100procent začátečník+trsátko:-)

Riffy, sóla, techniky, cvičení... aneb praxe všeobecně
ReDy

100procent začátečník+trsátko:-)

Příspěvek od ReDy »

ahojte, dlouho jsem hledal nějaké přijatelné stránky ohledně začátku hraní na kytaru a toto forum je bezkonkurenčně nejlepší :D...takže doma mám kytaru(starší) chci se zeptat jestli výměna strun stačí k tomu aby zase zněla jako zamlada:D-dále: jsem absolutní začátečník takže prosím o nějaký návod pro méně chápavé:D:D...a ještě jedna nepříjemná záležitost :D...jde o to že si koušu nehty a chci se zeptat jesli mi to bude při hraní vadit a jestli bych si do začátků měl pořídit trsátko...s kousáním slibuju PŘESTANU :D...díky předem....-)

Dejw

Re: 100procent začátečník+trsátko:-)

Příspěvek od Dejw »

nevím co myslíš tím, aby zněla jako za mlada, ale určitě:

1) výměna strun - rozhodně jo, s novejma bude znít rozhodně líp (já měním struny asi každý 2 měsíce), do začátku bych ti doporučil nějaký měkčí, záleží na jakou kytaru hraješ, pro elektriku doporučuju D´Addario XL .009-.046, na jumbo jsem natahoval jakýsi folkový Yamahy (ale dlouho jsem je neviděl v hudebninách)
- teď mě napadla ještě jedna věc: nekupuj si struny za 80 a míň korun, nic nevydrží a budeš je pořád vyměňovat :-D

2) návod pro méně chápavé - napiš, co tě zajímá, určitě ti někdo odpoví - akordy i rytmy jsou hlavně ze začátku paměťový a mechanický cvičení (nejde to jinak než hrát a hrát a hrát pořád dokola); na něco příjdeš sám, něco tě naučí youtube a něco se dozvíš tady :-)

3) kousání nehtů - blbej zlozvyk, kterej by ti to mohl při hraní vadit (zvlástě při hraní bez trsátka to bude bolet), takže rozhodně přestat kousat. něco jako ideální délka nehtů není, ale samozdřejmě jsou lepší kratší nehty (osobně se mi líp domačkávaj struny)

4) trsátko - záleží na tobě, jestli trsátko bude nebo nebudeš používat, první rytmy zkoušej klidně bez něj, jakmile se naučíš perfektně ovládat pohyby pravé ruky a levou pořádně domačkávat struny , vem si trsátko - pokud budeš domačkávat málo nebude to znít... ale klidně začni hned s trsátkem, je to na tobě...
Naposledy upravil(a) Dejw dne 06 srp 2010 18:58, celkem upraveno 1 x.

Tobi

Příspěvek od Tobi »

na akustický kytary bych doporučil siriusky nebo jiný obyčejný struny, co seženeš za 150,-- v obchodě s hudebninama. určitě železný (ne nylonky - nylonky jsou na klasiku, na španělky a u ohně naprosto nepoužitelný) a tloušťku podle toho, jak moc se máš rád. dělají se 9ky až 12ky. čím tlustší, tím víc budeš mít otlačený prsty, ale zase to líp zní při hraní akordů. v lekcích pro začátečníky je návod na výměnu strun ;)

Smajda

Příspěvek od Smajda »

jen doplním: struny bych pro tebe viděl tak 10sítky (když to řekneš v hudebninách budou vědět, co chceš) a ještě k tomu trsátku, myslím že pro tebe jako začátečníka je lepší bez trsátka jelikož (aspoň já) jsem měl problém s tím, že mi trsátko cestovalo v rukách, tudíš si myslím, že je lepší ovládnout rytmy normálně rukou a pak můžeš začít zápasit s trsátkem ;)
Takovej malilinkatej kytarista Šmajdíček :)

Podpoře prosím fórum přidáním banneru na váš web.

