Akord G

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
Odpovědět
kaprthomas

Akord G

Příspěvek od kaprthomas »

Ahoj, nedávno jsem se začal učit hrát na kytaru a mám problém s akordem G, nevím jak ho správně držet. Na fotce je držen jinak než je znározněno na obrázcích pod fotkou. Jaká varianta je pro mě jakožto pro úplného začátečníka nejlepší? Dík za rady :thx:

Obrázek

Obrázek Obrázek

A taky vám musím toto forum moc pochválit, je výborné a učím se hlavně z něj :kapela:

CreAtive_34

Re: Akord G

Příspěvek od CreAtive_34 »

Jestli dobře vidím, tak je to stejné, jako na tom druhém schématu, ne?
Jinak já ho držím stejně, jen "od ukazováčku" tzn. ukazovák + prostředník + prsteník

Milan

Příspěvek od Milan »

Všechno to jsou akordy Gdur (fotka i obě schémata). Navíc opravdu to pravé schéma přesně odpovídá fotografii.
Nepopletl sis čísla pražců s očíslováním prstů? V tomto případě shodou okolností prst č.2 je na pražci č.2 a prst č.3 je na pražci č.3.
To tě třeba spletlo a nesouhlasí ti tam ten prst č.4 na pražci č.3. :)

Tobi

Příspěvek od Tobi »

ahoj. vubec se toho nedes, akord G muzes zahrat ruznymi zpusoby. ty, co jsou na obrazku jsou takovy trochu tezsi, nez standartni zpusob hrani, totiz:

Kód: Vybrat vše

-3(3)-
------
------
------
-2(1)-
-3(2)-
kde prvni cislo je cislo prazce a cislo v zavorce je cislo prstu (1 - ukazovak, 2 - prostrednik, 3 - prstenik). obcas se muze hrat misto prstenikem malikem, dalsi verze :)

duvody, proc to hrat tak, jak je na obrazcich jsou treba, ze nekde zni ten prvni obrazek lip nebo ze z jinyho akordu se ten druhy obrazek lip chyti.

ja jsem zacal hrat tak, jak jsem napsal. pak jsem presel na akord vlevo a obcas chytam Gcko tak, jak je videt v pravo (treba kdyz mam G7 a pak G). ani jeden z nich neni spatne, podle me jsou ale oba slozitejsi nez ten, co jsem napsal.

jedine, ceho se prosim vyvaruj, je takovyto "osmeleny" G, kdy na strune E (nejtlustsi) hrajes palcem. levou rukou se palcem nehraje :P

kaprthomas

Příspěvek od kaprthomas »

Přiznám se že tím palcem jsem to taky zkoušel a bylo to asi nejlehčí :D ale pak je asi problém přechytávat na jiný akord.
Každopádně dík všem za rady snad se do toho nějak dostanu :thx:

Matttyna

Příspěvek od Matttyna »

joo,dostaneš...já hrála to ošulený odzačátku, ale před půl rokem na mě uhodila jedna kytarová duše a lehkým vydíráním jsem se to přeučila - a když se to naučila já, tak to asi půjde všem...
Zezačátku jsem chtěla hrát, ale tohle jsem prostě absolutně nedávala, a zůstalo mi to dva roky :-D
In love with my Nashville NW-32C...

dotDM

Příspěvek od dotDM »

Akord G je úžasný a dá se hrát mnoha způsoby... Správný je samozřejmě jen jeden a to Obrázek, ovšem ne vždy se do písně hodí nebo je praktický... Proto Vám osobně mohu doporučit toto:

1.) Píseň s akordy G - G7 ( - pravděpodobně C)
Použijte klasickou techniku, tedy hrajte G od druhého prstu a poté jednoduše přejděte na G7 položením ukazováčku a zvednutím malíčku.
Obrázek -> Obrázek

2.) Píseň s akordy D - G ( - pravděpodbně D)
Chytněte si akord D a při přehmatu položte malíček (vznikne akord Dsus4 ) a přesuňte pouze ukazováček a prostředníček na basové struny kytary pro akord G). Nyní vlastně držíte akord G podle schématu zmíněného v prvním příspěvku
Obrázek
Zde je možnost ještě zvednou prostředníček, aby se jednalo o "čístý" akord G a nebo ho nechat položený... Je to na vás a u každé písně to zní jinak :-)

3.) Píseň kde se střídá G - C (bez přechodu přes G7)
Zde je úžasná možnost kombinovat G z druhé odrážky a C s basem G... Zní to přímo moderně, ovšem je pro to třeba dost cviku a určitě bych tím nezačínal - špatně se to přeučuje a všude se to hrát nedá (a ano, je to trochu těžší a nezvyklé)

Verdikt? Pokud začínáš, pokus se o klasické G, které se drží od prostředníčku. V budocnu se ti to bude hodit a v některých písních, je to přímo nezbytnost - třeba "předehra" u Amazonky od Hop Trop. :taborak:

A to vaše držení palcem, tedy Cigánské G, rovnou zapomeňte... ;)

Odpovědět