Lazer Viking

Odpovědět
matomisik
Příspěvky: 45
Registrován: 03 úno 2019 19:22

Lazer Viking

Příspěvek od matomisik »

Já nemám koníčky. Já dělám jenom věci, bez kterých bych nemohl žít.
14. 11. 2019

Lazer Viking je pražský hudebník, zpěvák, kytarista a producent, který se od metalu propracoval skrz rock 'n roll 50. let k písničkářství odkazujícího na přelom šedesátých a sedmdesátých let. Jeho nekompromisně upřímný projev rozděluje jeho posluchače na dva tábory, ti co bez něj nemohou žít a ti, co ho bez lítosti zatracují... nic mezi tím. Tento lehce provokativní umělec má na kontě již tři dlouhohrající alba, letošní Drag, Radical Karaoke (2015) a Flesh Cadillac (2016), z toho první dvě byla nominovaná na tuzemskou desku roku. Při poslechu jeho hudby je člověk nenásilně přenesen do světa, kde žijí špinavé zvuky elektrických kytar, nostalgie zabalená v tunách pružinového reverbu a syrová neučesanost, která zcela přirozeně servíruje silné a intimní písně, odkazující na vliv hudby dob dávno minulých.
Obrázek

Poodhalíš nám pozadí jména Lazer Viking?
We Are The Lazer Viking je první album od jedný mý srdcový kapely, grindcorových An Albatross. Je na něm song, kterej se jmenuje I Am The Lazer Viking. Má takovej příznačnej a úspornej text: „Baby, this rock’n’roll, / Baby, will save your soul / I am the Lazer Viking!“. Těžko hledat něco, co by mě líp vystihovalo.

Co tě v nejbližších měsících čeká? Nějaké nahrávání, deska, tour nebo tak něco?
Na takový tý klasický čecháčkovský víkendový šnůře jsem už asi patnáct let non stop. V lednu jdu nahrávat s Vikingem další desku a 3.12. máme poslední letošní koncert v Café V lese s Viah, kde budem hrát s kapelou celou naší poslední desku Drag i nějaký úplně nový písničky.

Krom vlastní tvorby se věnuješ také hudební produkci. S jakými interprety jsi už spolupracoval?
Genuine Jacks, Good Times Only, The Valentines, Sofian Medjmedj.No a jak to u tebe s muzikou začalo? Proč zrovna kytara a co tě k ní přivedlo?
Jedním všeříkajícím slovem: Deftones.

Co nebo kdo tě přivedl k hudebnímu stylu, který hraješ nyní? Přeci jen je to dost odlišné od toho, na čem jsi začínal.
Myslíš? Mě to přijde pořád to samý v bleděmodrým. Akorát už se mi s postupujícím věkem zpomalujou ruce. Ale krom Deftones mi toho asi nejvíc dal Elvis Costello.

Co tvé hudební vzdělání? Jsi samouk nebo školený muzikant?
Pokud se Já, písnička 2 nepočítá jako tuzemská Berklee College of Music, tak jsem samouk.
Obrázek

Měl jsi svého kytarového hrdinu, nějaký vzor?
Vlastně asi ani ne, mě vždycky bavily písničky víc jako celek. Naopak mě nikdy moc nebavil koncept jakejchkoliv hrdinů.

Jaká byla tvoje první kapela, která za něco stála?
Všechny moje kapely byly, jsou a budou nejlepší. Kdyby se tohle mělo někdy měnit, věším to okamžitě na hřebík.

