Preuceni hry na kytaru pro levaka
Preuceni hry na kytaru pro levaka
Jsem levak a na kytaru hraju uz asi 15 let , ale ne aktivne, v nekterych obdobich aktivne v nekterych kytaru nevydim i pul roku. Jsem levak a hraju stejne jako pravaci , s krkem do leva. Prstoklad mi nedela absolutne problemi, ruka po prazcicich se pohybuje ladne a poslepu, ale na to jak uz hraju dlouho tak porad nemam jistotu rytmu v prave ruce. Nedela mi sice problemi vybrnkavani jednotlivych strun, ale kdyz mam hrat typicky rytmus fsech strun dolu nahoru..., tak v tom proste nemam porad ani po tech letech jistotu a obcas se ta ruka chova jako kdyby nebyla moje...Citim ze mam vice rytmus v leve ruce, je mnohem uvolnenejsi, vim to treba ze zkusenosti hrani na Drum(buben). Nevim jestli nemam zkusit hrat na druhou stranu. Dneska jsem si zkusil prehodit struny, ale uz jenom drzet tu kytaru obracene je jako zacinat uplne od zacatku. Citim se hrozne nesvuj kdyz je kytara obracene, vymackavani akordu je uplna katastrofa a ani v ty levy ruce najednou nemam uplnej pocit ze byto tak bylo lepsi..Hraju uz tolik let a ted sem zoufalej z toho ze bych mel zacinat uplne odznova. Mate nekdo stejne zkusenosti ? je mozne ze i pokud mam opravdu ten rytmus vice v le ruce, tak ho mohu casem opravdu vyvinout i v te prave? Dekuju za odpovedi ...uz sem s toho fakt zoufalej...
-
Re: Preuceni hry na kytaru pro levaka
Ahoj!
Jsem sice pravák a žádný takovýto problém jsem neměl, každopádně jsem se jednu dobu přeučoval techniku levé ruky a měl jsem z toho dost špatné pocity. Nic mi pořádně nešlo, stále jsem si říkal, že se na to vykašlu a vrátím se k tomu, co funguje... Ale chce to vydržet a ono se to člověku vrátí.
Sice teď říkáš, že hrát můžeš a co chceš to zahraješ, ale na pokroky nemáš... Tudíž považuji za podstatné se rozhodnout, zda se chceš ve hře na kytaru zlepšovat či nikoliv. Pakliže ano, je přeučení na druhou ruku nutnost a vsadím se, že nebudeš litovat
Určitě dej vědět jak ses rozhodl a případně jak pokračuješ, samotného by mne zajímalo, jak náročné může přeučení na "kytarového leváka" být
Hodně štěstí!
Jsem sice pravák a žádný takovýto problém jsem neměl, každopádně jsem se jednu dobu přeučoval techniku levé ruky a měl jsem z toho dost špatné pocity. Nic mi pořádně nešlo, stále jsem si říkal, že se na to vykašlu a vrátím se k tomu, co funguje... Ale chce to vydržet a ono se to člověku vrátí.
Sice teď říkáš, že hrát můžeš a co chceš to zahraješ, ale na pokroky nemáš... Tudíž považuji za podstatné se rozhodnout, zda se chceš ve hře na kytaru zlepšovat či nikoliv. Pakliže ano, je přeučení na druhou ruku nutnost a vsadím se, že nebudeš litovat

Určitě dej vědět jak ses rozhodl a případně jak pokračuješ, samotného by mne zajímalo, jak náročné může přeučení na "kytarového leváka" být

Hodně štěstí!
..mohl bych celý Tvůj příspěvek opsat a jen zaměnit pravá za levá a obráceně (a přidat i pár let). Naučil jsem se před dávnými léty, jsa pravák, na jedinou kytaru v našem domě, která byla levá. Měl jsem později podobné pocity a po mnoha letech jsem se rozhodl ke kytaře vrátit. Moje dítě má normální kytaru, a tak jsem zkoušel, jak by to bylo, kdybych to chtěl obrátit a musím říci, že to nejde a nejspíš člověk nevyužije nic z toho, co kdy uměl. Koupil jsem si tedy novou kytaru opět levou a zatím nelituji - přestal jsem prostě svoje horší rytmické cítění svádět na cokoliv jiného. Problém s horším rytmem lze myslím částečně vydřít, kdy se člověk do rytmu prostě najednou "vhraje" a pak už to nezapomene, resp. si vzpomene. Podle mého učitele někdo prostě rytmus má a někdo ne, někdo je schopný hrát z hlavy doprovod a zpívat a jiný se to nikdy pořádně nenaučí, anebo tomu musí věnovat spoustu času. Chce to třeba počítač s nahrávkou a podle něj hrát dokolečka "nahoru a dolu" a ono se to tam najednou najde...
Zajímalo by mě ovšem, jak to s Tebou bylo dál...
Zajímalo by mě ovšem, jak to s Tebou bylo dál...
Já myslím, že tady je důležité rozmyslet, jestli chceš hrát jen na svou kytaru, nebo jestli chceš hrát všude kde přijdeš a je nějaká kytara, pač většina kytar je pro pravaky.