základní stavební jednotky nevybrnkávacího rytmu jsou
v (přes struny dolů)
^ (přes struny nahoru)
- (pauza)
P (PLESK = tlumení, případně plácnutí přes struny - dělá to zajímavý zvuk)
když napíšu rytmus v-P^-^v^, je jasné, že je to rytmus 8/8, případně 4/4 a dá se s tím zahrát dost písniček.
Co vám teď chci říct, je tohle: nenechte se svázat tím, že napíšu za sebe tyhle 4 znaky nějakým způsobem a budu to považovat za rytmus.. To může každý. A to je na tom príma, takže to hned zkuste.
První způsob, jakým můžete rytmy vytvářet je, že si je napíšete na papír a naučíte. Vemte si zpěvník (Já, písnička), vyberte písničku, zkontrolujte, na kolik se hraje dob (na začátku notové osnovy) a napište si rytmus z kombinace znaků v,^,-,P. Pro 4/4 můžete použít 4 znaky - bude to pěkně pomalé. Když použijete 8 znaků, na 1 dobu pak musíte zahrát 2 znaky, atd..
Druhý způsob je zajímavější, vynechává se tu papír. Pokud jste již dostatečně obeznámeni se 4 základními znaky a tím, jak se hrajou a znáte rytmus písničky, kterou chcete hrát, vemte kytaru do ruky a hurá na vymýšlení vlastních rytmů.
Osobně jsem to dělal tak, že jsem používal "základní" rytmus v-v^-^v^ a občas ho upravil. Je to celkem dobrý tréning.
Nakonec můžete přidat i kombinaci s vybrnkáváním a z doprovodu k písničce se stane totální guláš, který dvakrát nezahrajete . Popravdě.. osobně na tom nevidím nic špatného a navíc se mi to líbí
Improvizace rytmu - pravá ruka
Re: Improvizace rytmu - pravá ruka
Pokud se chce někdo naučit opravdu dobře pravou ruku, bývá dobré cvičení napsat si (či vymyslet podle výše uvedeného návodu) několik rytmů - nejlépe na 4 noty a ty začít vzájemně kombinovat. Vznikají tak nové varianty, které mnohdy sice neznějí úplně nejlíp, ale jdou použít třeba při přechodu do refrénu a tak. Pokud se je člověk takhle naučí ty varianty - pak mu tam začnou padat kombinace při hře automaticky podle citu a to je dobrá cesta.