Teď na tebe budu mít pár takových techničtějších otázek kolem kytar. Začneme tvým koncertním vybavením. Jaké nástroje a aparaturu nyní používáš?
Řeknu to takhle: Tenhle rozhovor děláme pár týdnů po natočení Kytarový zbrojnice a můj setup už je zase jinej, než ten, co jsem tam ukazoval. Ale věci, co budu mít vždycky, jsou nějaká varianta Brownface Fender 6G2 Princetonu a kytara s hlazenýma strunama. To jsou v tuhle chvíli můj LongAmp Viking Amp a Fab Guitars Lazerbird. S těmahle dvěma věcma mě velmi pravděpodobně jednou pohřběj. Poslední dobou začínám mít taky pocit, že se mi do rakve bude muset ještě vejít Hudson Broadcast.Vím, že jsi velký milovník pružinového reverbu… jaký je ten nejlepší pružiňák na světě?
Myslím, že to je nerozhodně mezi Fender 6G15 Reverb Unit, SurfyBear Metal a Anasounds Element s La Brute tankem. To je taková moje současná svatá trojice.

Už se ti někdy stalo, že by ti při koncertě přestalo něco fungovat? Jsi na podobné situace nějak připravený?
Psychicky ne, jinak celkem jo. Ale tak mě technicky vzato stačí kytara, kabel, amp. Celej můj pedalboard je věc, se kterou mě spíš baví si hrát a neustále ji přestavovat, ale nejsem na ní závislej. Byly časy, kdy jsem měl pocit, že potřebuju dvanáctistrunku, kytary ve dvou laděních, různý octavery, bez kterých nešly některý písničky hrát. Všechno to šlo z vokna. Stálo mi to jenom v cestě.

Teď trochu k nahrávání. Máš nějaký svůj oblíbený postup při nahrávání kytar ve studiu?
Ideálně na jeden take, nejlépe ten první. Ale to se nepoštěstí zas tak často. Chodíš do studia s kompletně hotovou představou o finální podobě nahrávky, nebo necháváš nějaký prostor a tvoříš přímo na místě?
Já bez kompletně hotové představy o finální podobě nahrávky nechodím spát, natož pak do studia.

Dalo by se říct, že cvičíš na kytaru klasickým způsobem? Nebo jsi z těch lidí, co radši na nástroj hrajou a tvoří hudbu, než aby cvičili nějaké techniky?
Já se na kytaru naučil hrát tak, že jsem se pokoušel hrát svý oblíbený písničky, takže všechny „techniky“, který používám, jsou zbastlený techniky někoho jinýho. Nemám ale v žádným případě pocit, že bych byl technicky zdatnej kytarista. Zároveň jsem si jistej tím, že tak jako já, nehraje nikdo. A přesně to mě vždycky bavilo na kytaristech, který mě někam posunuli, ať už to byl Dick Dale, Robbie Robertson, Link Wray, Neil Young nebo už zmiňovanej Costello. Pro mě je to hlavně o konstantní práci, o tom nezakrnět. Poslední dobou se tak hlavně učím hrát míň, abych do písniček dostal víc nějakýho pomyslnýho prostoru, nezahlcoval je. Moc mi to ale ještě nejde.

Jak bys popsal “to”, co tě na hraní na kytaru vlastně baví?
Hele, to je asi lepší přijít na koncert a zažít si to, než abych to tady krkolomně lámal do nějaký pochybný milostný poezie.

Teď něco k tvorbě. Jak píšeš písně? Jaký je tvůj proces? Jak z prvotního nápadu vznikne finální song?
Nemám žádnej mustr, kterej bych vědomě aplikoval. Teda kromě toho, že píšu nebo aspoň něco piluju každej den.
Obrázek
Jsi z těch, co kladou důraz na zvuk kytary v konkrétních partech písně, se všemi jeho jemnými odchylkami, nebo to až tak neřešíš?
Řešim všechno až zbytečně moc.

Vždy mi přišlo, že věci kolem tvých desek jsou hodně dotažené. Děláš si většinou vše sám, nebo už máš kolem sebe lidi, kteří ti s tím pomáhají?
Posledních snad šest desek jsem dělal s Martinem Přikrylem. Na začátku příštího roku jdeme dělat další. Myslím, že je zatraceně důležitý mít někoho, komu věříš a můžeš od něj odrážet všechno od prvního dema nahranýho doma v kuchyni na telefon až po finální master.

