VOX VX50 GTV

Odpovědět
Jan Havlíček
Příspěvky: 68
Registrován: 08 úno 2016 18:21

VOX VX50 GTV

Příspěvek od Jan Havlíček »

Hraj kdykoli, jakkoli, s kýmkoli.
10. 9. 2019

Novinka od firmy VOX, kombo VX50 GTV, pravděpodobně pochází z potřeby současných hráčů hrát kdykoli, mít po ruce širokou paletu zvuků a být co nejvíce flexibilní. VOX, aby splnil očekávání dnešních kytaristů, představil před prázdninami 2019 novinku a rozšiřuje tak svoji bohatou nabídku modelingových kytarových aparátů VX o dvojici modelů VX15 GT a VX50 GTV. Tato řada je postavena opět na technologii VET neboli Virtual Element Technology, která simuluje lampové aparáty pomocí vakuové mini-lampy Nutube 6P1.
Obrázek

Co nám VOX upekl?
Kombo na první pohled zaujme naprosto dotaženým designem, kterému vévodí saténově černošedivá barva se stříbrnými prvky v podobě loga VOX. Dále jsou to rozměry, které při výkonu 50 W jsou velmi malé a kompaktní. VOX 50 GTV je tedy modelingové kombo, které spojuje simulaci kytarových aparátů, kytarových efektů a ladičky s dostatkem výkonu v kytarovém zvuku.

Při pohledu zvenčí mě nejvíce nadchla jednoduchost ovládacích prvků. Troufám si říci, že i kytarista začátečník velmi rychle pochopí, co kde a jak nastavit. Časy, kdy i jednoduchý multiefekt měl 200stránkový manuál a naladit zvuk bylo tak složité, že jste raději hráli jen tovární zvuky, je dávno pryč. Dnes se vše podřizuje pravidlu, zapni, jednoduše nastav a hraj.

Ovládací panel je efektně umístěn na horní straně. Celému panelu vévodí velký potenciometr, kterým vyberete potřebnou simulaci aparátu, dále si pomocí potenciometrů nastavíte Gain, Treble, Bass a Volume. K tomu pomocí dalších dvou potenciometrů můžete přiřadit MOD efekty a Reverb. Jednoduché jak facka. Potom pomocí potenciometru Power Level můžete nastavit výkon. Kombo umí hrát buď na 25 nebo 50 W. Dále je zde tlačítko TAP pro nastavení tempa efektů Delay, nebo jeho delším přidržením spustíte ladičku. Ladička zde má tři diody, podle kterých jednoduše naladíte kytaru, a hraje se. Nakonec je zde vstup pro nástrojový kabel, sluchátka a vstup AUX pro možnost připojení přehrávače a můžete tak hrát společně s nějakou nahrávkou. Na zadní straně nalezneme pouze připojení pro footswitch, USB a vstup pro adaptér. Prostě jednodušší to být už asi nemůže.
Obrázek
Jak už bylo popsáno výše, předzesilovač se opírá technologii VET, která staví zvuk na pravé lampě Nutube. Kombo tak nabízí 11 simulací zesilovačů, jako jsou Deluxe CL, Boutique CL, Boutique OD, VOX AC30, VOX AC30TB, Brit 1959, Brit 800, Brit VM, SL-OD a Double Rec. Dále kombo disponuje efektovou jednotkou, která obsahuje ty nejběžnější a notoricky známé kytarové efekty chorus, flanger, phaser, tremolo, emulaci analogového delaye a páskového echa, tape echo a spring/hall reverby. K dalším vychytávkám patří linkový výstup s DI boxem a zdířka footswitche. Dále je zde nadstandardní výbava v podobě USB portu pro integraci s firemní aplikací Tone Room, umožňující detailní editaci či přístup do zvukové on-line knihovny a součástí balení je i „download“ karta ke stažení softwaru JamVOX III. Program Tone Room je velmi přehledný a jednoduchý editační software, díky kterému nastavíte parametry a uložíte preset do banky. Přes USB vstup se snadno připojíte k PC, Macu nebo smartphonu s iOS i Android systémem a můžete tvořit stahovat a ukládat zvuky jak je libo.

