Tomáš klus Pánubohu do oken

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
HonyPasek

Tomáš klus Pánubohu do oken

Příspěvek od HonyPasek »

Ahoj,
zdravím všechny kytaristy. Moc se mi líbí písnička od Tomáše Kluse Pánubohu do oken a chtěl bych se jí naučit, na akordy je velmi jednoduchá, ale pořád mi nejda odposlouchat rytmus, jak to mám hrát.Možná se tam jednou hraje i přes dvě nebo jednu strunu, ale já opravdu nevím. Chtěl bych Vás tímto poprosit, zda by mi někdo mohl poradit, jsem prakticky začátečník umím zatím jen nějaké vybrnkávačky.
Možná je to pro mě moc těžké tak bych popřípadě prosil, jestli ybste mi mohli poradit nějaké jednoduché písničky.

Předem moc děkuju :D .

dotDM

Re: Tomáš klus Pánubohu do oken

Příspěvek od dotDM »

Ahoj, rytmus je jednoduchý :-)
Představíš si takt 2/4 a na první dobu hraješ basovou strunu daného akordu a poté přejedeš přes struny dolu. Nic složitého. Maličkost je, že při změně akordu musíš zahrát takovou "mezi hru", který mi připomíná zjednodušené bluegrassove x-runy. Mezihru tvoří dva tóny - první je tón o 3 půltóny níže jak následující akord a druhý je o jeden pultón níže.
Pokud z akordu E přecházíš na akord A, zahraješ Fis a Gis (tedy struna E - 2 a 4 pražec)
Pokud z akordu A přecházíš na akord E, zahraješ Cis a Dis (tedy struna A - 4 a 6 pražec)

HonyPasek

Příspěvek od HonyPasek »

Ahoj,
moc děkuju za odpověd. Jen bych se ještě chtěl zeptat, jak vypadá 2/4 takt?
Děkuju předem.

dotDM

Příspěvek od dotDM »

Když to vezmu lajcky, jedná se o rytmus, který se dá počítat jako První - druhá - první - druhá. Ovšem je to trochu komplikovanější, že můžeš používat i počítání Pr - vá - dru - há - pr - vá - dru - há, takže se dostaneš vlastně na "klasický" čtyřčtvrťový rytmus - 4/4. Rozdíl je při větším množství tónů, které by se špatně zapisovali a taky pro zapisování tempa (přeci jen 150b/s zní lépe jak 300b/s, ale to zase odbočuji, pardon)

Každopádně zde to bylo ode mne myšleno jako příklad pro zjednodušení pochopení rytmu. Takže...
Prvá = basová struna akordu
Druhá = ...
Prvá...

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

dotDM píše:...přeci jen 150b/s zní lépe jak 300b/s...
Tak to gratuluju. b/s by mělo znamenat beats per second, jinými slovy ti ručka kmitá kmitočtem 150 resp. 300 Hz. Myslím, že s ohlašováním starýmu Guinessovi ani nemusíš pospíchat, protože tě hned tak někdo netrumfne... :-)
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

dotDM

Příspěvek od dotDM »

Ej, bpm :D

Jsem rád, že jsem pobavil :-) To ta počítačová doba...

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Nechci bejt jedovatej, ale ty b/s (co maj bejt bpm), to není všechno. Zmateností je tam povícero. Ono se ti povedlo smíchat dohromady dvě důležité věci: rytmus a rychlost. Počet dob do taktu nemá moc co dělat s bpm. Je sice fakt, že funébrmarš asi těžko bude v 7/8, ale i tak je souvislost rytmu a rychlosti velmi volná.

