Je to kytara, kterou firma Gibson vyráběla tuším v 90.letech minulého století v Číně. Je určena pro začínající kytaristy a kytarové školy. V ČR jsem objevil dva poslední nové kousky za cenu 3.500,-.
Na fotkách se mi líbila a za tu cena by to byla i pěkná dekorace na zeď. Byla to spíš tedy pro mě výzva. Rád se "hrabu" v kytarách a navíc jsem byl zvědavý, jak jsou v Číně pečliví a pod co se podepisuje Gibson. Navíc jsem tvar LP nikdy nevlastnil a tak trochu jsem po tom pokukoval.
První dojem po vybalení byl - nádhera. Skvěle zpracovaný povrch, krásná lesklá černá barva, krémové olemování těla, chromovaný hardware, vše bez zjevné chybičky. Nemá klenutý top jako klasický Les Paul, ale placaté tělo jako SG.
22 pražců, šířka ořechu 42mm, menzura 628mm, hmotnost 5kg.
Další rozdíl oproti klasice Gibsonu je šroubovaný krk. Nechci tu psát pojednání o rozdílu mezi šroubovaným a lepeným krkem, ale lepený krk je podle mě náročnější na technologii a přesnost práce a je to víceméně nevratný proces.
Kytara zní na sucho i přes kombo hluboce, medově, prostě něco jiného než průrazné "ukřičené" SG. Jak jsem předeslal, nikdy jsem na LP nehrál a ten zvuk se mi líbí a je to pro mě zase něco nového. Bez komba je tišší než na co jsem zvyklý u SG. Je to asi dáno šroubovaným krkem, tělem z javoru (???) a uchycením strun v kompenzované kobylce.
Jako příslušenství v ceně je elektronická ladička s diodami (mimochodem velmi praktická a přesná ve srovnání s ostatními), opravdu kvalitní popruh a molitanem polstrovaný obal, imbus klíče na seřízení krku a oktáv, trsátka, 3m nástrojový kabel, DVD s kytarovou školou a sada náhradních strun.
No a tím výčet všeho pozitivního končí. Rozhodl jsem se kytaře podívat na zoubek, rozebrat jí do posledního šroubku a udělat z ní reletivně slušnou kytaru.
Šroubovaný spoj krk-tělo
Po rozebrání jsem zjistil, že mezi krkem a tělem je vložený kousek dýhy. Dělník v Číně zřejmě víc zabral dlátem a u jednoho otvoru pro šroub mu ujela ruka. Takže jsem to vykytoval a to je vše, co jsem mohl udělat. Nechtělo se mi kapsu pro krk vybrušovat, bál jsem se, že netrefím úhel krku nebo že bude krk nízko a stejně to budu muset vypodkládat.
Ořech
Obyčejný plastový dutý (!!!) výlisek, který držel silou vůle. Vteřinovým lepidlem jsem vlepil kostěný ořech.
Kompenzovaná kobylka
Kobylka sdružená se struníkem bez pohyblivých kamenů neumožňuje naladění oktáv. Vyměnil jsem jí za klasickou a přidal jsem "parádičku" - chromovaný struník Trapeze. Myslím si, že to kytaře sluší a ladění je pohodlné a hlavně drží!
Ladící mechaniky
Další neznačková věc, která nedržela ladění. Vyměnil jsem je za mechaniky Schaller.
Struny
Tak tomu se ani nedá říci struny. Určitě víte, když rozmotáváte nové struny, jak se vám krásné rovnají až máte strach, že vám vyšvihnou oko. Tak tyhle struny ne. Do rovného stavu jsem jim musel pomáhat a připomínaly mi vázací dráty. Takže samozřejmě výměna za Gibson LP 10.
Hmatník, pražce a výztuha krku
Hmatníku není co vytknout. Horší to bylo s pražci. Asi pět jich bylo potřeba zatlouci na správnou výšku. Konce pražců ve vyšších polohách (17. až 22. pražec) bylo potřeba zabrousit - s tím si nikdo moc velkou práci nedal.
Výztuze krku dávám jedničku. Krk reagoval na utahování a povolování šroubu okamžitě a tak jak měl.
Elektronika
Dva snímače typu humbucker opět bez identifikace. O jejich výměně zatím neuvažuji, zatím jim není co vytknout. Stejně tak potenciometry hlasitosti a tónové clony. Jen přepínač snímačů chodil ztuha, ale pomohlo WD 40 a teď cvaká jak o život.
Zapojení drátů v šachtě - děs a běs. Kabely odpadávaly od pájených míst sotva jsem se jich dotkl. Navíc měly všechny černou izolaci, takže chaos v zapojení.
A jestli jsem čekal stínění kabelů od snímačů, tak jsem byl naivní. Takže mi syn kompletně předrátoval. Díky tomu, že je šachta pro elektroniku malá, je tam sice taky změť kabelů, ale aspoň je to barevné

Ostatní hardware a doplňky
Líbí se mi kombinace černé kytary a krémových doplňků a tak jsem vyměnil knoby potenciometrů, kroužek a čepičku přepínače a přidal jsem plastový pickguard LP.
Ještě čekám na výrobu samolepky na hlavu kytayry. Došlo i na výměnu krytu šroubu výztuhy krku.
Kytara po úpravách hraje a vypadá k obrazu mému. Jenom pro zajímavost uvedu, že za veškěrý vyměněný hardware jsem utratil cca 2.500,-, takže celková částka za kytaru se vyšplhala na 6.000,-Kč.
Za poloviční cenu jsem kdysi koupil kytaru Stagg i s kombem a ta byla v daleko lepším stavu než tenhle Gibson. Obrázek si o tom udělejte sami.
Pokud někdo kupuje svojí první nebo hlavní kytaru, je potřeba tomu věnovat maximální úsilí a pozornost. I když vám jistě nedovolí odšroubovávat krk...
No a nakonec přidám pár fotek.
Kytara po vybalení

Lože krku

Dutý ořech

Šachta elektroniky - nové zapojení

Nový ořech

Nové ladící mechaniky Schaller

Kytara po všech úpravách