Yamaha PSR-EW425

Odpovědět
bob.zika
Příspěvky: 2
Registrován: 28 říj 2015 19:40

Yamaha PSR-EW425

Příspěvek od bob.zika »

Digitální keyboard s 76 dynamickými klávesami pro výuku.
29. 6. 2022

Modelová řada přenosných digitálních keyboardů firmy Yamaha PSR-EW (Education Wide - výukový s širším rozsahem klaviatury) je nejmladší modelovou řadou, která přišla na trh v roce 2016. Tento model vychází z PSR-E; je to vlastně jeho prodloužená verze. Tyto modely jsou určeny hlavně začínajícím hráčům na elektronické klávesové nástroje s automatickým doprovodem. Co se týče výběru, je v obou řadách k dispozici hned několik (PSR-EW425, PSR-EW310 PSR-E473, PSR-E373, EZ-300, PSR-E360). Rozhodně budete mít z čeho vybírat. Vraťme se však k modelu PSR-EW425, který je svojí výbavou a možnostmi tím nejvyšším modelem své řady. Generačně je již třetím modelem po PSR-EW400 a PSR-EW410.

Koncepce a design nástroje
Nástroj změnil lehce svůj design. Přibyly zde modré prvky v podobě tlačítek a otočných ovladačů na předním panelu. Modře jsou vyvedeny i nápisy značky a modelu na zadním panelu. Tyto modré prvky přinesly oživení celého nástroje.

Koncepce nástroje se v zásadě neliší od svého předchůdce. Na přední straně nástroje najdete všechny ovládací prvky, displej nástroje, reproduktory, klaviaturu a drážky pro zasazení notového pultíku. Ovládací prvky na přední straně jsou přeskupeny a nabídka je mírně poupravena. Seřazeny jsou přehledně v sedmi sekcích okolo displeje. V některých něco přibylo, v některých ubylo. Nejedná se o nic zásadního a pokud jste měli některý z předchozích dvou modelů, rychle si na nové uspořádání a ovládání zvyknete. Zadní panel nabízí všechny potřebné vstupy, výstupy a jeden otočný ovladač (Gain). Ve spodní části nástroje najdete šachtu pro baterie typu D. Je dobré, že nástroj můžete napájet jak ze sítě pomocí adaptéru, tak i z baterií. Druhou možnost oceníte hlavně na místech, kde není možnost připojit se k elektrické síti.
Obrázek

Klaviatura a její možnosti
Model EW nabízí 76 kláves s rychlostní citlivostí úhozu. Jedná se o standardní keyboardovou klaviaturu v rozsahu od kontra E až po g4 s možností nastavení citlivosti úhozu. Nastavit můžete celkem čtyři: Soft - lehká, Medium - střední, Hard - tvrdá a Fixed - pevná, tak jako například u varhan. I přesto, že klaviatura není vyvažovaná ani polovyvažovaná, hraje se na ni příjemně. Tento rozsah klaviatury si lidé často spojují s náhražkou klavíru. Bohužel tomu tak není. Co se týče kvality (vyvážení), celkového rozsahu a hlavně ponoru při stisku klávesy, jsou klaviatury pian a pianin úplně někde jinde. Právě z tohoto důvodu není vhodné považovat tyto keyboardy za náhražku klasického piana. Klaviatura nabízí také standardní funkce jako rozdělení klaviatury (Split) s možností volby bodu rozdělení (Split Point), vrstvení zvuku (Dual/Layers), transpozici (Transpose), kterou můžete provést v půltónových krocích i po oktávě.

Ozvučovací systém nástroje
Nástroj disponuje zesilovačem 2x 12 W a dvěma 12cm reproduktory. Výkon je plně dostačující pro třídu nebo domácí použití. Pokud by se vám zdálo, že nástroj hraje přece jen potichu, můžete využít nové funkce zvýšení celkové hlasitosti nástroje (Mega Bost), která zesílí v prvním kroku nástroj přibližně o +3 dB a v druhém o +6 dB. Ve větších místnostech doporučuji nástroj přizvučit přes klávesové kombo, nebo externí zvukový systém.

