Barré

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
Beatnice

Barré

Příspěvek od Beatnice »

Prosím o radu.
Stále se mi nedaří zahrát žádné barré. Akordy mi tak prostě nezní. Nemáte nějakou radu,
jak nacvičit držení strun v barré tak, aby mi zněly?
Víc jak dvě struny jedním prstem znělý neudržím.
Díky moc :|

dotDM

Re: Barré

Příspěvek od dotDM »

O začátcích s barréčkama už tu jedno téma je -http://kytaraforum.cz/viewtopic.php?f=62&t=59

Jen pár dodatků - to F na 4 strunách se prosím rozhodně neuč a začni tou technikou, že si chytneš E na 2 pražči a až ti budou znít ty 3 držené struny, tak přidáš i ukazováček a budeš zkoušet, na které struně nezní....

Pokud ti to nepůjde, zkus si Fmi. Odeber prostředníček a stiskni jím ukazováček... http://cdn-viper.demandvideo.com/media/ ... e6a5_2.jpg

Tobi

Příspěvek od Tobi »

no.. muzes zkusit zahrat jen barre (tzn. jen prst (ukazovak) pres vsechny struny. k tomu muzes pridat prostrednik, aby ukazovaku pomohl) a pak zahrat. zadny akord to neni (alespon ne nejaky moc pouzivany), ale na trening by to asi slo :)

ukazovak prikladej na hmatnik vnejsi hranou a co nejblize k prazci.

a trenovat :)

deClaim

Příspěvek od deClaim »

S barré mám velký problém, konkrétně Fdur nejsem schopný pořádně zahrát a pro ulehčení práce hraji jeho jednodušší verzi, ale asi bych se s tím neměl moc chlubit :lol:
Hraju něco přes půl roku, jak dlouho vám trvalo naučení barré akordů?

Dejw

Příspěvek od Dejw »

To se nedá říct, za jak dlouho se dají zvládnout barečka. Ono to chce zkoušet pořád dokola, než to začne znít správně, pak už je to v pohodě a jde to samo. Hodně tam záleží na krku kytary, jsou na to lepší užší krky. Pokud začínáš na španěle, tam to jde o něco hůř, ale taky se to dá zvládnout, když se člověk aspoň trochu snaží.

Vykašli se na jednodušší verzi a zamakej na těch baréčkách, ono se to při hraní neztratí.

Baréčka jsem ve velké míře nahradil power akordama, rychleji se to chytá a zní to stejně. Záleží na tom, co zrovna hraješ.

deClaim

Příspěvek od deClaim »

Mám westernku, třeba s Hmi apod. ani tak problém nemám. Prostě se mě nedaří držet ukazovákem na prvním pražci všechny struny aniž by to nedrnčelo. Asi to chce čas sice si zahraju každý den ale někdy třeba jen 15 minut, podle času.

Dejvis

Příspěvek od Dejvis »

Musím se do této diskuze také zapojit... :)

Hraju a učím se už pomalu skoro rok a půl a to moje eFko pořád nemám nic moc... :) Je pravda, že je tam už vidět veliké zlepšení, ale pořád to při tom přehazování mezi základním a barré akordem ještě není úplně ono... :( Power / či např. Gmi / akordy bez prostředníčku mi už docela jdou, mimo jiné trénuju i nějaké základní metalové riffy a tam už se to celkem dá, i když hodně mi tam určitě pomáhá Emi, které hraju jen ukazováčkem a přes horní tři struny... :lol: Paradoxně ale když mám zahrát např. barré Gčko na třetím pražci, tak už se to celkem dá, stejně tak např. Ami na pátém, ale na prvním to pořád není ono... :?

Další problém je v tom, že po chvilce hraní barré akordů mě začínají brát křeče do palce a dlaně, protože se tím palcem popírám o krk, abych měl v ukazováčku větší sílu... U základních akordů je to v pohodě, protože tam se opírám celou dlaní... Tu jednoduchou verzi "eFka" jsem se nikdy pořádně nenaučil, což je ale možná i dobře... :)

Docela neřešitelná věc je pro mě i akord B hraný ve vyšších polohách, na prvním, druhém a třetím pražci to už celkem zvládám, ale jakmile ho mám zahrát o hodně výš, třeba v intru Nothing Else Matters, tak se mi tam prostě ty prsty nad sebe nevejdou... :D Opravdu tohle nevím jak do budoucna vyřešit, protože ať dělám co dělám, tak to tam prostě nedám... :) Proto to šulím tak, že prostředníček posouvám o pole níž, což se při tom vybrnkávání celkem ztratí, ale při hře přes všechny struny je tam už slyšet faleš... :!:

