Drnčení strun
Drnčení strun
Zdravím vás všechny borce z fora. Dneska jsem si koupil kytaru uplně novou westernovku, prodavač mi jí i naladil všechno v cajku, přinesl jsem jí domů a když si chci zahrát pomocí trsátka tak mi některý struny drnčeli, protože naráželi do pražců. Poradí někdo co s tím mám dělat? Předem dík
-
Re: Drnčení strun
Vítej 
Dovolím si poradit za ty borce, nevadí?
Jestli je to westernovka, měla by mít na hlavě u nultého pražce takový plastový kryt - pod ním je šroub na imbus, kterým se nastavuje předpětí krku. Nastavíš s naladěnými strunami tak, aby nedrnčely, ale zase nebyly moc vysoko.
Jinak pokud se na to necítíš a máš ze slušných hudebnin, pokud tam zajdeš a poprosíš, měli by tam tohle udělat.

Dovolím si poradit za ty borce, nevadí?

Jestli je to westernovka, měla by mít na hlavě u nultého pražce takový plastový kryt - pod ním je šroub na imbus, kterým se nastavuje předpětí krku. Nastavíš s naladěnými strunami tak, aby nedrnčely, ale zase nebyly moc vysoko.
Jinak pokud se na to necítíš a máš ze slušných hudebnin, pokud tam zajdeš a poprosíš, měli by tam tohle udělat.
žádnej šroub tam bohužel nevidim
-
bude pod takovou krytkou ve tvaru zvonečku, nebo trojúhelníku hned nad nultým pražcem. Pak ještě existuje jedna možnost, zkus se podívat do otvoru směrem ke krku, některé kytary ho mají tam.
No už to vidim, je to vevnitř uplně zhruba pod čtvrtym pražcem, snad se tam dostanu zejtra se do toho pustim a jen si budu vybrnávat metallicu =D
chlapi, teoreticky to pomůže přenastavení krku, ale prakticky bych tu kytaru zanesl k nějakýmu kytaráři,který ví, jak to nastavit, aby to nastavil správně.. nevím, kolik máš zkušeností se seřizováním kytar, ale ani já si netroufnu zasahovat do nastavení krku... mohlo by se stát, že to přeženeš a zkazíš tím celou kytaru...
struny občas drnčí, když tam dáš silnější než na který je kytara nastavená (ale o výměně strun tu nebylo slovo)
zkus ještě pořádně domačkávat struny než začneš nastavovat
struny občas drnčí, když tam dáš silnější než na který je kytara nastavená (ale o výměně strun tu nebylo slovo)
zkus ještě pořádně domačkávat struny než začneš nastavovat

Právě, že struny držim a když jen tak vybrnkávám všechno je v pohodě zvuk nádhernej, ale když si začnu dělat rytmus dolu, dolu, nahoru, nahoru, dolu, nahoru tak prostě slyšim některý struny drnčet. Tak to ještě zanesu k tomu prodavači, má dost zkušeností tak se ho na to zeptám =).
já měl podobný problém, když jsem na kytaru, co jsem koupil se strunama 12 natáhl struny 10. krom toho - většinou vybrnkávám, spíš, než akordy, takže chci struny těsně nad pražci. kdyby si mou kytaru vzal do ruky taký smajda, tak mu budou drnčet určitě, jak hraje s trsátkem
záleží to od stylu, kterým hraješ..
nastavení kytary pomocí šroubu v otvoru jsem zvládnul - jen jsem jej malinko a velmi opatrně pootočil

nastavení kytary pomocí šroubu v otvoru jsem zvládnul - jen jsem jej malinko a velmi opatrně pootočil

To jo no, když vybrnkávám je všechno v pohodě, jak tačnu hrát na trsátko drnčí to. Dneska jdu nechat vyměnit za lepší struny, ty co tam jsou teď jsou jen provozní.
imho to záleží spíš na tom šroubu
zkus ho trochu víc utáhnout 