Automatická doprovodná jednotka
EW425 nabízí více doprovodných stylů než jeho předchůdce. Celkem je jich 290. K dispozici můžete mít i 10 externích hudebních stylů, které lze importovat do nástroje z USB Flash disku. Svítí-li červená LEDka Style, stačí aktivovat doprovodnou jednotku (ACMP On/Off) a můžete začít využívat dalších možností doprovodu. Standardem jsou formální části (Intro/Ending/rit., Main/Auto Fill, Sync Stop, Sync Start, Start/Stop). Výborný nápad je rychlé vypnutí a zapnutí jednotlivých stop hudebního stylu přímo z předního panelu (Drums, Bass, Chord1 & 2, Pad a Phrases). Další možnosti nastavení doprovodu najdete po stisknutí tlačítka Function. Zde můžete upravit například hlasitost doprovodného stylu (Style Volume), režim hraných akordů (Finger Type), hudební styl na výstupu (Style Out), nastavit tóninu inteligentního akordu (S.ChdKey), nebo změnu zvukové barvy v každém partu a další. Není zapomenuto ani na OTS (One Touch Setting). U hudebních stylů je podporován formát SFF (Standard File Format), který je standardem firmy Yamaha. Možnosti nastavení tohoto aranžéru jsou ve své třídě plně dostačující.
Obrázek

Zvukové barvy
K navýšení došlo i u zvukových barev. Těch je aktuálně 820 včetně 10 prémiových varhanních, 4 Live, 9 Sweet, 6 Cool a 14 Super Articulation Lite zvukových barev. Na chvilku se zastavíme u prémiových varhanních zvuků. Ty byly vytvořeny samplováním špičkového a také mnohem dražšího pódiového nástroje Yamaha řady YC (modely YC61, YC73 a YC88). Co se týče stereo klavíru (Live! Concert Grand) je připraven z nasamplovaných vzorků, které byly poprvé použity na mnohem dražším nástroji Yamaha Tyros 4. Skvělé je, že i na tyto nižší modely se dostaly zvuky z kategorie Super Articulation, i když jen ve verzi Lite. To vše svědčí o tom, že výrobce vybere z vyšších modelů několik „Best Of“ zvukových barev a ty pak nabídne i u modelů středně nižší třídy.

Tento model podporuje standardy GM a XG lite, což je v této třídě již klasika. Nástroji také prospělo zvýšení polyfonie. Nyní je k dispozici 64 hlasů. Tónový generátor využívá při zpracování zvukových barev technologie stereofonní samplování AWM.

Pravdou je, že zde najdete všemožné zvukové barvy, hodící se pro jakýkoliv hudební styl. Kvalita jednotlivých barev je díky současným technologiím opět o něco vyšší. Osobně jsem nejvíce ocenil prémiové varhanní barvy a zvukové barvy Super Articulation Lite. Lépe znělo rovněž i základní piano Live! Concert Grand. Věřím, že si každý uživatel tohoto modelu určitě vybere svoje oblíbené zvukové barvy.

Sampling
Nástroji nechybí ani takzvaný rychlý sampling (Quick Sampling), který měl již jeho předchůdce. V kostce si tuto funkci připomeneme. Zvuk se importoval pomocí vstupu AUX IN a poté se přiřadil konkrétní klávese na klaviatuře. Pak bylo možné jej přehrávat přímo z klaviatury. K dispozici byly tři druhy samplů (Normal, Loop a Oneshot). U Normalu výška tónu závisela na klávese, která byla stisknuta, Loop umožňoval přehrávat sampl ve smyčce bez vlivu na změnu výšky tónu a Oneshot přehrával sampl pouze jednou bez vlivu na změnu výšky tónu.