ReDy

Příspěvek od ReDy »

díky za tipy...určitě se ješt ozvu-btw:kytaru mám španělku:-)

Matttyna

Příspěvek od Matttyna »

na španělku spíš ty nylony...s kovovýma je to trochu masochismus - jak pro tebe tak i pro kytaru...mají větší tah, takže kytaru (krk) mohou poškodit...a navíc, nylony se ti budou líp chytat, jelikož mají měkký dohmat, záleží, co potom zamýšlíš - jestli elektriku, nebo zůstat na akustice...ale to asi trochu předbíhám.
In love with my Nashville NW-32C...

ReDy

Příspěvek od ReDy »

já hlavně nemám ani ty struny :D...zamýšlím jen hraní pro radost sem tam u táboráku...elektriku v žádném případě, no mamka taky hrávala a řříkala že kovové měla vždy a byla spokojená:-)

Matttyna

Příspěvek od Matttyna »

tak samozřejmě, že to jde a dřív vlastně (myslím) ani nic jiného nebylo...na hraní u táboráku jsou kovové určitě lepší, a taky je na to lepší trochu jiná kytara...ať už westernová nebo jumbo....viz wikihttp://cs.wikipedia.org/wiki/Kytara - druhy kytar...já mám western - obrázek jako fotka...nevím o ničem lepším k táboráku...:-)
In love with my Nashville NW-32C...

Dejw

Příspěvek od Dejw »

jen takovej dotaz: co máš proti elektrice?? většina lidí v mým okolí co hraje začala na akustice a pak přešla na elektriku (taky pořád jedno jumbo mám, ale moc na něj nehraju) - když chci něco akustickýho, tak hraju na čistej kanál

k táborku jednoznačně kovový struny - bude to líp znít, v hudebninách ti určitě poradí jaký koupit...

jinak španělka má nevýhodu, že má docela širokej krk (hlavně se na ní blbě hrajou baréčka)... podoručuju něco s užším krkem - takže jumbo nebo tu westernku, hraje se na něj daleko líp

ReDy

Příspěvek od ReDy »

proti elektrice nic nemám :-) jen se mi více líbí normal kytary :-) aspoň zatím :-) chci se hlavně naučit hrát :-)

Janny

Příspěvek od Janny »

Prostě asi nemusí elektrika vyhovovat každýmu a hned jí milovat. Já jí taky chtěla, pak jsem jí měla, pak jsem jí prodala a zůstala jsem u akustiky :) A to proti elektrice taky nic nemám, jen mi prostě akustika víc vyhovuje :)

Jinak ono záleží jakou španělku máš :) Na ty "dnešní" bych kovovky nedávala 100%, pokud je to nějaká straší např ceremona luby v dobrém stavu, tam bych se 10tek nebála :-)

Jinak do začátků můžu doporučit k ohni třeba akustický kytary CORT :)

ReDy

Příspěvek od ReDy »

ahoj tak jsem zjistil že je to asi westrenovka :D:D...sry ale jsou hrozně podobné...jaké struny bte doporučili pls???:-)díky, zrovna jsem staré sundal a jdu zítra pro nové, sednou tam všechny značky strun?? btw kytara má tak 20let ale je v prefect stavu :D

Janny

Příspěvek od Janny »

Nemáš fotku té kytary? :)

Pokud je to španělka, doporučuji určitě nylonové. Sama jsem na španělce jednou kovovky měla, ale není to ono.

Pokud je to western, tak určitě můžu doporučit kovový destíky do začátků. Značka je víceméně jedno, když zatím nemáš s čím srovnávat, dej si poradit v tom obchodě :-)

ReDy

Příspěvek od ReDy »

fotku sem dám :-)...díky za rady určitě se ozvu :D

ReDy

Příspěvek od ReDy »

Ahoj tak struny mám, pls potřebuju znát pořadí, to mí jít odshora od nejtlustší po nejtenčí?? protože mám na tom obalu napsáno vždycky pořaí atd...a ta nejtlustší má být až dole nbo co...btw mám kovové akustické struny značky Martin ...díky .-)

Odpovědět