začátečník rytmus 4/4

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Alcakv

začátečník rytmus 4/4

Příspěvek od Alcakv »

AHOJ,také poprvé držím kytaru v ruce-akustickou,nic drahého, a snažím se učit, učitele nemám, v okolí nikdo není. Mohl by mi prosím někdo polopaticky vysvětlit rytmus 4/4 ,koukala jsem na video a pro mě je to moc rychlé stihnout to okoukat,nevím jak na to. Dolů se hraje jakými prsty a přes které struny, to samé nahoru ? Všude se mi cpe jen palec , nemohl by někdo názorně ukázat pomaličku na videu kterými prsty jak zahrát :oops: , děkuji a omlouvám se asi za pro vás hloupoučký dotaz :oops: ;)

jinak děkuji za tyto stránky,jsou bezva !

Tobi

Re: začátečník rytmus 4/4

Příspěvek od Tobi »

uvolni pravou ruku (tou hrajes rytmus, kdyz nemas levorukou kytaru) tak, aby ti poloha byla příjemná. pak přejeď struny směrem dolů nehtama prstů (ne palce). Když se budeš vracet nahoru, přejeď struny nehtem palce. zkus si to takhle vícekrát. pořád dokola, když jde ruka dolů, přejedeš struny, když jde ruka nahoru, taky přejedeš struny. ještě jednou zdurazňuju nehty, abys nehrala jen palcem, třeba, pak to nezní hezky.

v tuhle chvíli hraješ rytmus v^v^v^v^. ten 4/4 akorát některý z nich vynechává: v-v^-^v^.

-, pomlčka znamená, že se strun nedotýkáš, takže hraješ jen dolů, dolů, nahoru, nahoru, dolů, nahoru.

omlouvam se, ale ja video nahrat nemuzu, nemam k dispozici webku :(

Alcakv

Příspěvek od Alcakv »

děkuji,koukla jsem na lekce prp začátečníky a už zo chápu ;)

Alcakv

Příspěvek od Alcakv »

díky za video, mě to přijde, jako když palcem hraje jiné struny a dolů taky jiné? Takže hraju palcem nahoru všechny a dolů ostatními prsty taky všechny ? A když hraju akord,tak je to stejné, dolů prsty, nahoru palec, po strunách, které k akordu patří ? :oops:

Tobi

Příspěvek od Tobi »

snaz se hrát všechny, ale nedej se zmást, když ti to nepůjde.. respektive.. když se občas do těch krajních netrefíš, nic si z toho nedělej :) vůbec to nevadí. Jde o to, že když člověk chytne akord levou rukou, tak může zahrát libovolnou strunu a ta do písničky patří. Takže se snaž hrát všechny struny a když ti občas nějaká vypadne (stává se to v rychlejších tempech, třeba) tak to nevadí

Alcakv

Příspěvek od Alcakv »

super,díky za vysvětlení :thx:

Smajda

Příspěvek od Smajda »

já pokud hraju akord D apod. tak se trefuju tak na 4,5 strunu, pokud G tak na všechny :)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Alcakv

Příspěvek od Alcakv »

ještě jednou děkuji, hlavně za vysvětlení rytmu ,teď už ho chápu ,jupí , :thx: :potlesk:

Xenie

Příspěvek od Xenie »

Ahoj,
dostala jsem kytááááru na Vánoce a zatím jsem si tak samodoma brnkala, i nějaký ten akord vyloudila a teď koukám, že všechno špatně :lol: :lol:
Nu což, chybama se člověk učí a už vím kde začít, aby to k nějak vypadalo.
Děkuji za názorné video :nice:

Jdu hrábnout do strun.
Xenie

ReDy

Příspěvek od ReDy »

Ahoj...moc díky za video jen pls...tu kytaru co máš to je westernovka?? mám stejno a nwm jestli to je španělka nebo west...kvůli strun:-) díky moc

Janny

Příspěvek od Janny »

Ta kytara na videu je španělka s nylonovýma strunama :)

Evča

Příspěvek od Evča »

chtěla bych se zeptat přávě sem si koupila akustickou kytaru jako první bych se asi měla naučit rytmus a pak akordy? A nachápu jak je 4/4 rytmus a pak se hraje písnička tak jak se přehazují akordy jak se tam hraje ten rytmus jesli když změním akord tak zase hraju rytmus od začátku nebo pořád pokračuju v rytmu a v tom se sřídají akordy? A ještě by mě zajímalo podle čeho poznám kdy se má změnit akord když jsou vypsaný na začátku písničky třeba 4 akorky které se střídají pořád dokola a nejsou napsaný nad slovem kde by se měl změnit akord? Jsou to asi hloupé otázky ale já sem úplně mimo a moc tomu nevěřím že se někdy naučím hrát ale moc bych to chtěla umět :| kdyžtak uvítám i to s čím bych měla začít a pokračovat a nemám moc dobrej hudební sluch takže nevím jesli hraju falešně nebo ne a nikoho neznám kdo hraje na kytaru že by mi poradil ani si nemůžu dovolit chodit někam k učitelovi protože už pracuji :roll: :P předem děkuji za odpovědi :thx:

Dejw

Příspěvek od Dejw »

zdravím a vítám tady na fóru,

já bych to viděl následovně:
1. 4/4 rytmus - na první stránce je video, na kterým je ukázka, jak se rytmus hraje, na učení je to dobrý - je vidět, kdy jde ruka nahoru/dolů

2. akordy nebo rytmus - naučit se musí obojí, na pořadí v podstatě nezáleží, ideální je to střídat a postupně rozvíjet...

3. rytmus během písně - je potřeba to rozdělit - pravá ruka hraje rytmus, v podstatě jede jako automat nezávisle na levé (tím mám na mysli základní rytmy vzor Já písnička, nemluvím o pokročilých technikách), levá přechytává akordy - zkoušet, zkoušet a zkoušet - napřed kde je jaký akord, pak postupně přechody mezi nimi, je to mechanický učení a je to hodně o zvyku (píšu to tady pořád dokola)... samozdřejmě záleží na písničce, rytmy jsou doporučený, nikde není psaný, je možný si upravit lehce podle svých zkušeností

4. akordy v písničce - kytarista/kytaristka se při hraní musí řídit citem - musí poznat, kdy změnit akord, většinou se začíná na písničkách, který jsou známý...

5. písničky pro začátek - napřed bych se zaměřil na zvládnutí akordů a rytmů a písničky bych nechal na později až se to hraní trochu dostane do ruk

snad tyhle rady aspoň trochu pomůžou, doufám, že se zapojí i další uživatelé...

Odpovědět