Jak pokračovat??

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Bajirek

Jak pokračovat??

Příspěvek od Bajirek »

Ahoj, nejdříve bych chtěl poděkovat tomuto webu a lidem co tu jsou za ochotu a že už trochu kytaru zvládám :)

Ale nevím jak pokračovat nevím co dál.. Rytmy, akordy a Barréčka už jakž takž zvládám, ale teď jsme opravdu na mrtvém bodě nevím jak pokračovat. Tak se vás ptám co dál?

:thx:

Milan

Re: Jak pokračovat??

Příspěvek od Milan »

Tak jestli zvládáš všechny rytmy a všech více jak 4000 akordů, tak klobouk dolů.
Na to, že je ti 15 a máš od března novou Cortku, tak to jsi fakt dobrej. To já se to nenaučím do konce života.
Těžko ti teď radit, co dál. Záleží na tobě jaké máš ambice, kam to chceš s kytarou dotáhnout. Jestli chceš v hospodě nebo u ohně omílat deset písniček dokola, nebo je tvým cílem Porta, nebo jestli chceš hrát v kapele, nebo jestli chceš vydat CD, nebo jestli si chceš jen tak brnkat doma pro radost...
Od těch všech "nebo" by se měl odvíjet tvůj směr jak pokračovat.

Osobně bych se zaměřil na:
- nácvik písniček svých oblíbenců
- kytarové školy na netu (je toho tam mraky a určitě se něco nového dozvíš)
- uvažuj o hodinách kytary u učitele (třeba to rozšíří tvé obzory)
- naučit se hrát z not (netuším jestli to umíš)
- naučit se "neobvyklé" rytmy (kombinovaný foxtrot, 2/4 fox, tango, 4/4 beginue..)
- improvizace, skládání vlastních písniček (koupit si třeba program GP6 nebo stáhnout některý z volných programů)
- naučit se hrát bez a s trsátkem, s prstýnky, s trubičkou slide
- experimentovat se zvukem (piezo a mikrofonní snímač)
- zvládnout techniky hry dostupné na akustiku (tlumení, slide, příklepy, odtrhy...)
- nahrávat do PC, udělat si vlastní audioknihovnu, videoknihovnu, porovnávat svoje pokroky-http://test-nastroju.webnode.cz/nahrava ... -nastroje/
- vyzkoušet různé typy a tlouštky strun
- vyzkoušet efekty na akustiku - http://kytary.cz/tc-electronic-g-natural/HN097351/
- pořídit si elektrofonickou kytaru, ukulele, mandolínu, dobro...
- pořídit si jiný hudební nástroj, třeba bicí :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5WrrgMit ... re=related[/youtube]

Bajirek

Příspěvek od Bajirek »

No s rytmy a akordy je mi to jasný.. :D

Najednou mi hned připadá že nevím co dělat dřív. S tím nákupem hudebního nástroje hned před Vánocemi vás budu obtěžovat s doporučením el. kytary ;)

A podle not se chci naučit hrát už dobu, ale neznám nikoho kdo to umí a učitelé tady v okolí nejsou..

Dík za všechny tvé rady

Evangelion

Příspěvek od Evangelion »

Noty nejsou tak obtížné... Sám vím, že stačí se naučit polohu noty G a z toho se dá bez problémů vycházet. Před kytarou jsem hrál na klávesy, takže šlo odvodit velice rychle polohu další klapky...
Kytara - Cort MR100F - NS
Struny - D'Addario EXP11 80/20 Bronze Light
Domeček - RB 20519 B
Ladička - SENCOR SDT-7
Trsátka - Dunlop 0.73 0.88, 1.07, 1.14
Status - Začátečník .)

Milan

Příspěvek od Milan »

Evangelion píše:Noty nejsou tak obtížné... Sám vím, že stačí se naučit polohu noty G a z toho se dá bez problémů vycházet. Před kytarou jsem hrál na klávesy, takže šlo odvodit velice rychle polohu další klapky...
Já jsem zase hrál na zobcovou flétnu a nějak jsem si oblíbil notu H a od ní odvozuju :D Asi že je h1 uprostřed notové osnovy??

Bajirek-
A podle not se chci naučit hrát už dobu, ale neznám nikoho kdo to umí a učitelé tady v okolí nejsou..
Pomůže ti tenhle obrázek dole?
Je to notace v houslovém klíči. Nezapomeň ale, že v této notaci zní kytara o oktávu níž, než je napsáno. To znamená, že pokud budeš chtít zahrát komorní A, tak jeho nota je namalovaná na druhém pražci struny G, ale ty musíš ve skutečnosti komorní A hrát o oktávu výš - na pátém pražci tenké struny E.
Doufám že nekecám :D
To není ale "problém" jen kytary ale třeba i dechových nástrojů. Někde jsem četl, že může být i notace v "kytarovém" klíči. Je to klasický houslový klíč a pod sebou má napsanou osmičku.
Dík za všechny tvé rady
Není zač.
Škoda, že sem nepřispívá víc lidí :cry:, třeba by ses víc dozvěděl.
K tomu obrázku: každá notová osnova značí jednu strunu a svislé čáry jsou pražce.
Takže to máš "jen" do 12. pražce.
Mezi silnými čárami vlevo jsou noty prázdných strun. Názvy si doplň sám :D .
Obrázek

Odpovědět