Barré

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
SpeedEX

Barré

Příspěvek od SpeedEX »

Neznáte nějaky odkaz kde bych našel všechny akordy v barré, třeba i A, G, E apod.?

Milan

Re: Barré

Příspěvek od Milan »

Tahle stránka je podle mě vynikající:
http://all-guitar-chords.com/index.php
Určitě hned pochopíš, jak tam hledat akordy :)
Najde ti to všechny varianty všech akordů. A umí i power akordy !
Nebo když znáš jen tóny, tak ti to najde akord.

dotDM

Příspěvek od dotDM »

Aplikace je užitečná, ale můžeš se to zkusit i naučit sám.
Vemme si základní akordy a držení barré typu "F"

Nultý pražec (tedy nedržíš barre): E
1. přažec: F
2. přažec: Fis
3. přažec: G
4. přažec: Gis
5. přažec: A

A o tom to celé je, vše je odvozeno od akordu E a posouváš ho stejně, jako kdyby si transponoval písníčku - to samé třeba dělá kapodastr... Takže stačí umět tuto řadu a dokážeš nejen zahrát kterékoliv barré od některého z akordů...

C - Cis - D - Dis - E - F - Fis - G - Gis - A - B - H

To samé máš u barré typu B - tedy posouváš akord A podle stejné řady. Stejně tak můžeš posovat akord C (pokud máš delší prsty) a další... ;)

Pokud tedy chceš zahrát např. E, tak buď ho můžeš zahrát klasicky bez barré, na 4 pražci jako by se jednalo o C nebo na sedmém pražci jako by jsi hrál A... Dalších možností jsou spousty, ale toto by mohlo zatím stačit. Hodně štěstí!

Milan

Příspěvek od Milan »

dotDM:
Aplikace je užitečná, ale můžeš se to zkusit i naučit sám.
Snažil jsem se přesně odpovědět na konkrétní dotaz :)
Někdo teorii nemusí a já sám jsem jí považoval za zbytečnou. Ale on k tomu člověk dojde sám a začne mu třeba vrtat v hlavě, proč některé tóny po sobě zní libozvučně a proč některé ne. Prostě člověk je tvor zvídavý...(alespoň některý a někteří :D ).

Jsem totální začátečník a ještě dlouho budu a barré akordy jsem si vysvětlil takhle (znalci ať mne prosím třeba vyvedou z omylu :) ):

Akord E (tóny E+G#+H)

e------------------tón e
H------------------tón H
G-------1----------tón G#
D-------2----------tón E
A-------2----------tón H
E------------------tón E

A teď přijde ta moje "pomůcka". Ukazováčkem mohu držet barré na nultém, respektive sedlovém pražci (tónově se nic nezměnilo, jde pořád o akord E):

e--0----------------tón e
H--0----------------tón H
G--0----1-----------tón G#
D--0----2-----------tón E
A--0----2-----------tón H
E--0-----------------tón E

A teď tento prstoklad posunu o jeden pražec směrem ke kobylce kytary. Ukazováček, který držel všechny struny na nultém pražci, se posune na první pražec a vlastně mi vytvoří nový nultý pražec. Vlastně tím vytvořím "nové" celkové naladění kytary o půl tónu výš.
Název tohoto akordu je F (tóny F+A+C).

e--1----------------tón F
H--1----------------tón C
G--1----2-----------tón A
D--1----3-----------tón F
A--1----3-----------tón C
E--1----------------tón F

A takto mohu tento prstoklad posouvat po hmatníku a vždy dostanu akord, který se jmenuje podle prvního nejhlubšího tónu, který je na struně E.
Tak tedy, pokud znám tóny na hmatníku nebo chromatickou řadu, jsem schopen - ale o tom psal už dotDM:
Takže stačí umět tuto řadu a dokážeš nejen zahrát kterékoliv barré od některého z akordů...

Odpovědět