Na návštěvě: Muzikant.cz

Odpovědět
Uživatelský avatar
redakce
Moderátor
Příspěvky: 1120
Registrován: 02 črc 2014 13:59

Na návštěvě: Muzikant.cz

Příspěvek od redakce »

Ostravská hudební stálice.
9. 9. 2020

Značka Muzikant.cz je na českém trhu s hudebními nástroji a zvukovou technikou jednou ze spolehlivých stálic. Společnost se sídlem a kamennou prodejnou v Ostravě-Porubě letos slaví už 27. výročí svého působení na tomto poli. Během těchto let si stačila vybudovat dobré jméno u zákazníků nejen v severomoravském regionu, ale i v rámci ČR. Jaké byly začátky ostravského obchodu s hudebninami? Má své stálé zákazníky i mezi známými muzikanty? Také na ty to otázky odpovídal Pavel Vantuch, zakladatel ostravského obchodu s hudebními nástroji Muzikant.cz.
Obrázek

Povězte nám něco o svých podnikatelských začátcích? Firmu provozujete už od roku 1993, co vás vedlo k jejímu založení a jak se od té doby změnil trh s hudebními nástroji?
Prodejnu jsem založil v době, kdy byl na českém zoufalý nedostatek jakýchkoliv hudebních nástrojů a aparatur. Vše se rozvíjelo velmi dynamicky a nástroje jsme vozili z různých německých obchodů od různých překupníků. Distribuce světových firem v ČR byly teprve budovány. Hlad muzikantů byl ale obrovský a prodalo se cokoliv, co se dovezlo. Byla také obrovská poptávka po prodeji starých nástrojů, také jsme dělali i bazar. S příchodem pana Gála jsme rozjeli s panem Klapuchem výrobu koncových zesilovačů a kytarových efektů pod značkou EDGE.
Obrázek

Během úctyhodných 27 let existence se prodejna Muzikant.cz několikrát stěhovala. Byl důvodem stěhování její obchodní růst?
Jednak nám rostl obrat a poptávka byla téměř nenasytná. První prodejně na Náměstí Republiky 1 brzy přestala stačit, tak jsme v roce 1996 otevřeli druhou větší prodejnu v centru na Chelčického 6. V ní jsme zprovoznili i nahrávací studio a produkovali jsme pár CD několika skupin. Vzniklo zde například album slovenského písničkáře Petera Janků, nebo mastering a výroba CD Žuvačková mafia s Julo Satinským. Nicméně prodej nástrojů stále rostl, tak jsme si pronajali další skladové prostory a v roce 1998 otevřeli další prodejnu na Mlýnské, nedaleko stávající prodejny v ulici Chelčického. Také jsme definitivně opustili první prodejnu na náměstí Republiky. Už v roce 1998 jsme zprovoznili e-shop na adrese www.muzikant.cz. Od té doby měly stánky několik mutací a do dnešní podoby.

Hudební nástroje a zvuková technika, to je široký pojem. Je Muzikant.cz specialista na nějaké konkrétní odvětví v oboru?
S příchodem pana Langera zvaného Kolombo (proslulý ostravský zvukař) do firmy se naší specializací staly ozvučovací aparatury a studivá technika.

Zaměřujete se více na produkty určitých značek? Proč právě na ně?
V současné době se velmi slibně rozvíjí spolupráce s velkými Evropskými distribucemi (Meinl, Warwick Gewa atd.). Tyto firmy zastupují široké portfolio značek a mají obrovské skladové zásoby. Toto nám umožňuje mít v nabídce ať u fyzicky skladem, nebo s rychlým dodáním, většinu typů nástrojů a aparatur.
Obrázek
Obrázek

Ostravsko je v rámci ČR významným kulturním centrem a působí tu řada známých kapel a hudebníků. Chodí k vám někteří z nich nakupovat?
Za těch téměř 30 let se osobně známe s většinou ostravských hudebníků a nakupují u nás téměř všichni. I když v poslední době je situace muzikantů těžká, a tlak na ceny ze strany velkých konkurentů je obrovský, dlouho let budovaná důvěra a věrnost zákazníků nás drží při životě. Často se stává, že kapely, které vystupují v Ostravě, se u nás zastaví a nakoupí tu struny, tu blány a paličky. Někdy tak navážeme dlouhodobou spolupráci, jako se tomu stalo například s kapelou Horkýže Slíže.