Nový model byl vylepšen o čtyři pady pro funkci samplování. Nabízí dva druhy samplů (Loop a Oneshot). Doba samplování může být přibližně 9,6 sekundy. Standardní je i kvalita vzorku WAV 16 bitů, stereo/ 44,1 kHz. Samplovat lze ze vstupu AUX IN, z mikrofonního vstupu (Mic Input) nebo ze zvukového rozhraní na paměťovém médiu USB.
Obrázek

Další vylepšení a možnosti
Přednímu panelu byla přidána větší tlačítka pro přímou volbu kategorií zvukových barev a hudebních stylů. Ty můžete potom jednoduše vybírat zadáním čísla na numerické klávesnici nebo se rychle přepnout do vámi požadované kategorie hudebních stylů či zvukových barev. Nově zde najdete také tlačítka pro oktávový posun (Octave). Rychlý přístup k této funkci oceníte hlavně v praxi. Tomuto modelu nechybí ani sekce Live Control. Právě v ní můžete pomocí jednoho tlačítka (Knob Assign) a dvou otočných ovladačů (Knob A & B) řídit různé parametry nástroje v reálném čase, což celkově oživí vaši hru.

Využít můžete také služeb nastavení tóniny inteligentního akordu (režim Smart Chord). Jak to funguje? Zvolíme-li například SP0 tóninu která nemá žádný křížek ani bé, můžete stiskem jedné jediné klávesy zahrát daný akord. Klávesa c → C, d → Dm, e → E, f → F, g → G7, a → Am, h → Hm7. Stačí tedy zadat křížkovou (SP1-SP7), nebo béčkovou (FL1-FL7) tóninu a můžete začít preludovat.

Při přepínání registračních pamětí můžete využít takzvané zmrazení (Freeze) vybraných funkcí. Zablokovat lze hudební styl (Style Freeze), transpozici (Transpose Freeze) a zvukovou barvu (Voice Freeze). Vše funguje velmi jednoduše. Zablokujete si například hudební styl a pak k němu můžete vybírat různé kombinace zvukových barev. Tato funkce zrychlí a zpříjemní přípravu vašich aranžmá.

Stisknutím jediného tlačítka (Motion Effect), můžete vylepšit zvuk nástroje o různé DSP efekty nebo dynamicky se měnící efekty. Myšlenka i technologie tohoto efektu byly převzaty z profesionální řady syntezátorů Montage.

Nástroj disponuje interní pamětí o velikosti 1,72 MB. V režimu Storage Mode můžete přenášet data z počítače nebo do počítače. Přenášet lze MIDI SMF soubory (.MID), hudební styly (.STY) nebo záložní data nástroje (.BUP). Je možné využít i externího úložiště, kterým může být USB Flash disk do velikosti 32 GB. Čtyřistadvacetpětka nově nabízí mikrofonní vstup s efekty. Vstup pro mikrofon a ovladač pro zesílení najdete na zadním panelu nástroje. Úpravu hlasitosti můžete provést i z předního panelu. K dispozici jsou režimy zpěv, mluvené slovo a vypnutí mikrofonu (MIC Vocal, Talk a Mute).

Konektivita nástroje
Nástroj můžete připojit k externímu zvukovému zařízení (L/R Output - 2x mono jack 6,3 mm). Připojit lze i sustain pedál (Sustain - 1x mono jack 6,3 mm) nebo sluchátka (Phones - 1x stereo jack 6,3 mm). K dispozici jsou vstupy pro připojení externích zařízení, jako mikrofon (MIC Input - 1x mono jack 6,3 mm), mobilní telefon, MP3 přehrávač nebo třeba další nástroj, který nemá svoje ozvučení (AUX In - 1x stereo jack 3,5 mm). Nástroj propojíte přímo s počítačem pomocí USB to Host (USB typu B). Toto propojení můžete následně používat jak pro MIDI, tak pro AUDIO. Co se týče audia, je podporován standard 44,1 kHz / 16 bit, stereo. Po připojení k počítači se chová jako klasická externí zvukovka, kdy lze nahrávat i přehrávat audio signál z a do počítače, chytrého telefonu či tabletu. Přes USB kabel (typ USB A-B) je zaručena kompatibilita s aplikací Rec'n'Share pro iOS i Android. Není zapomenuto ani na USB To Device (USB typu A), pomocí kterého připojíte svoji flešku.
Obrázek

