TOM'SLINE APE-3 PURE ECHO

Odpovědět
Basstard
Příspěvky: 7
Registrován: 24 pro 2014 11:08

TOM'SLINE APE-3 PURE ECHO

Příspěvek od Basstard »

Kytarový delay efekt.
21. 6. 2015

APE-3 PURE ECHO je kytarový delay efekt od poměrně mladé čínské společnosti Aroma Music Co. Ltd., spadající do produktové řady TOM´SLINE. K výrobě dosavadních produktů a probíhajícímu vývoji se podílejí nadaní studenti a zkušení muzikanti.

ObrázekPopis
Efekt je miniaturních rozměrů a z kovové konstrukce, což je vlastnost všech efektů značky TOM´SLINE. Výhodou je tedy dobrá skladnost a bytelnost.
Obsahuje ovladač Level, který znamená hlasitost přimíchání efektu k původnímu zvuku. Dle provedeného testu si myslím, že ideální je mít nastavený Level zhruba do poloviny dráhy ovladače. Výše je pak prostor využitelný spíše ke speciálním efektním projevům, kde je samotná hlasitost efektu už vyšší než původní tón.

Dále následuje přepínač třech různých režimů efektu. Prvním z nich je režim Echo, což je simulace analogového delaye. Režim Mod je delay s modulací a poslední Normal je digital delay.

Ovladač Regen je počet opakování jednotlivých ozvěn, tedy Feedback. V případě vyšších hlasitostech, složitějších riffů nebo sól je dobré ho mít nastavený přibližně do první třetiny. Poté už výsledný delay ztrácí na významu, jelikož samozřejmě tóny přeznívají. Ve vyšších hodnotách je možné dostat se k nekonečným ozvěnám provázených zpětnovazebním sčítáním vzorků.

Poslední a největším ovladačem je Time, který představuje délku mezi jednotlivými ozvěnami. Maximální prodleva je zhruba kolem půl vteřiny.

Zvuk
Efekt zní ve všech polohách (Echo, Mod, Normal) čistě a bez rušivých elementů. Vzhledem k tomu, že lze krabičku napájet pouze adaptérem, nemůže docházet k samovolnému zkreslení výsledného zvuku vlivem slabé baterie. Docela zajímavý zvuk se dá nastavit při hodnotách Regen na 13 h, při snížení prodlevy mezi jednotlivými vzorky na minimum (Time na 8 h) a při současném nastavení rozumné hlasitosti efektu (Level 8 h). Originální tón tak získáním několika velmi krátkých ozvěn vytváří výrazný takový ambientní, nebo chcete-li "jeskynní" rozměr.

Nevýhodou jsou z dálky (např. na stage) špatně čitelné rysky určující aktuální polohu u ovladačů Level a Regen. Pokud tedy odcházíte s tímto delayem odehrát koncert, je dobré mít předem nastavené polohy u obou přepínačů.

Efekt však disponuje true bypass, nešumí tedy jak v pasivní ani aktivní poloze. Při přepínání efektu On/Off nejsou slyšet rušivé „lupance“.

Výrobce: Aroma Music
Zapůjčil: Audiomaster

Jiří Stejskal
PROFIL AUTORA: Jiří Stejskal
Baskytarista Jiří Stejskal se hudbě věnuje již od dětství. Původně hrál na klarinet na ZUŠ Veveří v Brně a poté ve 14ti letech zcela přešel na baskytaru, které se věnuje dodnes. Za svoji kariéru si prošel mnoha kapelami a styly, jako jazz, funk, RnB, rock, pop, electronica apod. V současné době působí jako baskytarista v kapele Sabiny Křovákové a dále se plně věnuje svému novému elektronickému projektu.
Jiří Stejskal

Odpovědět