Struny - výměna,tvrdost ...

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Janny

Struny - výměna,tvrdost ...

Příspěvek od Janny »

Ahoj :) Tak bych Vám všem, především začátečníkům, kteří mají z premiéry výměny strun strach, chtěla poskytnout pár informací :pise:

Budete potřebovat :

~ kytaru
~ sadu nových strun
~ hadřík
~ kličku
~ kleště (nůžky)

Tak teď to rozepíšu po bodech, tak ja to dělám já :pise:

1) Povolte struny - co nejvíce to půjde (klička pomůže :) ). Až bude struna dostatečně volná, můžete ji buď přestřihnout a nebo motat a motat až ji vymotáte ;) Stříhejte až když je struna dost volná, jinak Vám to odskočí a můžete dostat strunou přes ruce :? ;)

2) Vyndejte staré struny

3) Dobře očistěte hmatník. I jiná místa běžně špatně dostupná :)

4) Začněte natahovat nové struny :) Způsob ukotvení strun kovových a nylonových se liší. Já je mám zrovna na španělce (viz foto) kovové, u toho to není nic težkého. V případě westernovek a jumba je struna ukotvená pod kolíkem :P

5) Struny dobře uchyťe do ladící mechaniky, podívejte se na video :) S kovovými to ale tak dobře nepůjde. Ty normálně protáhněte a udělejte smyčku (D A E). Struny E H G můžete dírkou protáhnout dvakrát a omotat :)

Přikládám video, které je dobré pro ukázku a mě osobně hodně pomohlo 8-)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=frLP_Saj ... annel_page[/youtube]

Co budete potřebovat ?
Obrázek

ukotvení nylonek
Obrázek

přestřižení strun (nylonek, na kovový vemte kleště ... Ale stříhat až to bude VOLNÝ !!!)
Obrázek

odstřiženo :) (až na horní E, to neřešte, starý struny sundat všechny, já měla Ečko nový)
Obrázek

beze strun
Obrázek

nataženo :)
Obrázek

Ještě také jedna poznámka s postupem :) Kytara má díky strunám na krk určitý tah, takže by možná bylo lepší měnit struny po jedné :) Já chtěla pořádně vyčistit hmatník a potom jsem tam hned dala nové :)

Nemusíte se bát, není to nic těžkého :) V případě, že Vám nebude něco jasné, ptejte se :)

Hned po natažení se nazalamujte s lazením. Hned se Vám to rozladí a hlavně se může stát, že Vám struny praskne :) Nechte struny "rozležet, natáhnout" ;) To já nechávám většinou přes noc :) Nedočkaví kytaristi mě určitě pochopí :)

Jaké struny ?

V první řadě záleží na jakou kytaru hrajete. To, že jsem na španělku natáhla kovové struny, mělo jeden (vlastně dva :D ) prosté důvody. S nylonkama bych si u táboráku nezahrála a za druhé se mi pro ně nechtělo jezdit. Jinak se kovové na španěklu nedoporučijí, jsou stavěné na klasiku (nylonky). Dříve se to tak dělalo hodně, ale z důvodu, že westernky a jumba nebyly k dostání ;) Ale to jsem odbočila. Pro kytary westernové, jumbo atp. jsou určené výhradně kovové struny, jinými slovy nylonky na ně nedáte.

Síla strun se udává v tlouštce dolního Éčka. Bývá to většinou od 0.9 do 0.13. Jakou sílu zvolit záleží také na stylu hry. Zda hrajete prsty, nebo trsátkem. Sílu 0.09, 0.10 a nylonové se hodí buď pro klasiku nebo když začínáte. Čím tvrdší struny budete mít (než si zvyknou prsty a vytoří tvrdá bříška, mozoly) tím víc Vás budou prsty bolet.

Na kytaru elektrickou se používají slabší struny, většinou 10 nebo 11.

