Jak začít úplně od nuly?

Šest strun, sedm strun, plné tělo se SC i HB snímači
Odpovědět
Rylie

Jak začít úplně od nuly?

Příspěvek od Rylie »

Ahoj, potřebovala bych poradit.

Nikdy jsem kytaru nedržela v ruce, nevím jak se její jednotlivý části jmenují, nevím o hraní vůbec nic. Jednoduše se mi ale tato hudba moc líbí a chtěla bych zkusit hrát. Byla bych vděčná za všechny rady. Zajímalo by mě jestli si musím hned kupovat vlastní kytaru? Nebo stačí docházet jednou týdně k nějakému lektorovi, kdy on mi půjčí svoji? Došlo mi ale, že to je asi málo jednou týdně a že by bylo třeba rénovat i doma. Taky nevím jak to na takových lekcích chodí (jestli musíte mít vlastní kytaru nebo vám ji tam půjčí?) Vlastní bych si zatím nemohla dovolit a ani nevím jakou koupit. Vím jen, že chci hrát, ale nevím jak na to.

Děkuji za všechny rady!

CreAtive_34

Re: Jak začít úplně od nuly?

Příspěvek od CreAtive_34 »

Já měl pro začátek tu výhodu, že otec je vášnivý hráč, takže doma pár kytar bylo :lol:
Pokud chceš začít hrát, je asi nutností nějakou kytaru, třeba i tu nejobyčejnější, mít. Jednou týdně je podle mě opravdu málo, minimálně v začátcích by to chtělo mít kytaru alespoň pár minut denně... Není někdo v okolí, kdo by Ti nějakou starou půjčil?
Ad lektor... Já se na kytaru učil víceméně sám, podle knížek a netu, jak to chodí u lektora nebo v ZUŠce netuším... Tohle si musíš rozhodnout Ty. ;)

Dejw

Příspěvek od Dejw »

JJ, určitě vlastní nástroj je základ. Pokud máš v okolí někoho, kdo by ti nástroj zapůjčil, tak bys nástroj nemusela hned kupovat. Na druhou stranu jeden známý narazil na problém - měl ji půjčenou, začalo ho hraní bavit, ale majitel chtěl nástroj vrátit a zůstal tak bez kytary. Konečný rozhodnutí je v tomhle na tobě.

Tím, že máš kytaru na očích tě prostě samo donutí cvičit. Jednou za týden je opravdu hrozně málo. Když tomu věnuješ čas, tak se to projeví a z utrpení se stává potěšení. Matně si pamatuju na začátky, když jsem si lámal prsty na prvních akordech... :-D

Se ZUŠkou nebo lektorem taky nemám zkušenosti. Já se učil v kytarovým kroužku metodou budeme hrát písničky, který chcete. Aspoň z mýho pohledu ideální - praktikuju to dodnes, protože když se učíš něco co se ti líbí, tak to jde mnohem líp. Učím se doma, v poslední době hodně jedu podle videí z Lick library (mimochodem doporučuju všem).

Milan

Příspěvek od Milan »

Ahoj Rylie,
i když nepatřím mezi učitele a administrátory tady na fóru, tak tě tu vítám a doufám, že nám zůstaneš věrná :)

Svúj problém jsi "hodila" do elektrických kytar a já bych ti spíš doporučil tuhle sekci - http://www.kytaraforum.cz/viewtopic.php?f=56&t=15.
Tam se dozvíš, proč a jak začít hrát na kytaru.

Já se ti přesto pokusím odpovědět v rámci svých začátečnických znalostí a věřím, že ti zkušenější se rádi přidají.

Proč chceš hrát to už víš. A dokonce víš, že to bude elektrická kytara. Gratuluji k výběru. Ale nevíš jak začít.

V první řadě bych se naučil pojmenovat jednotlivé části kytary a třeba trochu historie. Na netu toho najdeš plno a proto ti sem nebudu dávat žádné obrázky a odkazy.
V druhé řadě tě čekají dvě cesty.
První je škola. Dobře ale vybírej učitele, co nejvíc se na něj přeptej, případně se ho přímo zeptej na styl výuky. To udělej dřív, než zaplatíš školné na celý rok dopředu. Znám pár lidí, co je učitel nutil jen drtit stupnice a nic jiného je nenaučil.
Takový učitel by tě třeba nebavil.
Nevím odkud jsi a jaký máš výběr učitelů.

