Musím se do této diskuze také zapojit...
Hraju a učím se už pomalu skoro rok a půl a to moje eFko pořád nemám nic moc...

Je pravda, že je tam už vidět veliké zlepšení, ale pořád to při tom přehazování mezi základním a barré akordem ještě není úplně ono...

Power / či např. Gmi / akordy bez prostředníčku mi už docela jdou, mimo jiné trénuju i nějaké základní metalové riffy a tam už se to celkem dá, i když hodně mi tam určitě pomáhá Emi, které hraju jen ukazováčkem a přes horní tři struny...

Paradoxně ale když mám zahrát např. barré Gčko na třetím pražci, tak už se to celkem dá, stejně tak např. Ami na pátém, ale na prvním to pořád není ono...
Další problém je v tom, že po chvilce hraní barré akordů mě začínají brát křeče do palce a dlaně, protože se tím palcem popírám o krk, abych měl v ukazováčku větší sílu... U základních akordů je to v pohodě, protože tam se opírám celou dlaní... Tu jednoduchou verzi "eFka" jsem se nikdy pořádně nenaučil, což je ale možná i dobře...
Docela neřešitelná věc je pro mě i akord B hraný ve vyšších polohách, na prvním, druhém a třetím pražci to už celkem zvládám, ale jakmile ho mám zahrát o hodně výš, třeba v intru Nothing Else Matters, tak se mi tam prostě ty prsty nad sebe nevejdou...

Opravdu tohle nevím jak do budoucna vyřešit, protože ať dělám co dělám, tak to tam prostě nedám...

Proto to šulím tak, že prostředníček posouvám o pole níž, což se při tom vybrnkávání celkem ztratí, ale při hře přes všechny struny je tam už slyšet faleš...
A ještě k tomu, že některé struny při barré nezní - asi záleží na tréningu ale také i na kytaře - na elektrice, která má pružné struny mi to jde asi nejlépe, u westernovky je to trochu horší, ale dá se to, ovšem na klasice to nedám ještě ani dneska...
Ale chce to každopádně tréning a ono se to (snad) časem poddá...
Jinak dobrej tréning na barré co jsem hrál a stále hraju já je v začátcích třeba Hardest Button To Button od White Stripes, pak je dobrý i Hotel California na akordy (původní verze se ale hraje jinak) a nebo třeba Malování od Divokýho Billa - 3x Dmi, domáčknou malíček na Dsus4, Dmi, B, C, domáčknou na ani nevím jak se to jmenuje

a zase Dmi, zakončí se to pak Dmi, Dsus4, Dmi, B, barré G a slide na barré Ami...