Dnešní doba je dost uspěchaná… Jak si hledáš čas na psaní muziky a na cvičení/hraní na kytaru ty?
Kdo si musí hledat čas na psaní a hraní, dělá něco špatně.

Je hudba tvůj jediný životní koníček, nebo máš i něco jiného? Nějaký tajný koníček, o kterém si ještě nikomu neřekl?
Já nemám koníčky. Já dělám jenom věci, bez kterých bych nemohl žít.Předpokládám, že nejsi z těch šťastných, které samotná muzika uživí na 100%? Čím je Lazer Viking v civilu?
Já jsem povoláním hudební dramaturg Radia Wave. Takže mě hudba živí.

A na závěr, máš nějaký aktuální objev, českou kapelu, kterou bys posluchačům rád doporučil?
Já jsem si nedávno všiml, že když mi někdo něco doporučuje, tak si to zásadně nikdy nepustím. Takže bych všem doporučil, ať si poslouchaj co chtěj a kašlou na to, co si o tom myslí kdokoliv jinej.

Odkazy:
Bandcamp: lazerviking.bandcamp.com
Instagram: www.instagram.com/lzrvkng/
Facebook: www.facebook.com/lzrvkng/

Za MUSICstage.cz se ptal Mato Mišík
PROFIL AUTORA: Maťo Mišík
Hudebník a výtvarník. Starší syn zpěváka Vladimíra Mišíka. Jako kytaristu si ho můžete pamatovat z kapel Tata Bojs nebo Aneta Langerová. V současnosti je aktivní ve své domovské skupině Gingerhead. Jako výtvarník stojí za značným počtem CD obalů předních českých interpretů jako jsou Kabát, Wohnout, Kurtizány z 25 Avenue, UDG, Škwor, Žlutý pes, Aneta Langerová a další. Jeho vztah ke kytarám se odrazil také ve spolupráci s Kirkem Hammettem z Metallicy a jeho firmu na kytarové efekty KHDK nebo Salvation Audio, značkou světoznámého českého inženýra Antonína Salvy. Maťo je také autorem video seriálu Kytarová zbrojnice. Více na www.matomisik.cz.


Další rozhovory


4rockers: Slávek Šámal

Lampy jsou pro ty, kteří hledají pocit, feeling a radost ze hry.

Onehdá se mi stalo, že moje 5150 počala topit tak, že si bylo možné na chladicí mřížce ugrilovat steak. Nedalo se dělat nic jiného, než vyhledat odbornou pomoc. Při hledání šikovného člověka, který by mi pomohl, jsem narazil na firmu 4rockers, kterou vlastní pan Slávek Šámal. Při bližším průzkum jsem zjistil, že pan Šámal nejen opravuje, ale také modifikuje zesilovače, vyrábí aparáty a efekty. Krom toho je aktivní muzikant a kytarovému zvuku rozumí jako málokdo. Jeho práce je ceněna i u zahraničních kytaristů, kteří neváhají přivézt své aparáty do Prahy a nechat si je poupravit. I já jsem podlehl a zvuk mého upraveného zesilovače je najednou mnohem luxusnější.


Jiří Štarha

Už nikam nespěchám, dělám jen to, co mě baví.

Výborného kytaristu Jiřího Štarhu budou čeští posluchači znát nejspíš z kapely Navigators, která se před lety rozpadla. Jiří v těchto dnech posílí znovuobživlou klubovou krishna-coreovou legendu Kashmir 9:41.


Wohnout: Honza Homola

Povídání o kytarách, písních a věcech mezi tím.

Kytaristu, zpěváka a skladatele skupiny Wohnout, Honzu Homolu, jsem vyzpovídal, abych se dozvěděl, co stojí v pozadí jeho kytarového zvuku, zda je těžší psát texty či skládat muziku nebo něco o saunování před koncertem.

Odpovědět