Trochu oživím tohle téma a přispěji svojí troškou do mlýna.
S drnčením strun jsem měl taky problémy. U svojí gibsonky jsem měl z výroby nastavený absolutně rovný krk. Tudíž při zmáčknutí struny na prvním a dvacátém pražci struna ležela na všech pražcích. Při brnkání prsty nic nedrnčelo, ale s trsátkem mi basové struny drnčely skoro ve všech polohách. V kombu to sice nebylo slyšet, ale prostě mi to vadilo.
Jako absolutní laik jsem měl nejdřív strach cokoli štelovat na výztuze krku. Byl jsem před tím varován mým známým-kytaristou a pak mě vyplašily některé názory na netu, jak praskla výztuha, jak popraskal lak na krku, jak se krk zkroutil do vrtule...
Pak jsem si řekl co bych to byl za kytaristu, kdybych kvůli seřízení kytary běhal za kytarářem a neuměl si svůj nástroj seřídit sám.
Doporučuji to všem ostatním, ale chce to přistupovat k tomu s citem pro nástroj, ale zase se toho nebát, není to atomová elektrárna
Doporučuji při nastavení průhybu krku nechat natažené a naladěné struny. Ten krk a výztuha nejsou z papíru a vydrží s přehledem i vyšší tah nadladěných strun. Navíc změna průhybu krku se díky tahu strun projeví defacto okamžitě a nemusíte čekat týden, jak jsem se taky někde dočetl. Navíc já jsem krk povoloval (do většího luku) a tak mi vlastně tah strun pomáhal k rychlejšímu prohnutí krku.
Doporučuji si nejdříve označit (lihovou fixou) výchozí polohu matky výztuhy vůči krku. To je z toho důvodu, abyste mohli vše případně vrátit do původního stavu.
Pak stačí nasadit klíč (u gibsonky je to trubkový klíč nebo oříšek z gola sady velikost 8mm) na matku výztuhy a tu povolit. Když říkám povolit, tak mám na mysli to, že máme pravotočivé závity a tudíž se matka povoluje proti směru hodinových ručiček. Tímto směrem tedy výztuhu povolujeme a krk se tudíž prohýbá od strun (krk je luk a struny jsou tětiva luku). V mém případě stačilo čtvrt otáčky a bylo seřízeno. Nyní mám prohnutí krku (při zmáčknutí struny na prvním a dvacátem pražci) asi 0,3mm mezi 8.pražcem a strunou. Upozorňuji, že 0,3mm je tloušťka vizitky a tři běžné kancelářské papíry mají tloušťku asi 0,25mm. Jo a taky jsem se setkal s tím, že někdo tuto vzdálenost měří mezi hmatníkem a strunou. což je totální blbost, povrch hmatníku s tím nemá nic společného
Pak jen stačí seřídit dohmat, tak jak to vyhovuje stylu vaší hry a je hotovo. Jen pro doplnění - dohmat (většinou se udává vzdálenost strun od 12.pražce) se seřizuje výškou kobylky. Osobně mám dohmat 3mm u basového E a 2mm u melodického e. Pro někoho je to hodně, pro jiného málo, ale mému razantnějšímu stylu hraní a mému kovovému trsátku to takhle vyhovuje. Jo a samozřejmě naladit struny
Po mojí úpravě prohnutí krku se struny podladily asi jen o čtvrt tónu, takže to není žádný razantní zásah do nástroje.
Ještě sem hodím pro doplnění pár odkazů z kterých jsem také čerpal a myslím si, že jsou dobře a srozumitelně napsány.
Tah strun - http://kytara.funsite.cz/index.php?a=1
Nastavení průhybu krku - http://kytara.funsite.cz/index.php?a=2
S drnčením strun jsem měl taky problémy. U svojí gibsonky jsem měl z výroby nastavený absolutně rovný krk. Tudíž při zmáčknutí struny na prvním a dvacátém pražci struna ležela na všech pražcích. Při brnkání prsty nic nedrnčelo, ale s trsátkem mi basové struny drnčely skoro ve všech polohách. V kombu to sice nebylo slyšet, ale prostě mi to vadilo.
Jako absolutní laik jsem měl nejdřív strach cokoli štelovat na výztuze krku. Byl jsem před tím varován mým známým-kytaristou a pak mě vyplašily některé názory na netu, jak praskla výztuha, jak popraskal lak na krku, jak se krk zkroutil do vrtule...
Pak jsem si řekl co bych to byl za kytaristu, kdybych kvůli seřízení kytary běhal za kytarářem a neuměl si svůj nástroj seřídit sám.
Doporučuji to všem ostatním, ale chce to přistupovat k tomu s citem pro nástroj, ale zase se toho nebát, není to atomová elektrárna