Když se vedou podobné učené dyšputace, nemůžu se ubránit vzpomínce na legendárního poručíka Troníka:
"Počkejte, Halíku. Pjo začátek jeden takovej názojnej příklad, to neškodí, ne? Vemte si, soudjuzi, takovej samopal vzoj 24. Kontjolní otázka: teď by mě zajímalo, jestlipak víte soudjuzi, jakou má takovej samopal kadenci. Nevíte, co? Tsch! Chacha! Podívejte se, já vám to řeknu naprosto přesně, soudjuzi: takovej samopal vzoj 24 má kadenci ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta! Někdy ještě mnohem jychlejší. Tak teď to víte, ale jako kdybyste to nevěděli! Jinak politická divejze a vojenský soud."
2 HonyPasek: mám vyzkoušeno, že nejlepší je (naučit se) poslouchat. Když si tu písničku poslechneš 100x, bude vše jasné...
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Abych byl aspoň trochu konstruktivní:

Pořiď si program Audacity. Je zdarma jak pro Linux (mňam), tak i pro Windows (pche) a to zde:

http://audacity.sourceforge.net/

Tenhle prográmek umí zpomalit písničku, můžeš si udělat i časové osy apod. Tak můžeš skladbu doslova rozebrat do šroubku a přijít na finty, které se normálně dají těžko postřehnout. Samozřejmě se při tomhle zpomalení nemění výška tónu, intonace je tedy nedotčená. Pokud by byl zájem, můžu o tom udělat článek s návodem i s obrázky, jak na to...

dotDM

Příspěvek od dotDM »

Jedovatý klidně buď, ale stále si nemyslím, že se mýlím. :?

Však celou dobu jsem mluvil o rytmu a rychlost jsem zmínil pouze v souvislosti s rozdílem mezi 2/4 a 4/4 taktem. Pokud vezmu 2/4 a 4/4 takt a chci, aby v notovém zápisu vypadal stejně, tedy aby v každém taktu bylo to samé jako v předchozím 2/4 zápisu, tak musím zdvojnásobit délku každé noty a tím zvýšit tempo - bpm o dvojnásobek. (kosmetická změna)

I když je pravda, že jsem to při snaze o usnadnění a nepoužití not podal tak, že se to dalo pochopit, že při změne 2/4 taktu na 4/4 (kdy sloučíme dva takty do sebe a nezměníme délku not), musíme změnit tempo, tedy že takt ovlivňuje tempo...

Snad už je to vysvětleno správně a Hony v tom nemá ještě větší nepořádek :-)

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Ahoj, koukal jsem na to (verze v show Jana Krause) a podle mě je tam toho víc. Mimo to mi příjde, že ten rytmus není jen basa a dolů, ale je to "basová struna, dolu, nahoru" a možná je to basování i střídavé? Ty basové přechody bych asi zahrál jako prázdná struna E a pan tón F# a G# (v tabech 0 - 2 - 4 na struně E) a ten druhý asi to samé, jen na struně A tón H (pražec 2) a tón C# (pražec 4) a na struně D tón D# (pražec 1) a nebo ten šestý pražec na struně A. Po první třetině písně následuje transpozice o tón z A dur do H dur a tím pádem se posouvá i ten basový přechod o tón, tzn. v tabech asi 2 - 4 - 6 (z barré) na struně E a nebo místo tónu A# na struně E se dá ten tón zahrát na struně A (první pražec) - tak to asi hraje Jirka Kučerovský - mně víc sedne roztáhnou ruku barré držet. Po dvou třetinách písně následuje další transpozice o tón z H dur do C dur a tam už tuším žádné přechody nejsou, ale místo nich tam Jirka dává do rytmu flažolety na 12. a 5. (nebo 4.?) pražci.

Mimo to je tam občas jedna doba na tlumený rytmus a slide po struně E, možná po strunách E a A, kdy to hraju tak, že pustím akord, utlumím struny levou rukou a pravou zahraju 2x hore dole přes struny a pak doprava doleva na struně E. (V tabech asi takto - všechny struny tlumené ↑↓ ↑↓ a hned struna E →←→←) :lol: A pak je tam ještě jeden takový řekl bych nesouladný? výstup, to bych dal jako akord A dur, který posouvám po pražcích nahoru a mezi tím ho nahodile vybrnkávám... :)

Jinak všechno to jde pěkně to rytmu, Jirka to už má asi v ruce... 8-)

Pokud se pletu, když tak mě někdo opravte. :idea:

Přeci jen teprve začínám... :posloucham:

Odpovědět