12 (poslední céčko se vlastně opakuje, a zápis dis/es znamená, že ten tón má 2 názvy).
teď je potřeba:
1) přečíst notový zápis - podle návodu, co jsem dal odkaz výše
2) vědět, kde je tón na kytaře, a to je:
na kytaře jsou volný struny (občas se říká nultý pražec), sturny jsou od nejtlustší: e,a,d,g,h,e (kdybych měl být přesnější, tak e0, a0, d1, g1, h1, e2, kde číslo za notou značí číslo oktávy - je to tu někde zmíněné v hudební teorii, taky

)
a jak funguje samotné hraní podle not.. přečtu si notu, určím, co to je za notu, tak třeba F1.. teď se mrknu na struny na kytaře a vím, že nejbližší nižší tón na prázdné struně k tónu F1 je na struně D1. teď si vzpomenu na to, že každý pražec je vlastně o půltón zvýšený tón a podívám se na chromatickou stupnici - D1 (0. pražec), dis1/es1 (1. pražec), E1 (2. pražec), F1 (3. pražec) a tím pádem vím, že F1 se zahraje na struně D1, na 3. pražci.
v notovém zápisu máš napsáno číslo (1,2,3,4) a písmeno (p,i,m,a). to značím, čím by se tón na na dané struně a na daném pražci měl hrát. čísla jsou levá ruka (ukazovák, prostředník, prsteník, malík), písmena jsou pravá ruka (palec, ukazovák, prostředník, prsteník (malíkem se většinou nehraje)) ty čísla neznamenají nic jiného, než doporučený "prstoklad" - jakýma prstama bys měla hrát.
a ještě jsem chtěl něco.. jo.. napíšu tim sem tóny na kytaře, které se hrají na které struně a přažci do 5. pražce (od 5. výš se to vesměs opakuje) zkus si pak projít ještě jednou, co jsem napsal a nalézt v tom souvislosti
Kód: Vybrat vše
0. - 1. pražec - 2. - 3. - 4. - 5. (čísla pražců)
nejtenčí struna
e2 - F2 - fis/ges - G2 - gis/as - A2
h1 - C2 - cis/des - D2 - dis/es - E2
g1 - gis/as - A1 - ais/b - H1 (výjimka - stejný tón na 4. pražci)
D1 - dis/es - E1 - F1 - fis/ges - G1
A0 - ais/b - H0 - C1 - cis/des - D1
E0 - F0 - fis/ges - G0 - gis/as - A0
nejtlustší struna
hmm

napsal jsem to srozumitelně?