Doporučuji při nastavení průhybu krku nechat natažené a naladěné struny. Ten krk a výztuha nejsou z papíru a vydrží s přehledem i vyšší tah nadladěných strun. Navíc změna průhybu krku se díky tahu strun projeví defacto okamžitě a nemusíte čekat týden, jak jsem se taky někde dočetl. Navíc já jsem krk povoloval (do většího luku) a tak mi vlastně tah strun pomáhal k rychlejšímu prohnutí krku.
Doporučuji si nejdříve označit (lihovou fixou) výchozí polohu matky výztuhy vůči krku. To je z toho důvodu, abyste mohli vše případně vrátit do původního stavu.
Pak stačí nasadit klíč (u gibsonky je to trubkový klíč nebo oříšek z gola sady velikost 8mm) na matku výztuhy a tu povolit. Když říkám povolit, tak mám na mysli to, že máme pravotočivé závity a tudíž se matka povoluje proti směru hodinových ručiček. Tímto směrem tedy výztuhu povolujeme a krk se tudíž prohýbá od strun (krk je luk a struny jsou tětiva luku). V mém případě stačilo čtvrt otáčky a bylo seřízeno. Nyní mám prohnutí krku (při zmáčknutí struny na prvním a dvacátem pražci) asi 0,3mm mezi 8.pražcem a strunou. Upozorňuji, že 0,3mm je tloušťka vizitky a tři běžné kancelářské papíry mají tloušťku asi 0,25mm. Jo a taky jsem se setkal s tím, že někdo tuto vzdálenost měří mezi hmatníkem a strunou. což je totální blbost, povrch hmatníku s tím nemá nic společného

Pak jen stačí seřídit dohmat, tak jak to vyhovuje stylu vaší hry a je hotovo. Jen pro doplnění - dohmat (většinou se udává vzdálenost strun od 12.pražce) se seřizuje výškou kobylky. Osobně mám dohmat 3mm u basového E a 2mm u melodického e. Pro někoho je to hodně, pro jiného málo, ale mému razantnějšímu stylu hraní a mému kovovému trsátku to takhle vyhovuje. Jo a samozřejmě naladit struny

Ještě sem hodím pro doplnění pár odkazů z kterých jsem také čerpal a myslím si, že jsou dobře a srozumitelně napsány.
Tah strun - http://kytara.funsite.cz/index.php?a=1
Nastavení průhybu krku - http://kytara.funsite.cz/index.php?a=2
Milane, dovoluju si nesouhlasit s tvým tvrzením, k tomuhle řeknu asi toto: i profesionální kytaristi nosí svoje nástroje ke kytarářům a určitě to nedělají jen tak, že neví co s financema... Kytarář nástrojům rozumí a ví, jak to správně nastavit a jaký jsou kde omezení. Názory na netu chápu, osobně si netroufám do nastavení zasáhnout...Pak jsem si řekl co bych to byl za kytaristu, kdybych kvůli seřízení kytary běhal za kytarářem a neuměl si svůj nástroj seřídit sám.
Atomová elektrárna to není, souhlasím, ale v případě potřeby změnit nastavení nástroje, radši vyhledat odbornou pomoc, minimálně poprvé a poptat se kytaráře co a jak nastavit... bude Vás to sice stát pár stovek, ale nejsou to řády tisíců, ve kterých se pohybují ceny některých nástrojů...
no me treba pri prodeji kytary rekli, jak se ma ten sroub utahovat a tak, takze to vim a zvladnu. kdybych kytaru potreboval seridit nejak fakt dobre, tak to samozrejme dam k nekomu, kdo tomu rozumi, ale.. pro moji potrebu to potreba neni 

-
Zdravim, po výměně strun (stejná tloušťka) začaly chrastit struny na akustické kytaře (YAMAHA FSX800C).. můžete mi někoho doporučit v Praze?
Moc dekuji,
Dalibor
Moc dekuji,
Dalibor