drnčení strun u nové kytary

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Lucul

drnčení strun u nové kytary

Příspěvek od Lucul »

Prosím o radu. Předevčírem jsem si koupila novou kytaru (jumbo Washburn Oscar Smidt) a po dvou dnech hraní mi na ní začaly drnčet struny :( ...Struny jsou už starší, na to mě upozorňoval i prodavač, nicméně je možné, že by to bylo jenom tím? V obchodě kytara nedrnčela a včera ještě taky ne....Není to důvod k reklamaci? Jedná se o levnější kousek, na dražší jsem teď bohužel neměla, stejně mi to ale nepřijde normální :? ..Díky moc za rady!

Milan

Re: drnčení strun u nové kytary

Příspěvek od Milan »

Jednoduchá otázka, ale složitá odpověď.

Zkontroluj prohnutí krku (jestli je do luku nebo rovný). To bývá většinou příčinou drnčení strun. Netuším, jestli tyto levnější kytary mají výztuhu krku, aby s tím šlo něco udělat. Pokud s tím nemáš žádné zkušenosti, zanesl bych to k nějakému kytaráři, aby se na to podíval. To by asi nebylo na reklamaci - bez kytary budeš měsíc a bůhví kdo se v tom bude "hrabat".

Vyměnil bych struny. Výrobce tam dává "přepravní" blátivé struny a jejich výměna udělá divy.

Špatně usazené pražce. Drnčí to všude nebo jenom některý pražec? Vezmi třeba kreditku a polož jí přes tři pražce. Kreditka se nesmí kolíbat na tom prostředním pražci a takhle postupuj po trojicích přes celý hmatník. Pokud najdeš vystouplý pražec, tak to už je na reklamaci. Určitě ti nedoporučuji pražce nějak zatloukat nebo brousit. Kdo nemá zkušenosti a vybavení, tak to může poničit.

Styl a razance hry. Drnčí to když hraješ prsty nebo trsátkem nebo pořád?
Když za to vezmeš dřevorubecky trsátkem, tak drnčí snad každá kytara.

Struny nízko nad pražci díky ořechu nebo sedlovému pražci - reklamace.

Krk do vrtule - reklamace.

Takže já doporučuji všechno tohle zkontrolovat a když ti nepomůže výměna strun, zanesl bych to zpátky prodejci a předvedl mu, co to dělá a nedělá. Určitě ti poradí, co s tím dál. Jestli ta kytara někde rok ležela ve skladu a po dvou dnech hraní se objevily problémy, tak to se dá očekávat, zejména u kytar v této cenové relaci.

Lucul

Příspěvek od Lucul »

Díky moc za obsáhlou odpověď! Možná by to fakt mohlo být strunama (což by samozřejmě byla ta nejlepší varianta). Každopádně jsem zkonstatovala, že jsem se s tou koupí trošku unáhlila a měla si připlatit za držší kytaru...Volala jsem do obchodu, kde velmi přívětivý pan prodavač souhlasil s tím, že kytaru ještě mohu vyměnit za dražší. Zase ale teď trošku váhám-bojím se, že když si koupím dražší, budu se pak bát brát ji na cesty a k ohni....Doma už mám navíc jednu koncertní španělku (dříve jsem hrála klasiku). Tak nevím nevím, zas tak špatně nehraje...Je to tato:WASHBURN Oscar Smidt OG2...Kdybych si připlatila, uvažovala jsem o LAGu nebo Dowině....Ale fakt se bojím, že bych si ji pak opečovávala jen doma..... :?

Tobi

Příspěvek od Tobi »

osobne mam elektroakustickou cortku mr 100f a vozim ji s sebou na vodacky tabory :) jo, davam si na ni velky pozor, pres noc ji nechavam v aute a tak, ale jde to :)

dotDM

Příspěvek od dotDM »

Podobný problém jako ty jsem řešil i já...

Původně jsem měl starou španělskou kytaru, ke které jsem neměl žádný vztah. Poté jsem si za 3500,- koupil Jumbo a považoval ho za vrchol dokonalosti... Všude jsem ho sice s sebou vozil, ale stejně jsem na něj byl háklivý.
Ovšem doba pokročila a trošku jsem se kytaře začal věnovat podrobněji a přišla nutnost si koupit lepší kytaru, samozřejmě (elektro)akustickou a v domnění, že ji budu mít na hraní doma... Ejhle, blbost!
Pokud si někdo koupíte novou (akustickou) kytaru a půjdete někam hrát, určitě si vezmete tu novou... Nevím o nikom, kdo by tahal nějakou "starou fošnu", která určitě nehraje tak dobře jako nová...
Takže situace? Jumbo je pryč za pár stovek u kamaráda a na klasiku mám španělku (btw. zjistil jsem, že byla mnohem cennější než to Jumbo, jen jsem byl levý a neuměl chytat barré a vytvořil si proti ní předsudky :D) a jinak všude s sebou vozím (elektro)akustiku a pochybuji, že se to někdy změní...

Co z toho plyne? Kup si kytaru, která ti bude maximálně vyhovovat a neřeš detaily. Mimochodem, pokud se kytara rozklíží apod., můžeš jí stále ještě reklamovat ;-)

Milan

Příspěvek od Milan »

Lucul:
Každopádně jsem zkonstatovala, že jsem se s tou koupí trošku unáhlila a měla si připlatit za držší kytaru...
Co to znamená připlatit?
Ono není dražší jako dražší.
Pokud si koupíš kytaru o tisícovku dražší, tak ti třeba nebude drnčet, protože oproti té první bude seřízená náhodou podle tvého gusta.
Pokud si koupíš kytaru o dvacet tisíc dražší, bude ti třeba drnčet a bude potřeba jí seřídit. A takhle možná z neznalosti a nevědomosti vznikají názory a mnohdy pověry o kytarách.
Jak píše dotDM, kup si kytaru, která ti bude maximálně vyhovovat. Málokterá kytara je absolutně neseřiditelná.
No a pokud se ti rozklíží, tak to se dá reklamovat, ale pozor na oheň, to ti jako reklamaci asi nevezmou :D :D .

Odpovědět