Kadence akordů

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Milan

Kadence akordů

Příspěvek od Milan »

Na doprovod písničky, která je třeba v tónině Cdur, si vystačím se šesti akordy: C, G, F, Am, Em, Dm.
No a s tím mám právě tenhle problém - můj starý mozek :) je líny se učit tyhle kadence. Neexistuje nějaká finta, jak si to jednoduše vrýt do mozku? Nosíte v hlavě kvartový kruh a z něj to odvozujete nebo máte naučené nazpaměť kadence od všech tónin? Nebo existuje nějaká mnemotechnická pomůska, kterou lze použít mechanicky bezmyšlenkovitě na hmatníku?
Když zahraji akord, tak taky přeci nepřemýšlím nad jeho jednotlivými tóny.
Děkuji za vaše názory, návrhy, vysvětlení :thx:

dotDM

Re: Kadence akordů

Příspěvek od dotDM »

Ahoj,
narozdíl od tebe jsem měl dřív jiný problém. Když jsem začínal hrát, neznal jsem nic jako stupnice a postupem času jsem zjišťoval, že nějaké akordy se pravidelné opakují, že některé durové akordy patří k mollovým a časem, když jsem se začal zabývat teorií, jsem si to dal všechno dohromady.

Když se to tak vezme, tak ono tolik možností není. Většinou stejně vyuýžíváš jen několik tónin a i bez nějakého počítání si to člověk pamatuje... (a pokud chceš nějakou netypickou tóninu, stále ještě existuje kapodastr.)

Sice ti tímhle příspěvkem nijak nepomohu, protože jediné co mohu poradit je prostě hrát různé písně a ono se ti to do hlavy dostane. Ale přeci jen, naučit se tu teorii není hrozné.

Dám aspoň svůj tip - nauč se akordy, které se vyskytují v C duru a G duru a všechno ostatní se dá odvodit, tím, že si vždycky přičteš nebo odečteš 2 (nebo 4 pro Edur) tóny... (minimálně je to rychlejší, jak si vždy počítat 1, 5, 7 a poté mollový 9tý)

C - a - F (d) - G(7)
G - e - C (a) - D(7)

Milan

Re: Kadence akordů

Příspěvek od Milan »

dotDM -
Sice ti tímhle příspěvkem nijak nepomohu,
Ale pomohl a já děkuji. S tím přičítáním a odečítáním 2 tónů to zkusím, ale věřím, že se to časem a tréninkem podá. Teorii se nebráním, naopak, ale zase nechci ztrácet čas objevováním Ameriky. Ono když na mě internet vybafne :D že máme kadence rozšířené, původní, dokonalé původní, nedokonalé, nedokonalé původní, klamné, mužské, ženské..., tak mám sto chutí to zabalit :mrgreen:
Já jsem takovej šťoura a když něco dělám, tak chci vědět proč to dělám a proč je to zrovna tak a ne jinak.
Myslím si, že teorie hudby není (alespoň pro mě) procházka růžovým sadem, která se dá zvládnout za měsíc a tak se spokojím s tím, že to půjde pomalu, v porodních bolestech :D

Odpovědět