Way Huge Smalls Green Rhino Overdrive MKV

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

Way Huge Smalls Green Rhino Overdrive MKV

Příspěvek od Jan Havlíček »

Pěkně tlustej zelenej nosorožec.
4. 10. 2021

Značka Way Huge je součástí giganta na kytarové vybavení a příslušenství, americké firmy Jim Dunlop a řadí se k vůbec prvním butikovým výrobcům efektových pedálů. Značka Green Rhino je vlajkovou lodí této firmy a nyní přichází s již pátou generací svého Green Rhino Overdrive pedálu. První model byl uveden na kytarový trh již v roce 1992 a má ho na svědomí designér Jeorg Tripps. Současný model nese označení Green Rhino Overgrive MKV a měl by mít vše, co moderní kytarista očekává od overdrive pedálu. No uvidíme.

ObrázekPohled na nosorožce
Na první pohled Green Rhino vychází konstrukčně a designově z legendárního Tube Screameru firmy Ibanez, ale jen při letmém pohledu na barvu a ovládací prvky. Uvnitř je Rhino unikátní svým vlastním pojetím overdrive zvuku. Na první pohled zaujme svým designem. Celokovové robustní šasi vyvedené v nádherné zelené barvě doplňuje pětice potenciometrů, kovový nožní spínač a LEDka indikující zapnutí a vypnutí efektu. Kromě klasických potenciometrů Volume, Tone a Drive, zde navíc nalezneme ještě potenciometry Freq a Curve, které dávají efektu možnost dalšího ladění zvuku. Právě tyto dva potenciometry dělají z Rhina naprosto famózní overdrive mašinu. Nechybí vstup a výstup pro připojení k aparátu, nástroji a nakonec ještě vstup pro adaptér. Efekt se jinak napájí 9V baterií, pro jejíž výměnu ale musíme odšroubovat dva šrouby, takže výměna je trochu náročnější. Nic víc a nic míň zde už nenajdeme.

Tak to jdem nakopnout
Tento overdrive můžete využít dvojím způsobem. Lze jej zapojit do čistého kanálu zesilovače a používat ho jako hlavní zkreslovač, nebo jej zapojit jako „nakopávač“ lampového zkreslení. Oboje funguje naprosto precizně. Efekt je samozřejmě true bypass a nijak neovlivňuje signál při vypnutém efektu.

Tak, jdeme si zahrát. Pomocí potenciometru Drive si nastavíte velikost zkreslení, potenciometrem Tone přidáte nebo uberete výšky a Level obstará hlasitost. Potud vše funguje jako u klasického Tube Screameru. Ovšem Rhino má obrovský potenciál v ovladačích Freq a Curve. První jmenovaný upravuje nastavení nižších středových pásem a Curve dokáže oříznout nepřijemné vejšky.

Zvukově je efekt krásně krémový a plný, s příkladnou dynamikou. Ve zkreslení jsou zvýrazněné hutné basové frekvence, které v kombinaci s perfektními středy zní plně a tlustě. Při použití do čistého kanálu nečekejte žádnou metalovou pilu, ale příjemné plnokrevné zkreslení, které jde od lehkého crunche až po hutné hard and heavy zkreslení. Pokud hledáte metalové zkreslení, je nutné se poohlédnou po nějakém distortion efektu. Při nakopnutí zkresleného kanálu lampového zesilovače se tón ještě více zpevní, ztloustne a hezky táhne za rukou. Dynamika Rhina je parádní. Nic neodpustí, naopak každý odfláknutý tón je slyšet. Využijete ho jak pro vytažení sóla, nebo jen na beglajt či vyhrávku. Pro všechny vyznavače highgainových zvuků je to dokonalý nástroj pro shaping zvuku vašeho lampáče. Rhino dokáže nádherně zkultivovat hodně zkreslené zvuky. Přidá nádhernou kompresy ve zvuku a odstraní všechny nepříjemné frekvence. Přidá ty správné středy a ten správný dostatek basů, aby kytara krásně prorazila kapelou a zároveň nikomu neuřízla hlavu. Co víc si přát od overdrive pedálu. Pomocí potenciometrů Freq a Curve nádherně vyladíte každý aparát. Perfektní je spojení se zesilovači amerického typu zvuku, jako jsou třeba aparáty Mesa Boogie, které přece jen hrají více basovo-výškově. Zde nadherně Rhino ořízl nepříjemné výšky, dodal potřebné středy a zachoval hutnou agresivitu ve zvuku. Nebo naopak u Marshallů dodá patřičné basové frekvence. Troufám si říci, že z každého zesíku Rhino dokáže vydolovat to nejlepší tak, aby zvuk zkultivoval a zároveň zanechal jejich charakter.

Dokopnuto
Své využití tento Green Rhino najde jako luxusní butique nakopávalo, které je ale finančně dostupné. Cenově se pohybuje někde okolo 4 000 Kč. Lze jej využít v „měkčích“ stylech jako samostatné zkreslení, ale jeho síla spočívá skutečně v nakopávání již zkreslených kanálů lampových zesilovačů. Zde je jeho obrovská síla, kterou ocení jak bluesmani a rockeři, tak vyznavači moderních highgainových zvuků. Za použití takového overdrivu vás každý zvukař pochválí, protože zkreslený zvuk dostane nádherně kultivovaný, průrazný a perfektně použitelný. Navíc díky svému designu se stane ozdobou všech pedalboardů. Vemte do ruky kytaru, zajděte do hudebnin a zahrajte si na něj. Pokud hledáte skutečně kvalitní, nerozbitný overdrive za přijatelnou cenu, vaše cesta je možná u konce.

Výrobce: Jim Dunlop
Zapůjčil: MUSIC - CITY

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět