Jak na akord C#/D# ?
Jak na akord C#/D# ?
Zdravím. Nevím jak mám chytnout akord C# nebo D#. Na chytání akordů používám čtyři prsty, páty (palec) nepoužívám. Znáte někdo nějaký trik nebo jinou formu toho akordu? Předem děkuji za radu. 

-
Re: Jak na akord C#/D# ?
Stejně jako B/H ale na čtvrtém (barré)
Takhle, od shora (tlusté E) X-4-6-6-6-4 a X nehraj
A D# je totéž, jen barré držíš na 6. pražci.
Pomohlo?
Takhle, od shora (tlusté E) X-4-6-6-6-4 a X nehraj
A D# je totéž, jen barré držíš na 6. pražci.
Pomohlo?

Ano pomohlo děkuji. Na kytaru hraju něco přes rok, ale asi před čtyřmi měsící jsem si troufla na ty "těžší" akordy (barré,-is,-es...)
Ahoj, zrovna u Cis a Dis je populární i jiné držení - posouvání C
Cis:
x - 4 - 3 - 1 - 2 - 1
Dis:
x - 6 - 5 - 3 - 2 - 3
Pokud hraješ na akustiku, tak ti to zaručeně lépe vyzní a taková maličkost - můžeš použít jak velké tak malé barré (tedy bud dáš barré jen na 3 nejvyšší struny nebo na všechny (což může být třeba u španěl trochu problém)
Ještě mohu dodat, že u Dis se používá často ještě jedna možnost (která se mi sice nelíbí, ale prostě se nějak uchytla) a to posunutí D (s tím, že musíš posunout i bas)
Dis:
x - x - 1 - 3 - 4 - 3
Cis:
x - 4 - 3 - 1 - 2 - 1
Dis:
x - 6 - 5 - 3 - 2 - 3
Pokud hraješ na akustiku, tak ti to zaručeně lépe vyzní a taková maličkost - můžeš použít jak velké tak malé barré (tedy bud dáš barré jen na 3 nejvyšší struny nebo na všechny (což může být třeba u španěl trochu problém)
Ještě mohu dodat, že u Dis se používá často ještě jedna možnost (která se mi sice nelíbí, ale prostě se nějak uchytla) a to posunutí D (s tím, že musíš posunout i bas)
Dis:
x - x - 1 - 3 - 4 - 3
dotDM píše:Ahoj, zrovna u Cis a Dis je populární i jiné držení - posouvání C
Cis:
x - 4 - 3 - 1 - 2 - 1
Dis:
x - 6 - 5 - 3 - 2 - 3
Ahoj, děkuji za radu. Ano, hraju na akustiku. Právě taková verze akordu C#/D# mi nejde. Jakým prstem mám chytnout strunu A ve 4.pražci?
Poslední verze D# mi docela vyhovuje, i když bude asi nějakou dobu trvat, než si na takovou prstolomnou pozici zvyknu.

Hraje se malíčkem, to je na tom asi to nejtěžší, pokud máš silnější struny. Ale pokud si dobře chytneš to barré (je jedno jaké), tak by v tom neměl být problém. Přeci jen, už jsem držel i větší "paskvily" 
Stejně mne překvapuje, že netransponuješ, já takovéto akordy hraji maximálně při fingerstylu nebo při písních, kde se postupně stoupá... (Traband, Vrána)
Takže dotaz - proč?

Stejně mne překvapuje, že netransponuješ, já takovéto akordy hraji maximálně při fingerstylu nebo při písních, kde se postupně stoupá... (Traband, Vrána)
Takže dotaz - proč?

Transponuju nic jiného mi nezbývá
. Jen bych ty akordy chtěla umět, můžou se hodit.