Na návštěvě: Muzikant.cz

Odpovědět
Uživatelský avatar
redakce
Moderátor
Příspěvky: 1126
Registrován: 02 črc 2014 13:59

Na návštěvě: Muzikant.cz

Příspěvek od redakce »

Ostravská hudební stálice.
9. 9. 2020

Značka Muzikant.cz je na českém trhu s hudebními nástroji a zvukovou technikou jednou ze spolehlivých stálic. Společnost se sídlem a kamennou prodejnou v Ostravě-Porubě letos slaví už 27. výročí svého působení na tomto poli. Během těchto let si stačila vybudovat dobré jméno u zákazníků nejen v severomoravském regionu, ale i v rámci ČR. Jaké byly začátky ostravského obchodu s hudebninami? Má své stálé zákazníky i mezi známými muzikanty? Také na ty to otázky odpovídal Pavel Vantuch, zakladatel ostravského obchodu s hudebními nástroji Muzikant.cz.
Obrázek

Povězte nám něco o svých podnikatelských začátcích? Firmu provozujete už od roku 1993, co vás vedlo k jejímu založení a jak se od té doby změnil trh s hudebními nástroji?
Prodejnu jsem založil v době, kdy byl na českém zoufalý nedostatek jakýchkoliv hudebních nástrojů a aparatur. Vše se rozvíjelo velmi dynamicky a nástroje jsme vozili z různých německých obchodů od různých překupníků. Distribuce světových firem v ČR byly teprve budovány. Hlad muzikantů byl ale obrovský a prodalo se cokoliv, co se dovezlo. Byla také obrovská poptávka po prodeji starých nástrojů, také jsme dělali i bazar. S příchodem pana Gála jsme rozjeli s panem Klapuchem výrobu koncových zesilovačů a kytarových efektů pod značkou EDGE.
Obrázek

Během úctyhodných 27 let existence se prodejna Muzikant.cz několikrát stěhovala. Byl důvodem stěhování její obchodní růst?
Jednak nám rostl obrat a poptávka byla téměř nenasytná. První prodejně na Náměstí Republiky 1 brzy přestala stačit, tak jsme v roce 1996 otevřeli druhou větší prodejnu v centru na Chelčického 6. V ní jsme zprovoznili i nahrávací studio a produkovali jsme pár CD několika skupin. Vzniklo zde například album slovenského písničkáře Petera Janků, nebo mastering a výroba CD Žuvačková mafia s Julo Satinským. Nicméně prodej nástrojů stále rostl, tak jsme si pronajali další skladové prostory a v roce 1998 otevřeli další prodejnu na Mlýnské, nedaleko stávající prodejny v ulici Chelčického. Také jsme definitivně opustili první prodejnu na náměstí Republiky. Už v roce 1998 jsme zprovoznili e-shop na adrese www.muzikant.cz. Od té doby měly stánky několik mutací a do dnešní podoby.

Hudební nástroje a zvuková technika, to je široký pojem. Je Muzikant.cz specialista na nějaké konkrétní odvětví v oboru?
S příchodem pana Langera zvaného Kolombo (proslulý ostravský zvukař) do firmy se naší specializací staly ozvučovací aparatury a studivá technika.

Zaměřujete se více na produkty určitých značek? Proč právě na ně?
V současné době se velmi slibně rozvíjí spolupráce s velkými Evropskými distribucemi (Meinl, Warwick Gewa atd.). Tyto firmy zastupují široké portfolio značek a mají obrovské skladové zásoby. Toto nám umožňuje mít v nabídce ať u fyzicky skladem, nebo s rychlým dodáním, většinu typů nástrojů a aparatur.
Obrázek
Obrázek

Ostravsko je v rámci ČR významným kulturním centrem a působí tu řada známých kapel a hudebníků. Chodí k vám někteří z nich nakupovat?
Za těch téměř 30 let se osobně známe s většinou ostravských hudebníků a nakupují u nás téměř všichni. I když v poslední době je situace muzikantů těžká, a tlak na ceny ze strany velkých konkurentů je obrovský, dlouho let budovaná důvěra a věrnost zákazníků nás drží při životě. Často se stává, že kapely, které vystupují v Ostravě, se u nás zastaví a nakoupí tu struny, tu blány a paličky. Někdy tak navážeme dlouhodobou spolupráci, jako se tomu stalo například s kapelou Horkýže Slíže.

