Zrovna jsem dostal zajímavý email, kde jeden z nejznámějších učitelů kytary v USA, Dan Denley, píše:
Look, don't get me wrong. I love YouTube.
In fact, I have hundreds of videos there myself.
But with the explosion of free guitar "lessons"
over the last few years, you may think it's easier
than ever to get top-notch training at bargain
price...or even free.
Well, that's dead WRONG.
The truth is, any moron with a video camera can
strum a few chords, put it up on YouTube and
declare himself a, "guitar teacher."
And when you're just starting out (or even if
you're an intermediate player) you might not even
know that what your learning could actually make
your playing WORSE.
But here's something even more dangerous you
need to be aware of...
If you learn bad technique, you could end up in
physical pain and frustration, which leads to
DESPAIR.
And that usually means you'll quit playing
completely. (Happens all the time).
I've seen many guitarists QUIT playing because
they thought they didn't have enough "talent."
But the truth is, they had plenty of talent. They
just got bad instruction.
--------------------------
How To Avoid This Problem:
--------------------------
One surefire way to make sure you don't get
lead down the wrong path is to learn music
theory. Theory is what separates those who
can really play vs. those who just "play around"
with their guitar.
And once you learn theory you can apply it to
ANY style of music.
Here's The Bottom Line...
One of the most important things you can do
as a guitarist is to learn music theory. It will
help you in soooooo many ways.
----------------------------------
Pokud by bylo třeba, přeložím. Jde o to, že ne vše, co se třpytí, je zlato. Je sice fakt, že učitelům, kteří nabízejí placenou výuku přes internet, se nelbí různé "free" lekce, ale na druhé straně je pravda, že YouTube se různými "učiteli" jen hemží a je opravdu třeba dávat pozor, abychom rozeznali to dobré od braku...
Pozor na YouTube!
Pozor na YouTube!
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick
Re: Pozor na YouTube!
Neustále přemýšlím, co přesně chce daný autor svým e-mailem říct. Přečetl jsem to už třikrát a stále mi uniká smysl jeho poselství. Na youtube je hrozně moc výukových videí různé kvality, na druhou stranu však nikdo není nucen při výuce používat zrovna videa z youtube. Vidí to každý a může si vybrat, jestli bude postupovat podle videonávodu nebo zvolí jinou cestu. Zvláště začátečníci jen těžko určují nějakou úroveň fiktivní hranice, kdy je video skutečně kvalitní nebo kdy už se jedná o skutečně brakové video, které mu nepomůže. Mimochodem o autorovi jsem slyšel (četl) dneska poprvé, je možné, že je v USA oblíbený, uznávaný a známý...
Po prvním přečtení jsem měl pocit, že Dan zapomněl přilož odkaz na svoje stránky, kde nabízí pouze svá výuková videa za poplatek (protože zadarmo je cesta do pekel), o kterých je přesvědčen, že nabízí tu správnou cestu kytarové výuky. Další možnost je, že se mu zdá, že jeho příjmy z kytarových lekcí nejsou dostatečně vysoké a snaží se zviditelnit... ale kdo ví?? Možná chtěl udělat na youtube podobný krok jako Universal music, která nechala smazat či zablokovat tisíce videí a odstranit tak ty méně zdařilé videonávody a výukové videa umístit jenom na nějaký speciální kanál (něco jako jsou teď na youtube se rozšiřující VEVO kanály... mimochodem taky pěkná sviňárna ze strany provozovatelů, jelikož některá videa jsou blokována v určitých regionech)
Jestli teorie ano nebo ne je téma na dlouhou diskuzi. Pokud se někdo chce věnovat hudbě profesionálně, tak by se měl o teorii zajímat a je tedy pro něj vhodný krok navštěvovat nějakou ZUŠ, popřípadě navštěvovat lekce u soukromého učitele, který mu s danou problematikou hudební teorie poradí. Vycházím z předpokladu, že ti co se živí profesionálně výukou teorii ovládají a jsou schopni předat ji svým žákům. Studium teorie jako samouk čistě podle knížek bych asi nezkoušel, abyste se pak nedostali do slepé uličky sami i bez videí na youtube... ale rozhodně tím nechci nikoho podceňovat.
Pokud vidí člověk ve hře na kytaru čistě volnočasovou aktivitu (jak autor nazývá "play around"), tak teorie zase tak moc horký téma pro něj není. Pokud se však naučí nějaký základy, tak mu to rozhodně neuškodí a pomůže mu to při zvládání všech strastí i radostí, které se ukrývají na cestě hraní na hudební nástroje...
Po prvním přečtení jsem měl pocit, že Dan zapomněl přilož odkaz na svoje stránky, kde nabízí pouze svá výuková videa za poplatek (protože zadarmo je cesta do pekel), o kterých je přesvědčen, že nabízí tu správnou cestu kytarové výuky. Další možnost je, že se mu zdá, že jeho příjmy z kytarových lekcí nejsou dostatečně vysoké a snaží se zviditelnit... ale kdo ví?? Možná chtěl udělat na youtube podobný krok jako Universal music, která nechala smazat či zablokovat tisíce videí a odstranit tak ty méně zdařilé videonávody a výukové videa umístit jenom na nějaký speciální kanál (něco jako jsou teď na youtube se rozšiřující VEVO kanály... mimochodem taky pěkná sviňárna ze strany provozovatelů, jelikož některá videa jsou blokována v určitých regionech)
Jestli teorie ano nebo ne je téma na dlouhou diskuzi. Pokud se někdo chce věnovat hudbě profesionálně, tak by se měl o teorii zajímat a je tedy pro něj vhodný krok navštěvovat nějakou ZUŠ, popřípadě navštěvovat lekce u soukromého učitele, který mu s danou problematikou hudební teorie poradí. Vycházím z předpokladu, že ti co se živí profesionálně výukou teorii ovládají a jsou schopni předat ji svým žákům. Studium teorie jako samouk čistě podle knížek bych asi nezkoušel, abyste se pak nedostali do slepé uličky sami i bez videí na youtube... ale rozhodně tím nechci nikoho podceňovat.
Pokud vidí člověk ve hře na kytaru čistě volnočasovou aktivitu (jak autor nazývá "play around"), tak teorie zase tak moc horký téma pro něj není. Pokud se však naučí nějaký základy, tak mu to rozhodně neuškodí a pomůže mu to při zvládání všech strastí i radostí, které se ukrývají na cestě hraní na hudební nástroje...
Re: Pozor na YouTube!
Mám dojem, že autor chce říct - dejte si pozor na učitele na youtube, ne všichni jsou dobrý a může se vám stát, že vás povede špatný učitel. a to je pak otrava.
Máme tu téma (přesunul jsem ho do výuky) Nejlepší učitelé na youtube: http://kytaraforum.cz/viewtopic.php?f=77&t=68 mám dojem, že to může trochu pomoct
Máme tu téma (přesunul jsem ho do výuky) Nejlepší učitelé na youtube: http://kytaraforum.cz/viewtopic.php?f=77&t=68 mám dojem, že to může trochu pomoct