Zdravím všechny,
úplnou náhodou jsem narazil na tohle parádní fórum, tak musím využít šance a zeptat se na jednu, pro většinu asi dost blbou otázku
Jsem začátečník a chci se naučit hrát. Od otce jsem si pujčil kytaru (nevím, jestli je to španělka, nebo co to vlastně je...vevnitř je napsané AMADA Classic Guitar, made by Strunal Czech republic). Zároveň mi to před prvním hraním společně s dědou, který hrál kdysi na basu v kapele, nějak naladili. Jenže pozor, tady přichází zádrhel!
Když jsem se díval na Youtubu (stáhl jsem si taky nějakou výuku pro samouky se zvuky) na ladění kytary, tak tam měli úplně jiný zvuk, než mi naladil děda, což mě hodně zmátlo Když to ale projedu podle toho 5. pražce, tak to navzájem všechno ladí, ikdyž zvukově je to jako celek výš, než na všech ladících návodech. Proto bych se chtěl zeptat, než do toho začnu rýpat, jestli je rozdíl v tónech, které vydává klasická a akustická kytara, nebo se ladí všechny stejně podle stejného zvuku :kapela: Ve všech návodech totiž používají kytaru akustickou, takže jsem celkem zmatený, jelikož se mi nikdy nepodaří vyloudit stejný zvuk akordu, jako v předloze
Díky za každou radu
Rozdíl v lazení u různých typů kytar
-
Re: Rozdíl v lazení u různých typů kytar
Pro začátek by to chtělo nové struny a ladičku. Minimální investice...
Stejně si brzo koupíš kytaru novou
Standartní ladění kytar je všude stejné EADghe
Stejně si brzo koupíš kytaru novou
Standartní ladění kytar je všude stejné EADghe
Zdravím a vítám tě u nás na fóru.
Na začátek je třeba si uvědomit, že 2 kytary nebudou ladit a hrát úplně stejně. Jinak taky mám doma jednu Amadu
Zvuk ovlivňuje hrozně moc věcí, zkusím ti tady vypsat některý, který mě z hlavy napadnou, ale většina je tady na fóru řešena pořád dokola, takže stačí projet další témata:
- druh kytary - zvuk je ovlivněn stavbou kytary a materiálem, ze kterého je kytara vyrobena
- zpracování kytary - pokud kytara není dobře vyrobená, tak zvuk bude špatnej
- použité struny - nylonky nebo kovový + jejich tvrdost + jejich stáří (pokud jsou struny dlouho, tak ztrácí svoje vlastnosti)
- ladění kytary - záleží jestli ladíš podle sluchu nebo použiješ elektronickou ladičku (vznikají tam hrozný rozdíly)
- rozlaďování strun - struny se během hry rozlaďují, zase záleží na kvalitě strun a ladicích mechanik
- snímání zvuku kytary v tom videu - musíš brát v úvahu, že na živo to zní vždycky jinak než v nahrávce, taky musíš brát v úvahu zkreslení zvuku
- způsob držení strun - kde a jak akord držíš
- hra s trsátkem nebo bez něj
- akustické vlastnosti místnosti, ve které hraješ hraješ
- atd...
Je hrozně moc věcí, který můžou zvk ovlivnit. Když člověk nevidí a neslyší naživo tvou hru, tak se velice těžko posuzuje, co je příčinou vzniklých problémů nebo odchylek. Pokud ti to zní, tak bych moc neřešil, že výsledný zvuk není shodný s výukovým videem na youtube a hrál bych...
Snad ti to aspoň trochu pomůže a aktivně se zapojíš do diskuzí na tomto fóru...