Jak už tu zaznělo, Ostravský region je kulturně velmi aktivní. Podporujete nějakým způsobem místní hudební scénu?
Měli jsme projekt HITPARÁDA pro rádio Orion – natoč písničku v profesionálním studiu a dostaň se do vysílání rádia Orion. Také spolupráce s ostravskými kluby Parník, GARAGE aj. je velmi úzká, ať už jde o vybavení, nebo předprodej vstupenek.
Obrázek
Obrázek

Mají vaši podporu také nejmenší muzikanti, například v ZUŠkách nebo hudebních kroužcích?
S většinou ZUŠ v regionu spolupracujeme například tím, že jim na začátku roku dodáme vybavení pro žáky, které nám vyúčtují teprve podle prodejů, čímž si rodiče ušetří shánění a ještě pro školu zůstane drobná marže. Také děláme na ZUŠkách předváděcí akce, aby se učitelé seznámili s tím, jak se nástroje vyvíjejí.

Letos slaví Muzikant.cz své 27. narozeniny. V tomto věku zhaslo hned několik hvězd světového hudebního nebe. Jak se v dnešní složité době vyhnout s firmou podobnému osudu?
Od roku 2016 máme vlastní nemovitost v Porubě, kde je prodejna s pódiem, sklad i zkušebna, takže ideální stav mít vše na jednom místě. Ostatní prodejny jsme museli uzavřít. Vedlo nás k tomu brutální snížení marží na internetu. Také nás opustilo i pár zaměstnanců. Proto jsme v aktuální verzi e-shopu vytvořili možnost prodeje dalších komodit, kromě hudebních nástrojů. Také se brzy může stát, že u nás nakoupíte kromě nástroje ještě jiné zboží. Jaké, to si zatím nechám pro sebe. Nicméně i nadále zůstanou hudebniny naším hlavním oborem.
Obrázek

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů.

redakce

#supportyourshop


Další rozhovory


New York Voices

Rozhovor s americkým jazzovým vokálním kvartetem.

V pondělí 3.11. vystoupí jedinečná americká kapela New York Voices v rámci Moravia Music Festu v brněnském Sono Centru. Za zmínku jistě stojí, že s tímto světově proslulým souborem vystoupí česká kapela B-Side Band, které New York Voices pokřtí její nové album Meeting Point. Jedná se o novou desku, která je tvořena výhradně původními skladbami českých autorů (Jiří Levíček, Jakub Červenka a další), napsaných právě pro tento big band. O náběr zvuku této desky se postaral Jan Košulič ve studiu Divadla na Orlí, o finální zvuk celé desky pak Phil Bulla z Platinium productions v New Yorku. Křtít bude Vojtěch Dyk a již zmínění New York Voices. Teď již bez dalších okolků k rozhovoru s New York Voices.


Votchi chystají novou desku

Rozhovor s kapelou nejen o natáčení desky.

Se členy skupiny Votchi jsem se sešel v jejich Žižkovské zkušebně, ve velmi uvolněné atmosféře. Kapela chystá vydání nové desky na leden 2015. O tvůrčím procesu i věcech souvisejících si se mnou povídal kapelník Mirek Mužík (klávesy), Pavel Bartoš (baskytara), Martin Smejkal (kytara) a zpěvák Alex McBeat. S producentem vznikajícího alba, Ianem Keloskym, jsem se stačil jen minout ve dveřích, ale na rozhovor s ním také brzy dojde.


Na návštěvě: Kytary.cz

Modřanská kytarová odysea.

Kdybychom český trh s hudebními nástroji přirovnali k cyklistickému závodu, můžeme konstatovat, že čelo jeho pelotonu drží už několik ročních etap Kytary.cz. Společnost se sídlem v pražských Modřanech se pod vedením Jana Pilse a Vladimíra Myslíka během dvaceti let své existence vypracovala v moderní firmu evropského formátu. Jako jediná v České republice organizuje vlastní hudební festival a své obchodní aktivity rozšiřuje také do zahraničí. Má u nás značka s pankáčem v logu konkurenci? Jaké byly její začátky a jakou má před sebou budoucnost? I na to jsme se zeptali jejího obchodního ředitele Jiřího Würtherleho.

Odpovědět