Jak už tu zaznělo, Ostravský region je kulturně velmi aktivní. Podporujete nějakým způsobem místní hudební scénu?
Měli jsme projekt HITPARÁDA pro rádio Orion – natoč písničku v profesionálním studiu a dostaň se do vysílání rádia Orion. Také spolupráce s ostravskými kluby Parník, GARAGE aj. je velmi úzká, ať už jde o vybavení, nebo předprodej vstupenek.
Obrázek
Obrázek

Mají vaši podporu také nejmenší muzikanti, například v ZUŠkách nebo hudebních kroužcích?
S většinou ZUŠ v regionu spolupracujeme například tím, že jim na začátku roku dodáme vybavení pro žáky, které nám vyúčtují teprve podle prodejů, čímž si rodiče ušetří shánění a ještě pro školu zůstane drobná marže. Také děláme na ZUŠkách předváděcí akce, aby se učitelé seznámili s tím, jak se nástroje vyvíjejí.

Letos slaví Muzikant.cz své 27. narozeniny. V tomto věku zhaslo hned několik hvězd světového hudebního nebe. Jak se v dnešní složité době vyhnout s firmou podobnému osudu?
Od roku 2016 máme vlastní nemovitost v Porubě, kde je prodejna s pódiem, sklad i zkušebna, takže ideální stav mít vše na jednom místě. Ostatní prodejny jsme museli uzavřít. Vedlo nás k tomu brutální snížení marží na internetu. Také nás opustilo i pár zaměstnanců. Proto jsme v aktuální verzi e-shopu vytvořili možnost prodeje dalších komodit, kromě hudebních nástrojů. Také se brzy může stát, že u nás nakoupíte kromě nástroje ještě jiné zboží. Jaké, to si zatím nechám pro sebe. Nicméně i nadále zůstanou hudebniny naším hlavním oborem.
Obrázek

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.

redakce

#supportyourshop


Další rozhovory


Votchi chystají novou desku

Rozhovor s kapelou nejen o natáčení desky.

Se členy skupiny Votchi jsem se sešel v jejich Žižkovské zkušebně, ve velmi uvolněné atmosféře. Kapela chystá vydání nové desky na leden 2015. O tvůrčím procesu i věcech souvisejících si se mnou povídal kapelník Mirek Mužík (klávesy), Pavel Bartoš (baskytara), Martin Smejkal (kytara) a zpěvák Alex McBeat. S producentem vznikajícího alba, Ianem Keloskym, jsem se stačil jen minout ve dveřích, ale na rozhovor s ním také brzy dojde.


Take 6 se vrací do Čech

Bleskový rozhovor s Claudem McKnightem.

Po dvou letech se vrací do Čech v rámci Moravia Music Festu (29.11. pražský Lucena Music Bar, 30.11. Brno Sono Centrum) americký vokální sextet Take 6. Přestože věřím, že jej není potřeba představovat, rád bych zmínil pár základních fakt o tomto fenomenálním souboru.


Na návštěvě: Drumcenter.cz

Rozhovor s opavským prodejcem hudebních nástrojů a výrobcem bících souprav.

Firma Ivo Honajzera působí na českém trhu od roku 1993. Za téměř tři dekády se z prodejce hudebních nosičů transformovala v jeden z nejzásadnějších obchodů s bicími nástroji v ČR a svou důležitost nejen pro severomoravský region potvrzuje spoluprací s řadou předních tuzemských bubeníků. Od roku 2003 vyrábí Drumcenter vlastní bicí soupravy pod označením DC Custom Drums a ve své stáji má endorsery jako jsou Adam Jánošík nebo . Jaké jsou další plány opavské firmy a na další zajímavosti o jejím působení, jsme se zeptali jejího zakladatele Ivo Honajzera.

Odpovědět