Efekty
Novému modelu nechybí klasický dozvuk (Reverb) 12 typů, chorus 5 typů, harmonizační efekty (Harmony) 26 typů a hlavní ekvalizér (Master EQ) 4 typy. Dále nabízí DSP efekty. Pokud bychom je porovnaly s předchozím modelem, vypadalo by to následovně. Sekce DSP 1 měla u jeho předchůdce (PSR-EW410) pouhých 10 typů efektů, nový model jich nabízí celkem 41. Sekce DSP 2 je novinkou, která obsahuje celkem 12 typů efektů. Navýšení a zkvalitnění efektů se odrazilo i na celkovém zvuku tohoto nového modelu.

MIDI & Audio
Co se týče přehrávání MIDI podkladů (skladeb) rozumí nástroj formátu SMF (.MID) 0 i 1. Skladby lze nahrávat i do vnitřní paměti jako uživatelské skladby. Celkem můžete nahrát až 10 songů o kapacitě 19 tisíc not. Nahrávat lze jednotlivé stopy, které můžete po nahrání vymazat a nahrát znovu. Uživatelské skladby je možné exportovat na USB Flash disk převodem do formátu SMF 0. Ty pak uložit do počítače, chytrých zařízení nebo externích sekvencerů, kde je můžete dále zpracovávat.

K dispozici je i audio rekordér, který k přehrávání i nahrávání používá formát WAV 44,1 kHz/16 bitů, stereo. Kapacita jedné skladby může být až 80 minut. Nahrávat lze vše z nástroje, z připojeného mikrofonu, konektoru AUX IN i USB To Host. Nahrávku lze nahrát a uložit jako zvukový soubor na USB Flash disk a potom přenést do počítače nebo chytrých zařízení k dalšímu zpracování.

Závěrečné hodnocení
Přenosný digitální keyboard Yamaha PSR-EW425 můžeme zařadit mezi aranžéry středně nižší třídy. Tomu také zcela odpovídá jeho výbava i zvuková kvalita. Pravdou je, že i v této cenové kategorii se možnosti i výbava posouvají směrem nahoru. Svědčí o tom například zvukové barvy Super Articulation Lite, ovládané a spouštěné modrým tlačítkem Articulation z předního panelu. Novinkou jsou i varhanní zvuky samplované pro YC sérii. Vylepšen byl rovněž sampling, kde můžete využít i novinku v podobě mikrofonního vstupu. Nesmím zapomenout ani na USB Audio/MIDI rozhraní na portu USB To Host. Ve výčtu dalších vylepšení bychom mohli určitě pokračovat. Na tom všem je vidět, že firma Yamaha naslouchá svým zákazníkům a snaží se zapracovat jejich připomínky do koncepce nových modelů. Pokud tedy hledáte nástroj pro začínající hráče, domácí či pouliční muzicírování, je Yamaha PSR-EW425 určena právě vám. V rámci poměru výkon/cena určitě nebudete litovat.

Výrobce: Yamaha

Bohuslav Bob Zika
PROFIL AUTORA: Bohuslav Bob Zika
Bohuslav Bob Zika je absolventem Brněnské konzervatoře, obor akordeon. Studoval také na Janáčkově akademii múzických umění obor hra na elektronické nástroje. V současnosti je učitelem a vedoucím oddělení EKN a akordeonu na ZUŠ Znojmo. Je autorem desítek recenzí a odborných článků pro časopis Muzikus. Napsal také publikaci pro učitele s názvem Základy MIDI. Posledních deset let působí jako lektor v oblasti elektronických klávesových nástrojů v České republice. Je velkým fandou moderních technologií obzvláště těch s nakousnutým jablkem.

Odpovědět