Na začátek je třeba si uvědomit, že 2 kytary nebudou ladit a hrát úplně stejně. Jinak taky mám doma jednu Amadu
Zvuk ovlivňuje hrozně moc věcí, zkusím ti tady vypsat některý, který mě z hlavy napadnou, ale většina je tady na fóru řešena pořád dokola, takže stačí projet další témata:
- druh kytary - zvuk je ovlivněn stavbou kytary a materiálem, ze kterého je kytara vyrobena
- zpracování kytary - pokud kytara není dobře vyrobená, tak zvuk bude špatnej
- použité struny - nylonky nebo kovový + jejich tvrdost + jejich stáří (pokud jsou struny dlouho, tak ztrácí svoje vlastnosti)
- ladění kytary - záleží jestli ladíš podle sluchu nebo použiješ elektronickou ladičku (vznikají tam hrozný rozdíly)
- rozlaďování strun - struny se během hry rozlaďují, zase záleží na kvalitě strun a ladicích mechanik
- snímání zvuku kytary v tom videu - musíš brát v úvahu, že na živo to zní vždycky jinak než v nahrávce, taky musíš brát v úvahu zkreslení zvuku
- způsob držení strun - kde a jak akord držíš
- hra s trsátkem nebo bez něj
- akustické vlastnosti místnosti, ve které hraješ hraješ
- atd...
Je hrozně moc věcí, který můžou zvk ovlivnit. Když člověk nevidí a neslyší naživo tvou hru, tak se velice těžko posuzuje, co je příčinou vzniklých problémů nebo odchylek. Pokud ti to zní, tak bych moc neřešil, že výsledný zvuk není shodný s výukovým videem na youtube a hrál bych...
Snad ti to aspoň trochu pomůže a aktivně se zapojíš do diskuzí na tomto fóru...
-
jojo, lazený je to jenom podle sluchu a struny tam už taky nějáký ten rok budou (přecejenom ta kytara ležela asi 3 roky někde v rohu). Asi zkusím vyměnit struny a pořídím si ladičku...přecejenom tolik nestojí Mě se totiž zdá naladěná tak nějak blbě a hlavně E mi tam všechno kazí (nebo to ještě dost dobře neumím, ale spíš tam razí oproti ostatním).
Zapojovat se do fór určitě budu. Už jsem tu našel opravdu několik hodně zajímavých rad a postřehů a moc se mi tu líbí
Každopádně díky za rady
Zapojovat se do fór určitě budu. Už jsem tu našel opravdu několik hodně zajímavých rad a postřehů a moc se mi tu líbí
Každopádně díky za rady
Ahoj Franto Jeteli jr.!Od otce jsem si pujčil kytaru (nevím, jestli je to španělka, nebo co to vlastně je...vevnitř je napsané AMADA Classic Guitar, made by Strunal Czech republic). Zároveň mi to před prvním hraním společně s dědou, který hrál kdysi na basu v kapele, nějak naladili.
Nejseš náhodou potomkem někoho z brněnské kapely Franta Jetel? Nebo je to jen tvůj nick podle této kapely? Nic mi do toho samozřejmě není, ale hned mě to jméno trklo.
-
Ahoj Milane,Milan píše: Ahoj Franto Jeteli jr.!
Nejseš náhodou potomkem někoho z brněnské kapely Franta Jetel? Nebo je to jen tvůj nick podle této kapely? Nic mi do toho samozřejmě není, ale hned mě to jméno trklo.
nene, to určitě nejsem a ani tuhle kapelu neznám jsem z Opavy, takže trošku z ruky od Brna Tu přezdívku mi vymysleli chlapi na jedné akci s veteránskými koly v Jeseníkách, na kterou jezdím, protože prej vypadám jak Franta Jetel z nějakeho serialu českého jako ten, co nosí čepisi tak strašně na stranu, že to snad ani není možný
jeste k te kytare je treba mozny, ze mas spravne naladeny struny mezi sebou (viz. prazce) ale to se vetsinou vsechno ladi od horniho e (e2) a kdyz mas tu prvni strunu naladenou o malinko vys, nez e2 ve skutecnosti je, tak pak ti bude kytara ladit, bude se na ni hrat, ale nebude ti ladit, kdyz ji porovnas s nekym jinym, protoze tvoje e2 (a ostatni struny) nejsou stejny, jako to druhy e2.. jestli vis, co jsem chtel rict..