Druhá cesta je samouk. Je to už rok a půl i moje cesta a je to cesta sebekázně a na druhou stranu volnosti, píle, snahy...
Učím se z videí, knížek, poslechem, z netu...
Je to těžká cesta plná objevování, radosti z malých pokroků, učení se chyb a jejich odnaučování, zamotané hlavy z teorie...
Teorii jsem ze začátku moc neřešil, ale jak hraju víc a víc, začínám objevovat "Ameriku" a do té teorie jsem víceméně tlačen :)

Kytaru určitě doporučuji vlastní. Je to určitý druh tvojí motivace. Určitě to bude tvoje láska, se kterou budeš chtít "bydlet" a ne jen se vidět jednou dvakrát týdně.
Bude to znít jako fráze - k nástroji si musíš vytvořit vztah, budeš se s ním každý den mazlit, můžeš vzít kytaru kdykoli do ruky a třeba jen tak "blbnout", naučíš se o ní pečovat, dbát, měnit a ladit struny... Takový vztah bude pro tvoje hraní veliké plus.
Když uvažuješ o učiteli, tak bych ty peníze raději investoval do kytary.
Odhaduji že studuješ a tak peněz na kytaru a kombo asi nebude moc.
Kombo bych zatím neřešil, i elektrika nasucho hraje dost hlasitě. A elektrické zkreslení do začátku nepotřebuješ.

Moc jsem ti asi neporadil, ale věřím, že se přidají i ostatní. Což již někteří udělali než jsem dopsal tenhle sloh. :D

Rylie

Příspěvek od Rylie »

Díky, díky, že jste mi věnovali čas :)
V okolí bohužel nikoho, kdo by mi mohl půjčit kytaru nemám... A ano, když nad tím přemýšlím bylo by opravdu lepší investovat rovnou do kytary, než do učitele. Takže to vidim na brigádu a pěkně si na kytárku vydělat. Myslela jsem, že kombo je nutný, ale děkuji Milanovi, že mě vyvedl z omylu :) Alespoň o výdaj míň prozatím. Docela mě překvapuje, že jste samouci. No, budu ještě hledat informace a vám děkuji za ujasnění ;)

Dejw

Příspěvek od Dejw »

Další Milanova slohovka, ale docela poučný čtení, to se musí nechat. Je sice pravda, že elektrika hraje i bez zesilovače a všelijakých zkreslení, ale řekněme si narovinu, že to není zrovna to pravý a pořád tomu bude něco chybět... popravdě řečeno koupí elektriky a komba investice teprve začínají :-D

Ještě bys mohla dodat, jakej styl máš v oblibě nebo vidíš jako směr svého snažení. Třeba by jsme tě mohli nasměrovat ke koupi kytary/komba ;) Jo a taky odkud jsi, třeba by se našla nějaká obětavá duše na zapůjčení nástroje :-D

CreAtive_34

Příspěvek od CreAtive_34 »

S tím kombem... Já hraju na 10W kombíčko za pár korun (do 2 000,-) a plně mi stačí - po koncertech nelítám a na domácí hraní, případně hraní s kamarádem to stačí bohatě.

Rylie

Příspěvek od Rylie »

Já budu ráda když budu mít hlavně tu kytaru :D

Styl nemám vyhraněnej. Jen moc do metalu věci nemusim. Ale co se mi líbí např.: Joan Jett -I love rock´n´roll nebo od Jacksona v písni Beat it je skvělej začátek...

Pocházím z takovýho malýho města u Svitav. Z Moravské Třebové

Milan

Příspěvek od Milan »

Na takovéto "domácí žvýkání" :D ti stačí kombíčko s méně než pěti waty.
Večer v paneláku hraju přes tohle - http://kytary.cz/danelectro-zesilovac-h ... /HN089570/
a přes tohle - http://kytary.cz/vox-amplug-bs/HN101807/.

No a co se týká dobré duše, která by zapůjčila nástroj, tak o jedné takové bych věděl :D . Jenomže jsem z Prahy a Moravská Třebová je pro mě z ruky. A poštou se mi to nějak nechce posílat.
Mohl bych ti půjčit na dobu neurčitou svojí první kytaru - http://kytary.cz/stagg-s300-bk/HN003608/.
Vím že to není výkřik techniky, ale na takové seznámení s nástrojem není špatná.
Píšu o ní tady - http://www.kytaraforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=397.
Už delší dobu leží zabalená pod postelí a čeká až jí někdo seřídí, vymění struny... :D

Willy

Příspěvek od Willy »

Sice trochu starsi prispevek a Rylie uz je mozna zdatna kytaristka, ale treba se bude hodit jeste nekomu jinemu.
Souhlasim s prispevky vyse - kytaru urcite nejakou porid vlastni, nemusi to byt zadny posledni modni kousek, ale je fakt dulezity mit ji doma. Ucit se muzes zatim zkusit sama, na netu je more prispevku a skol. Za me doporucuji http://nanastroj.cz/lekce-kytary. Neco je placene, neco zadaco, ale je to tam fakt od uplnych zacatku. Tak treba ti to taky pomuze. Good luck!

Odpovědět