Kombíčko je perfektně použitelné pro živé hraní díky footswitchi. Bohužel opět není v ceně a je třeba ho dokoupit. Pokud tedy plánujete používat kombo na živé hraní, musíte šáhnout hlouběji do peněženky. Footswitch pak umožňuje měnit programy a dokáže vypínat a zapínat jednotlivé efekty až v osmi vámi vytvořených presetech.
Obrázek

Zapnout a hrát
Nebudu nic zastírat, na podobné kombíčko s technologií VET jsem již hrál, testoval ho, a ze zvuku jsem byl nadšen. Tak nějak jsem tušil, že i tenhle VOXík bude hrát dobře. A ano, nespletl jsem se. Na to, že se jedná o hybridní aparát, je zvuk masivně šťavnatý a dynamický. Lampa v předzesilovači je opravdu znát. Při zkoumání jednotlivých simulací jdeme od čistých zvuků přes crunchové rejstříky až po hi-gainové zesilovače. Vše pracuje jak má a simulace jednotlivých aparátů se chovají tak, jak by se pravý aparát měl chovat. Všechny zvuky měly velmi přirozený tón. Dynamický, šťavnatý, který jde pěkně za rukou. Všechny simulace velmi dobře reagovaly na různé nastavení ekvalizéru. Jediná výtka je pak u simulací high gain zesilovačů jako je třeba Mesa, kdy při velké míře zkreslení se zvuk stal již hodně chemickým a hodně fizzy. Při nižších úrovních gainu jsou ale hi-gainové zvuky v pohodě použitelné. Jinak jsou simulace perfektně využitelné jak naživo, tak zejména ve studiu díky vestavěnému DI boxu.

Zvuk je, znovu říkám, na velmi vysoké úrovni. Lampa v předzesilovači zajistí, že zkreslení má teply plný tón, který velmi dobře reaguje na dynamiku hry. Platí to jak u čistých, tak zkreslených zvuků. Z kytarových efektů jsou pak zastoupeny všechny hlavní modulační efekty. Najdeme zde flangery, chorusy a delaye. Několik typů reverbů, phaser a tremolo. Jejich zvuková kvalita je vynikající. Opět pravověrného butique „krabičkáře“ nepřesvědčíme, ale ten si stejně takové kombo nepořídí. Za mě, rozdíl ve zvuku chorusu tohoto komba a krabičky prostě normálním uchem nerozpoznáte.

Opět musím vyzdvihnout intuitivní ovládání. Tohle zvládne opravdu každý i začátečník. Navíc s dodaným softwarem je editace presetů pomocí smartphonu naprostá paráda. Navíc lze presety i stahovat a použít již ty, které již někdo vytvořil.

Konec dobrý, všechno dobré
Nové kombíčko od VOXe, VX50 GTV, je univerzální kytarový aparát, který potěší všechny hráče, kteří hledají dobrý zvuk, jednoduché nastavení a dobrý poměr cena/výkon. Nejvíce ho využijí asi začínající kytaristé, kteří teprve hledají svoji cestu ke svému zvuku, hráči různých zábavovek nebo orchestrů, pouliční buskeři nebo lidé, kteří skládají hudbu doma a potřebují více aparátů a zvukových rejstříků. Určitě se neztratí ani v nahrávacím studiu, když třeba nehráváte přímo nějakou kytarovou hudbu, ale kytar je jen součástí většího celku. Úplně stačí ji nahrát přes DI box tohoto VOXe. Pro zkušené kytaristy, kteří již mají svoji vysněnou lampovou sestavu a velký pedalboard, nabídne tento VOX možnost využití jako kombo na cvičení na doma, nebo možnost rychlého a snadného cestování jen s kytarou do zkušebny. Vzhledem k výkonu a po zakoupení footswitche je VOX velmi dobře využitelný i pro živé hraní. Pokud ještě váháte, běžte si VX50 GTV sami vyzkoušet.

Oficiální video výrobce
Výrobce: VOX
Zapůjčil: Music Park s.r.o.

Jan Havlíček
PROFIL AUTORA: Jan Havlíček
Kytarista, skladatel se závislostí na rockové hudbě. Pochází ze středních Čech, vystudoval Pedagogickou fakulty Univerzity Karlovy obor biologie. Od patnácti let se pohybuje po kapelách a věnuje se hře na kytaru. V současnosti působí jako ředitel základní školy. Působí jako hudební publicista a je členem pražské kapely EPIDEMY. Jeho vášní je sbírání sci-fi knih a komiksů. Zvláštním znamením je slabost pro hi-gainové zesilovače.

Odpovědět