A jakou značku, to Vám takhle z fleku neporadím. Každý bude doporučovat ty své :) Vyzkoušíte možná i několik sad než najdete ty, co Vám budou skutečně sedět.

Cenová relace se pohybuje kolem 100,- až tak 900,- ...

Jak poznám, že mám struny vyměnit ? Struny by se měly tak asi jednou za půl roku vyměnit. Záleží jak moc hrajete :) Někdo mění i ob 3 měsíce. To, že Vás struny řežou může být způsobeno i starými zkorodovanými strunami ;) (viz nevyměněné na kytarách v obchodě ;) )... Také doporučuji struny otírat hadříkem od potu :)

Tak jestli jsem na něco zapoměla a něco Vám není jasné - ptejte se :)

PS : omlouvám se za horší kvalitu fotek, struny jsem měnila teď večer a za provizorního osvětlení :poklona: A omlouvám se za případné chyby, holt je už půlnoc :pusa:

marianguitar

Re: Struny - výměna,tvrdost ...

Příspěvek od marianguitar »

Vymena strun 1x za 3 alebo 6 mesiacov, tazko povedat, povedal by som aj castejsie, zalezi ci hovorime o nylonovych alebo kovovych strunach, potom ako casto clovek hra, ako dlho a čo hra...
Ja menim struny podla tejto zavislosti tak 1x za mesiac az dva...
Napriklad pri technikach ako je vytiahnutie (bend) sa struny opotrebuju rychlejsie...
Este jedna poznamka: Aj keby ste natiahli nove struny na gitaru a vobec na nu potom nehrali, tak by sa casom unavili a to preto, ze su proste natiahnute a naladene. Mal som znameho, ktory takto natiahol struny, potom na tom dlhsie nehral a ked potom zacal hrat, tak mu struny v oktavach uz celkom neladili...
Samostatnou kapitolou je opotrebovanie strun od potu, rucneho mazu a spiny, co moze znehodnotit struny aj za jeden vikend... :lol:
:arrow:
Ohladne tvrdosti strun maly dodatok:
Mäkke struny
vyhoda ze tak pod prstami netlacia a maju lepsi sustaim/doznievanie, nevyhoda = menej presne ladia pri dotlaceni...
Tvdre struny
presne opacny pripad, tj. presnejsie ladia, lepsi sustain ale viuacej tlacia pod prstami... 8-)

Janny

Příspěvek od Janny »

díky za doplnění :-)

Tak jasný no, zavisí to na tom jak kdo moc hraje a na čem 8-)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

přesně tak, ale my, potulní hráči nemáme tolik peněz aby sme si každý měsíc kupovali nové struny, ale když někdo hraje v kapele nebo to s kytarou bere vážně tak je to opravdu lepší ;)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Akustika Western

Příspěvek od Akustika Western »

Osobně mám na kytaře struny Střední až měkké, a připraveny na výměnu jsou struny Měkké (pro lepší znění Barré akordů)
Tuto kytaru mám 9 měsíců a zatím jsem struny neměnil.
Hraju každý den cca 1-2 hodiny, ale po vyměnění určitě uslyším rozdíl, to vím :D, ale zatím mi to přijde jako škoda když stále pěkně znějí...
Kamarád má vlastní kapelu, hraje na elektriku a zpívá :-)
Struny mění jednou za 3-4 týdne

Vachy

Příspěvek od Vachy »

Zdravim, chtěl bych se Vás zeptat na názor jestli bych měl na španělku, (kde byly nylonové struny) natahovat kovové. Měl bych šanci mít "Sirius extra super light" ...ale nevím jestli je tam mám natáhnout, aby se mi nevylomil krk nebo něco podobného.

Tobi

Příspěvek od Tobi »

na spanelce jsem mel chvili kovovy 10-ky a vydrzela to. nicmene spanelky na kovovy struny nejsou staveny, takze pokud mozno, mej na ni nylonky. asi tak :)

Matttyna

Příspěvek od Matttyna »

Souhlasím s Tobim...já to viděla taky, jde to, ale není to vůbec příjemný... :?
Blbě se to chytá a jak si tak vzpomínám ten zvuk není dvakrát dobrej...
In love with my Nashville NW-32C...