A ještě k tomu, že některé struny při barré nezní - asi záleží na tréningu ale také i na kytaře - na elektrice, která má pružné struny mi to jde asi nejlépe, u westernovky je to trochu horší, ale dá se to, ovšem na klasice to nedám ještě ani dneska... :)
Ale chce to každopádně tréning a ono se to (snad) časem poddá... ;)

Jinak dobrej tréning na barré co jsem hrál a stále hraju já je v začátcích třeba Hardest Button To Button od White Stripes, pak je dobrý i Hotel California na akordy (původní verze se ale hraje jinak) a nebo třeba Malování od Divokýho Billa - 3x Dmi, domáčknou malíček na Dsus4, Dmi, B, C, domáčknou na ani nevím jak se to jmenuje :D a zase Dmi, zakončí se to pak Dmi, Dsus4, Dmi, B, barré G a slide na barré Ami... :)

jirkatoledo

Příspěvek od jirkatoledo »

dotDM píše:O začátcích s barréčkama už tu jedno téma je -http://kytaraforum.cz/viewtopic.php?f=62&t=59

Jen pár dodatků - to F na 4 strunách se prosím rozhodně neuč a začni tou technikou, že si chytneš E na 2 pražči a až ti budou znít ty 3 držené struny, tak přidáš i ukazováček a budeš zkoušet, na které struně nezní....

Pokud ti to nepůjde, zkus si Fmi. Odeber prostředníček a stiskni jím ukazováček... http://cdn-viper.demandvideo.com/media/ ... e6a5_2.jpg

Učit se Barre souhlas,ale nemůžeš mu říkat ,aby se neučil základní akord "F" když mu bude v budoucnu chybět na přehmaty....Nejsem žádný velký kytarysta jen amatér,ale používám oba druhy ,využiji ten ,který tam sedne lépe...
Rieger-Kloss Devítka:polomas,Cedr
Seagull S6:polomas,Smrk

Svobík

Příspěvek od Svobík »

Já už zvládám tak nějak všechny barré jen mi vadí B, H a zkoušel jsem barré D a to tak nějak jde ale tyhle co se hrajou tímto způsobem nic moc..ostatní jsou v pohodě.:)
Ibanez AEL 30SE
FACE DG26

Ol'Dawg

Příspěvek od Ol'Dawg »

Přátelé,
tohle téma by se mělo sjednotit. Jednou tu figuruje jako "Barré", podruhé jako "baré", potřetí jako "Jak zahrát akord F" a určitě bych našel ještě další vlákna, kde jde o totéž. Chtělo by to probírku admina, já sám si na to netroufám., abych nedostal šampón za to, že tu dělám burdel. Zdá se mi zbytečné se k tomu nějak vyjadřovat a do nekonečna omílat, že užitečnost barré technky je daná tím co a jak hrajete - někde je to naprostá nutnost, jinde totální zbytečnost.

Říká se "dvakrát měř, jednou řež". Pro lidi, kteří "dvakrát řežou a neměří vůbec" bych měl řešení - úplně zakázat možnost vytvořit nové téma. Než založíte nové téma, ČTĚTE PROSÍM, jestli to tu už náhodou není - skoro bych se vsadil, že to najdete. Používejte vyhledávání, funguje to spolehlivě a rychle. Pak snad nebude nutné uvažovat o nějakém radikálním opatření...
http://www.kytara.net | http://www.facebook.com/pages/Akustick% ... 5?filter=3
kytara Martin D28 + L. R. Baggs Lyric, combo AER Alpha, Shubb capo (S1, C7b, C8b), Elixir 0.12-0.56 PB, Golden Gate pick, Saddle thumbpick

Emiel

Příspěvek od Emiel »

Svobík píše:Já už zvládám tak nějak všechny barré jen mi vadí B, H a zkoušel jsem barré D a to tak nějak jde ale tyhle co se hrajou tímto způsobem nic moc..ostatní jsou v pohodě.:)
Tyhle ještě jdou, já třeba mám trochen problém rychle přehmátnout na Fdim, případně F#dim. ;)

Jinak u toho B a H dost pomůže, když se naučíš Adur malíčkem, prsteníke ma prostředníkem, pak neni problém nahmántou Bdur, Hdur, Cdur v barré atd. :) alespoň mně to ze začátku dost pomohlo - pak jsem to 'ačko' zas chytal stejně normálněji.
Ono to nějak půjde.

Odpovědět