Jak zahrát akord F
Jak zahrát akord F
Dobrý den, jsem začátečník hraju asi tak měsíc ale stále mi dělají problémy akordy typu Fdur, proste nedokážu udržet všech šest strun ukazováčkem je na to nějakej fígl? nebo jak správně ukazováček umístit aby stiskl všechny struny na pražec tak aby hrály? Kvůli tomuto problému sem koupil kytaru s úzkým krkem ale můj problém to nevyřešilo prosím o rady.
Moje kytara: http://muziker.cz/akusticke-kytary/6-st ... tural.html
Moje kytara: http://muziker.cz/akusticke-kytary/6-st ... tural.html
Re: Jak zahrát akord F
Zdravím tě:)
Nejsem žádný velký hráč ale snad ti moje rada bude k něčemu:) Řekl bych, že měsíc je ještě krátká doba prostě zkoušet a zkoušet. Mě třeba pomáhá ukazovák položit jakoby lehce na levý bok lépe tak přimáčkne struny. Také prst přikládej co nejblíže pražci. Jak tvrdé struny máš natažené na kytaře? Pomohla by i výměna za měkčí. Hlavně je to asi o tom tréninku. Uvidíš, že pokrok se brzo dostaví...
Nejsem žádný velký hráč ale snad ti moje rada bude k něčemu:) Řekl bych, že měsíc je ještě krátká doba prostě zkoušet a zkoušet. Mě třeba pomáhá ukazovák položit jakoby lehce na levý bok lépe tak přimáčkne struny. Také prst přikládej co nejblíže pražci. Jak tvrdé struny máš natažené na kytaře? Pomohla by i výměna za měkčí. Hlavně je to asi o tom tréninku. Uvidíš, že pokrok se brzo dostaví...
bohužel když sem kytaru kupoval, nebylo u ní nikde napsáno jak tvrdé má struny, předtím sem měl klasickou kytaru tam sem měl obyč siriusky 0095, ale na klasiku mám krátký prsty a dělá mi to dost problémy, zkusím teda koupit měkčí struny dík za radu
Já jsem měnil 11tky za 10tky a docela mě to usnadnilo práci. Ale jak říkám není to jen o těch strunách...
jen sem se chtěl zeptat, jaká je průměrná trvanlivost strun? Jak často se maj měnit?
Po měsíci hraní opravdu nečekej, že budeš hrát barečka bez problémů. Všechno má svůj čas, takže to chce trpělivost a zkoušet. Výsledek se brzo dostaví.
Já ti asi žádnej fígl na učení neporadím, musíš na to přijít sám, jak to zmáčknout a jakou silou, aby to znělo, jak má...
U strun hodně záleží na jejich kvalitě. Záleží na tobě, kolik budeš do strun investovat. Pokud koupíš ty nejlevnější, co mají v hudebninách, tak moc dlouhou životnost nemají. Já třeba struny měním asi po 4 měsících hraní (teď někdy zase budu měnit). Používám struny značky Elixír.
Já ti asi žádnej fígl na učení neporadím, musíš na to přijít sám, jak to zmáčknout a jakou silou, aby to znělo, jak má...
U strun hodně záleží na jejich kvalitě. Záleží na tobě, kolik budeš do strun investovat. Pokud koupíš ty nejlevnější, co mají v hudebninách, tak moc dlouhou životnost nemají. Já třeba struny měním asi po 4 měsících hraní (teď někdy zase budu měnit). Používám struny značky Elixír.
Ahoj,
pokud chceš zahrát samostatný akord Fdur tak bych jeden fígl měla (viz. foto dole).
Fdur jsem takto hrála, dokud jsem neuměla barré. Malíček používat nemusíš
pokud chceš zahrát samostatný akord Fdur tak bych jeden fígl měla (viz. foto dole).
Zdravím. Jediná rada, co jsem dostal já, jak hrát Fdur a jiné baré, byla: "Trénuj a nestěžuj si, vono to časem přijde samo"
Tak jsem trénoval a nestěžoval si. Ono to opravdu je jen o cviku, časem zjistíš, že nemusíš ty struny držet tak křečovitě - nebudou tě z toho bolet prsty - a vše jde vlastně lehce. Osobně hraju na 11tky a s baréčky není problém, tak se snaž a trénuj a ono to přijde samo Ze začátku se lhot snaž tím ukazovákem tlačit co nejvíc proti hmatníku, však ono se to podá.
Jinak já měním struny zhruba jednou za 2-3 měsíce, záleží na intenzitě hraní
Tak jsem trénoval a nestěžoval si. Ono to opravdu je jen o cviku, časem zjistíš, že nemusíš ty struny držet tak křečovitě - nebudou tě z toho bolet prsty - a vše jde vlastně lehce. Osobně hraju na 11tky a s baréčky není problém, tak se snaž a trénuj a ono to přijde samo Ze začátku se lhot snaž tím ukazovákem tlačit co nejvíc proti hmatníku, však ono se to podá.
Jinak já měním struny zhruba jednou za 2-3 měsíce, záleží na intenzitě hraní
Ono to nějak půjde.
No já Fdur držím tak, jako na fotce už 50 let a nemám s tím sebemenší problém. Otázka barré je ošemetná, protože barré je mnohdy velmi neefektivní. Je naopak velice fajn v jazzové kytaře, kdy se po hráči chce smršť po sobě následujících akordů v různých polohách a vhodný je neznělý (tlumený), perkusivní zvuk. Dobré je to i v gypsy. V country a etnických stylech (celtic apod.) to má velmi omezené použití a s alternativním laděním, jak kdy. Řekl bych, že pro fingerstyle je to poměrně neefektivní a hned vysvětlím, proč:Kiki píše:Ahoj,
Pokud chytnete barré přes celý hmatník, napínáte tím svaly mezi palcem, dlaní a ukazovákem. Na prostředník, prsteník a malík zbývá tedy méně síly, s čímž se nedá nic dělat, to je fyziologická reakce. Pokud používáte techniku hry, kde je to samý hammer-on, pull-off, slide a bend, tak to s fixovaným ukazovákem prostě nedáte. Samozřejmě předpokládám, že kdo hraje tímhle způsobem, musí mít tak jako tak obrovskou sílu v prstech levačky a spoustu času tráví mačkáním gumového kolečka či tenisáku a zápěstí cvičí setrvačníkem. Tohle všechno vám bude ale plat prtný, prostě power chords (hergot, jak se tomu říká česky?) ničím nenahradíš.
Barré je fajn v open laděních, ale už méně v drop laděních a třeba v DADGAD nebo Orkney si s tím škrtnete jen občas.
Já mám k nechuti k barré ještě jeden osobní důvod: onehdá jsem hapal na zledovatělém chodníku, následovalo křup a auau, což trvá dodnes. Navíc starý revmatický haxny taky udělají svoje. První barré přežiju, druhý už velice bolí a třetí ... radši si pomůžu jinak. Takže holt držím kytaru jak lopatu, ale zní mi to, i když to nevypadá tak elegantně, jako ruka, jezdící sem a tam po hmatníku.
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick