SABIAN B8X Performance Set + Effects Pack

Odpovědět
Jan Martinek
Příspěvky: 42
Registrován: 09 čer 2015 11:13

SABIAN B8X Performance Set + Effects Pack

Příspěvek od Jan Martinek »

Značku činelů SABIAN asi není vůbec třeba představovat: tohohle mladšího bratříčka Zildjianu zná asi každý, kdo se kdy prošel kolem bubenické stoličky.
30. 7. 2015

Společnost, která vznikla v roce 1981, vyrábí činely mnoha různých řad, které se liší především cenou, a jak už to bývá, taky kvalitou. Od „ekonomických“ sad pro začátečníky, až po naprosto luxusní kousky. Já se nyní budu věnovat sadě B8X Performance, která se nachází spíš na té levnější straně cenového spektra.

Řada B8X Performance je novější typ řady B8, což byla ve své době velmi používaná a oblíbená série, zvláště mezi začátečníky, kteří už odrostli od „amátek“ a mohli si pořídit skutečné činely. Činely jsou vyrobené ze slitiny mědi a cínu (v poměru 92% mědi ku 8% cínu) a na rozdíl od předchozí série je na nich vidět tepání - nevsadil bych si ale na to, že jsou tepané ručně, spíš strojově. Základní balíček 14“ hi-hat, 16“ crash a 20“ ride pořídíte za 9360 korun, „effect pack“, ve kterém se skrývá 10“ splash a 18“ china, pak stojí 4760 korun. Což je pořád poměrně slušná cena, vezmete-li v úvahu, co je dnes na trhu k dostání.
Obrázek
Český distributor nám poskytnul k testování všechny zmíněné činely a protože nejsem velkým příznivcem testování činelů „nasucho“ bez muziky, nemohl jsem se dočkat, až je vyzkouším na koncertech. Ve „zkušební“ době mě čekala dvě vystoupení: jedno v malém klubu s indie-rockovou kapelou (kde „čínu“ používat nesmím a osmnáctipalcovou už teprve ne, naopak na cinkání na splash je to muzika jako dělaná) a jedno na venkovním pódiu s rockovým nářezem. Tedy naprosto ideální kombinace. Doma jsem provedl pouze malý test, kdy jsem vyndal činely z krabice (na spojovací šroub jsem si málem musel vzít na pomoc kombinačky, nakonec jsem ho ale zvládl povolit ručně) a do jednoho po druhém párkrát cvičně udeřil za asistence dvouletého synka, který mě nadšeným provoláváním citoslovce „bum bum“ přesvědčoval, že se zvukem činelů je v zásadě spokojen.

Už tehdy jsem měl pocit, že činely jsou možná o něco tlustší (což znamená, že vydrží i brutálnější hraní a jen tak neprasknou, na druhou stranu je pravda, že tenčí činely znějí prostě lépe, mají lepší tón i sustain), že mají všechny spíš vyšší tón, a že china bude na pódiu doopravdy stínat hlavy.

Po obou koncertech, které všechny činely přestály bez úhony, mohu tedy jednotlivé kousky rozebrat.

Hi-hat 14“
Můj jednoznačně nejoblíbenější kousek z celé sady, který bych se nebál použít ve studiu. Čtrnáctipalcová hi-hatka je dynamická tak akorát, velmi dobře zní při hraní doprovodů tzv. pumpou (pro neznalé: každá první a třetí osmina se akcentuje přes hranu, kdežto každá druhá a čtvrtá se hraje hlavičkou paličky do těla hi-hatky) a je celkově tišší (stejně jako ostatní činely, ale u hi-hatky to nevadí, vlastně naopak). Ideální spíš na pohodovější muziku… když se hodně otevře na hlasitější doprovod, začne znít trochu nevyrovnaně a zvuk vyrábí nepříjemné frekvence, což je ovšem problém naprosté většiny levnějších činelů. Radil bych tedy otevírat pouze přiměřeně a hrát spíš citlivěji.

Crash 16“
Crash je naopak asi nejslabší kousek z řady. Ne že by mi na jeho zvuku něco vyloženě vadilo, spíš byl na mě příliš tichý a nevýrazný: nepostrádá sice docela břitký, syčivý attack, ale za ním následuje téměř minimální dozvuk. Při klubovém hraní to ještě takový problém nebyl, ale při venkovní „řezničině“ jsem jej téměř neslyšel, což je u crashe zásadní nedostatek. Stejně jako všechny ostatní činely v řadě, i crash má spíše vyšší tón.
Obrázek
Ride 20“
Ride bych mezi ostatními činely v řadě zařadil do kategorie „něco mezi“. Nejlíp se osvědčilo tišší hraní na tělo činelu. Jazzový hráč se bude asi pídit po ušlechtilejším zvuku, ale pokud nechcete hrát vyloženě umění, neměl by vám tenhle kousek vadit. Pupek neboli bell má opět trochu vyšší a trochu agresivnější charakter, což někoho může tahat za uši, zvlášť když bubeník hraje sám, v muzice se pronikavé frekvence cinkání přece jen zaobalí. Neosvědčilo se hrát na ride hlasité doprovody přes hranu, tzv. „wash“, tam se zvuk trochu nepříjemně slévá.

Splash 10“
Pronikavý, ostrý splash s vyšším zvukem, hlasitý tak akorát, dobře se osvědčil i při venkovním hraní, i tvrdší muzikou prolézá s lehkostí.

China 18“
U téhle číny jsem objevil jeden zajímavý paradox: při zvukové zkoušce bicích jsem se jí měl skoro strach dotknout, protože při sebemenším úderu činel okamžitě přehlušil veškeré ostatní komponenty bicí soupravy, byl prostě všude. Předem jsem hořce litoval baskytaristu, který stál napravo ode mě, a byl jsem smířen s tím, že z důvodu ohluchnutí budeme muset hledat nového. Jaké bylo ale moje překvapení, když při společném hraní se china docela frekvenčně „adaptovala“ a nevyčnívala, naopak, v některých pasážích jsem si i říkal, že by mohla být hlasitější! I ona má nicméně o něco vyšší zvuk. Osobně u velkých čín preferuji hlubší, temnější tóny, ale tenhle kousek si svoje vyznavače určitě najde.

Závěrem
Suma sumárum, sadu B8X Performance set včetně Effect packu bych doporučil bubeníkům sice na zvuk méně náročným, ale přesto těm, kdo hledají kvalitu za rozumný peníz a zároveň hráčům, kterým nevadí jejich o něco vyšší a zároveň tišší charakter. Doporučil bych rozhodně investovat do druhého crashe. Jednak si myslím, že dva a více crashů je nutnost, osobně nemůžu skoro existovat bez osmnáctipalcového crash/ride a jednak je podle mě crash nejslabším článkem setu. Co se týče cenově dostupných kousků u SABIANu, nedávno mě velice pozitivně překvapil crash z řady XS20.

Výrobce: SABIAN
Zapůjčil: AudioMaster CZ a.s.

Jan Martinek
PROFIL AUTORA: Jan Martinek
Jan Martinek je současně novinář a hudebník. Přes den popisuje a komentuje českou politickou scénu, o večerech hraje na bicí v několika skupinách a projektech, se kterými vydal několik desek a sjezdil stovky klubů a desítky festivalů v celé ČR, ale i za hranicemi. K velké spokojenosti používá bicí Pearl Masters a různé činely tureckého původu, většinou méně známých značek, kterých má pozoruhodnou sbírku.

Odpovědět