Smajda

Příspěvek od Smajda »

jinak extra light struny bych taky nebral...kulový vydrží ;)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Vachy

Příspěvek od Vachy »

ok díky!!! ;)

Greel

Příspěvek od Greel »

Zdravím, měla bych dotaz. Mám půjčenou kytaru (identifikovala jsem ji jako klasiku), chtěla bych se naučit aspoň úplnej základ. Byla hodně dlouho nehraná a když jsem ji zkoušela aspoň trochu naladit (tak aby to v mezích možností znělo) praskla mi E struna (ta nejtenčí). Teď mám problém co na to dát, jsou na tom kovové struny, ale všude čtu, že na klasiku patří nylonové. Co na to mám dát? Děkuju za odpověď

Matttyna

Příspěvek od Matttyna »

Nylonky tam patří, ale není to pravidlo...nejlepší by bylo zeptat se majitele té kytary,co preferuje...
Jinak pokud budeš dokupovat jednu strunu - což se dá, tak určitě ke kovovým kovovou...ovšem tam je potřeba znát tvrdost...
Pokud je to majiteli jedno, tak si kup sadu nylonek...si myslím já...na starých strunách se učí blbě, furt se to rozlaďuje a kdo ví, kdy zase některá praskne :lol:
In love with my Nashville NW-32C...

Greel

Příspěvek od Greel »

Ta kytara byla hodně dlouho nehraná a je to na mně, co si tam dám. Struny by byly potřeba vyměnit tak jako tak, jen já se nemůžu rozhodnout, který koupit. V okolí není nikdo kdo by mi poradil a následně pomohl vyměnit. Zhruba naladit to pak snad dovedu.
Nechci celej nástroj nějak zničit (což prý kovové stuny na klasikách dělají), ale říkám si, že když tam je kov, tak s tím snad už nic provést nemůžu, když si koupím nějaký měkčí kovový, ne? U těch nylonovejch mám strach z vázání (ale to bych podle návodů snad taky nějak zvládla, stejně si budu brnkat jen pro sebe). Jak říkám, nechci tu kytaru úplně odepsat

Dejw

Příspěvek od Dejw »

zdravím

pokud ti praskla 1 struna (to spodní E mi taky často odchází) a nevíš značku a tvrdost strun, tak rozhodně vyměnit všechny - neladilo by ti to a bojovala bys s tím pořád... výměna strun je otázkou cviku, naučit se to stejně budeš muset :-D

nylon nebo kovový - chceš hrát klasiku nebo písničky u táboráku?? - rozhodni se podle toho - rozdíl v tom, jak to bude znít... a pokud tam jsou kovový, tak by se nemělo nic stát

:!: pozor na ty nejlevnější struny - neušetříš na nich - budeš je muset dřív měnit, protože se brzo ohrajou :!:

struny kup nějaký 9 nebo 10 - do silnějších bych asi nešel, když je to na akustiku, aby to nedělalo problémy s krkem

a odkud jsi?? třeba se na forum chodí někdo z okolí tvýho bydliště ;) a pomohl by...

Greel

Příspěvek od Greel »

Děkuju. Právě, že bych spíš chtěla "hrát" písničky, takže to asi vyřeším kovovejma strunama. Uklidnili jste mě tím, že snad s kytarou nic neudělám, když je tam dám.
Pokud by ta kytara už byla prohnutá (jakože z pohledu laika bych řekla, že je v pořádku), tak se s ní stejně už nic horšího stát nemůže. A kov na ní byl 14 let, tak to snad ještě nějakej ten pátek přežije :)
V tejdnu se pro ně stavím a uvidím jak se s tím poperu.

Odpovědět