Jak na barré akordy

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Janny

Jak na barré akordy

Příspěvek od Janny »

Ahoj, tak tohle je myslím první otázka co napadne člověka, když přejde od ttěch jednodušších akordů až do stádia, kdy zjistí, že bez barréček to dál nepůjde. No jo, ale jak na ně ?

Prvním baré akordem, který se chce většina kytarystů naučit je F dur.

Obrázek

Největší problém tkví v tom, jak položit ukazováček aby zněly všechny struny.

Obrázek

Je opravdu velice málo lidí, kterým by to zaznělo hned na poprvé. Učte se skládat ty prsty naráz, né po jednom. A pokud to nepůjde, zkuste se naučit akord E nebo Am v tom rozložení prstů jako u Fdur, tedy prostředník, prsteník a malíček.

Chce to cvičit a cvičit, hlavně pečlivě a nikam nespěchat 8-)

Obrázek č. 2 převzat z http://www.freeguitarlessononline.co.uk ... thx

tulak86

Re: Jak na barré akordy

Příspěvek od tulak86 »

Už dlouho se snažim zkoušet hrát barré, ale pořád mi to moc nezní. Jak kdy...
F dur jsem hrál vždycky takhle (bez 2 nejhlubších strun)

Kód: Vybrat vše

e|---1----|| ukazovák
h|---1----|| ukazovák
g|---2----|| prostředník
D|---3----|| prsteník
A|---X----|| nehrát
E|---X----|| nehrát
a teď se to nemůžu odnaučit :x . Ale pro začátečníky je to možná lepší. I když nevim... Mohli by se tady k tomu vyjádřit kytaristi, co hrajou delší dobu než já, jestli je lepší se hned učit barré, a nebo zkusit nejdřív hrát F takhle odlehčeným způsobem. Je tu asi riziko toho, že si moc navyknete na tenhle odlehčený akord a pak se ho nebudete už moct zbavit.

Jinak když už držim barré F a jako další mám hrát G, tak mi přijde lepší ho zahrát taky v barré hmatu. Je to určitě rychlejší.
Chce to hodně trénovat.

Janny

Příspěvek od Janny »

Jako abych řekla pravdu taky mi to F nezní pokaždý :roll: 8-) Ale jednodušší způsoby se neučím, jak říkáš - zvykla bych si na ten lehčí a na barré bych pak byla líná :lol: Asi jak když mě v ZUŠce naučili odlehčený Géčko - dlouho dlouho mi nešlo zbavit se ho :? :)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

to já cvičím furt, si vemu kytaru a hraju si jen baréčka abych se to naučil :-) ale já mám takový mamutí prsty tak mě to zas takovej problém nedělá 8-)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

Janny

Příspěvek od Janny »

já chci taky mamutí prsty :( :lol:

Akustika Western

Příspěvek od Akustika Western »

Zdravím jsem tu nový, hraju na kytaru tak normálně :-)
Nechci se přeceňovat :-D, ale pro začátečníky bych doporučoval se učit efko přes kapodastr třeba na 2 pražci.
A až bude nacvičené tak se učit bez kapodastru.
Jinak ja do ZUŠ nechodil a ani nebudu :D noty mi jsou na 2 věci. Znám akordy, to mi stačí.
U ohně taky nemáte sešit s notama :D

Bajirek

Příspěvek od Bajirek »

Nemáte nějakou stránku na ty Barré akordy kde jich je víc? Moc by mi to pomohlo:) Dík

Milan

Příspěvek od Milan »

Bajirek píše:Nemáte nějakou stránku na ty Barré akordy kde jich je víc? Moc by mi to pomohlo:) Dík
Nějakou stránku, kde by byl přehled barréček jsem nenašel (třeba blbě hledám :) ), ale můžeš zkusit buď tuhle aplikaci -
http://all-guitar-chords.com/index.php,
nebo za 90 korun tohle kytarové pravítko - http://www.notovna.cz/Sestistrunne-kyta ... -1171.html.
V něm máš přehled všech barré v první poloze.
Rád bych ti pomohl víc, ale to je bohužel vše :(.
Myslím si, že ta aplikace "all-guitar-chords" je víc než šikovná. Od každého akordu ti to ukáže všechny jeho varianty. Buď zadáš přímo akordovou značku akordu, nebo na hmatníku označíš tóny a najde ti to příslušný akord. Umí to daleko víc věcí, ale já jsem se tak daleko ještě nedostal :) .

Bajirek

Příspěvek od Bajirek »

Tak dík moc..... Já ted ty Barréčka zkouším a nemohu natočit správně ten ukazováček aby zakryl všechny.. :( To se tréninkem podá?

Tobi

Příspěvek od Tobi »

kdyz das prsty k sobe a podivas se na dlan, tak kontakt strun s ukazovakem je z leve strany. mozna si zkus chytnout akord E nebo Ami na druhym prazci tak, abys mel ukazovak volny, pak ho napni a priloz na prvni prazec, pres vsechny struny..

jj, casem to pujde lip a lip ;)

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Při nácviku hraní barréček je taky důležitej krk Vašeho nástroje. Na španělce s širším krkem se mi chytaly hodně těžko a vůbec to neznělo, na jumbu to bylo lepší a začalo to znít, na elektriku valím téměř vše v barréčkách...

Ze začátku je to těžký si na ně zvyknout, zvláště na přechody mezi nima, ale po chvilce to člověk dostane do ruk. Chce to najít si nějakou oblíbenou písničku a trénat přechody na ní. Ale opravdu to chce cvičit a cvičit, jinak se to naučit nedá.

A taky nemá smysl vymýšlet postupy, jak se barréčkům vyhnout nebo je nějak nahradit, jak jsem tady kdesi četl nějaký nápady... :-D

Odpovědět